Judaismus > Obecná náboženská debata

Konverze? Judaismus, Izrael a vůbec

<< < (7/9) > >>

Scooolie:
Aha. Tak to já nevěděl. Nicméně jsem správně pochopil, že kdyby měl židovskou maminku, tak by to bylo, jak psala Zoom, že?

Mno, jsou to věci! Člověk se pořád učí  :) Představa, že by byl za křesťana považován někdo, kdo prošel konverzí k jinému náboženství, je vskutku nemyslitelná. Ovšem jiný kostel, jiný mrav  :D

zoom:
Doporučuji https://https://cs.wikipedia.org/wiki/Theodor_Kohn je to opravdu zajimavé.

menagen:

--- Citace: Scooolie kdy 17. Října 2012, 21:57:00 ---Aha. Tak to já nevěděl. Nicméně jsem správně pochopil, že kdyby měl židovskou maminku, tak by to bylo, jak psala Zoom, že?

--- Ukončit citaci ---
V zásadě ano. U těch dalších dvou jmenovaných to tak možná i je, nevím.
Samozřejmě kdyby takový člověk přišel do synagogy a chtěl být vyvolán k Tóře s tím, že je halachicky platný žid, tak ho nevyvoláme, dokud neudělá důkladné pokání - což může být někdy i obtížnější, než projít konverzí...

--- Citace: Scooolie kdy 17. Října 2012, 21:57:00 ---Mno, jsou to věci! Člověk se pořád učí  :) Představa, že by byl za křesťana považován někdo, kdo prošel konverzí k jinému náboženství, je vskutku nemyslitelná. Ovšem jiný kostel, jiný mrav  :D

--- Ukončit citaci ---
"Kohn, proč se taky nenechají pokřtít? Copak jim nevadí, jak na ně pořád volají: 'Hele, támhle jde ten žid Kohn?'"
"A proč bych to dělal? Aby na mě mohli volat: 'Hele, támhle jde ten pokřtěný žid Kohn?'"

Scooolie:

--- Citace: menagen kdy 18. Října 2012, 11:12:05 ---
--- Citace: Scooolie kdy 17. Října 2012, 21:57:00 ---Mno, jsou to věci! Člověk se pořád učí  :) Představa, že by byl za křesťana považován někdo, kdo prošel konverzí k jinému náboženství, je vskutku nemyslitelná. Ovšem jiný kostel, jiný mrav  :D

--- Ukončit citaci ---
"Kohn, proč se taky nenechají pokřtít? Copak jim nevadí, jak na ně pořád volají: 'Hele, támhle jde ten žid Kohn?'"
"A proč bych to dělal? Aby na mě mohli volat: 'Hele, támhle jde ten pokřtěný žid Kohn?'"

--- Ukončit citaci ---

To by ovšem slušný křesťan nikdy neudělal, ten ví, že připomínat sourozenci v Kristu jeho předkřesťanskou minulost se nemá. Ledaže by tak hanebně pokřikoval nějaký antisemita  >:D anebo žid  ;)
(Hele prominou, já vím, že to je poněkud nekorektní vyjádření, ale mě svrbí na jazyku už od rána, kdy jsem si to poprvé přečetl  ;D )

menagen:
Ruku na srdce: Jaká je pravděpodobnost, že narazíš na ulici ausgerechnet na slušného křesťana... (Taky poněkud nekorektní, uznávám. Ale pravdivé...)
A druhou ruku na srdce: Může si ten náhodný kolemjdoucí slušný křesťan být jist, že ten pokřtěný žid Kohn je opravdu jeho bratrem ve víře? Konverze ke křesťanství probíhaly v době a místě vzniku tohoto vtipu (Vídeň na přelomu 19./20. stol.) docela masově a o jejich ideologické motivaci si nedělám valné iluze.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi