Judaismus > Obecná náboženská debata
Konverze? Judaismus, Izrael a vůbec
zoom:
Pánové přečtěte si co je na Wiki o tom arbiskupovi napsano. Je to přesně jako v tom vtipu.
Jinak pro Menagena je o tom pokani moc pekne responsum od Noda be Jehuda.
Scooolie:
--- Citace: menagen kdy 18. Října 2012, 15:23:22 ---Ruku na srdce: Jaká je pravděpodobnost, že narazíš na ulici ausgerechnet na slušného křesťana... (Taky poněkud nekorektní, uznávám. Ale pravdivé...)
A druhou ruku na srdce: Může si ten náhodný kolemjdoucí slušný křesťan být jist, že ten pokřtěný žid Kohn je opravdu jeho bratrem ve víře? Konverze ke křesťanství probíhaly v době a místě vzniku tohoto vtipu (Vídeň na přelomu 19./20. stol.) docela masově a o jejich ideologické motivaci si nedělám valné iluze.
--- Ukončit citaci ---
Mno, ne o moc, než že narazím na žida. Takže vylučovací metodou jsme došli k cíli: může to prakticky říct jen antisemita ;)
Já myslím, že ne všichni, ale dost z nich konvertovalo ze zcela upřímných pohnutek - jako jsou obchod, společenské postavení a budoucnost rodiny. Ovšem podezírat je z toho je hrubě nekřesťanské :D
--- Citace: zoom kdy 18. Října 2012, 16:41:58 ---Pánové přečtěte si co je na Wiki o tom arbiskupovi napsano. Je to přesně jako v tom vtipu.
Jinak pro Menagena je o tom pokani moc pekne responsum od Noda be Jehuda.
--- Ukončit citaci ---
Už jsem četl. Je to fakt jak v tom vtipu. Zejména onen výrok, připisovaný hraběti Taafemu ;D A přitom stačilo, kdyby se páně arcibiskupův dědeček v rámci své konverze ke katolictví nechal také přejmenovat.... Arcibiskup Theodor Brzesnitz, Bauer nebo Koch by už méně tahalo za ouška.
menagen:
"Hele, támhle jde ten přejmenovaný pokřtěný žid Kohn..." Před některými věcmi prostě neutečeš.
Scooolie:
V první generaci ne. Pak se na to zapomene. Běžel kdysi (nějakých 15 až 20 let tomu nazad) v české televizi seriál (snad australský), kde (mimo jiných mýdlových dějových linií, které jsem už zapomněl), nějaký židovský úspěšný bussinessman koupil dům v té "správné" ulici - kde bydleli jen bílí anglosaští protestanti. I kdosi se ho ptal, proč to udělal - vždyť oni ho stejně nikdy nepřijmou mezi sebe. A onen dobrý muž odvětil cosi jako: Mě ne, ale moje děti se už budou s jejich dětmi zdravit a moje vnoučata s jejich vnoučaty už se budou brát. Tedy závěr: Děda Kohn měl při konverzi myslet do budoucna :D
(A nechávám stranou, co to je konverzi, když si jeden nechá příjmení Kohn. To církev svatá nějak polevila v ostražitosti, když tohle považovala za upřímnou konverzi :D >:D )
santos:
citát Jána Masaryka:
mně se nic tak neekluje jako pokřstený žid, který se stydí za to že se narodil jako žid.
jo, když to udělá z přesvědčení, prosím.
Ale kolik takových máte?
To znáte, jak se sešli 3 pokřstení Židé v kavárně a vykládali si, proč se dali pokřstít?
Povídá jeden:"Já to udělal kvuli kariéře."Druhý povídá:"Já to udělal kvuli ženě. "Třetí povídá:"Já se dal pokřtít z přesvědčení."Načež ti druzí dva unisono:" Tak to teda mužeš vykládat gójovi."Já jsem v těch případech náramně opatrný.
Chlap, který se stydí za to, že je Žid je obluda, protože se stydí za vlastní mámu.
A mimo to je s dovolením taky osel, protože se stydí za Mojžíše a Izaiáše. Žid má všechno právo být hrdý na to že je Žid. Panečku , jen ta historie! Hitleruv pra-pra-pra-pradědeček jěšte spásal žaludy v teutonském lese, když Vy jste už spívali "Píseň písní. A tady máte chlapa který se za tohle stydí.
;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi