Judaismus > Obecná náboženská debata
z nácků ortodoxními Židy
zoom:
Ano, problem je s tou nasi stredoevropskou skepsi. Ale i tady v Izraeli by se daly psát romány a píšou se a lidi, kteří dělai ledascos nepěkného jsou ´kajícníci a super zbožní. No a nám se to někdy nezdá, ale co se dá dělat. V židovství je také známý termín "tinok še nišba" tedy mimino, které bylo v zajetí, či uneseno a podobně a nedostalo se mu židovské výchovy. Podle mě to je ten případ. I v ČR by jste našel takové případy, kdy se dospělý člověk dozví, že je žid. Z hlediska náboženského je tedy ten novorozenec, který byl vzat do zajetí a jeho židovství bylo potlačeno. A najednou je to tady, a každý se s tím vyrovnává jinak. Buďme tedy shovívaví.
bibin:
zoome, principiálně se mi to líbí. Ano, člověk má odpouštět, čeká-li odpuštění. (Nemíním se pouštět do náboženské debaty. Nezvládl bych ji.) Ale pomyslete, Konrád Lorenz vyčlenil nový vědní obor o chování lidí a zvířat. Jsme, pořád a pořád blízko jeho postulátům. A tu mi ukažte mravence, který by "ukusoval hlavy" mravencům v sousedním mraveništi, aby pak zjistil-ach ty feromony- že k nim patří. Co by ti "naši" udělali? Ukousli mu hlavu. Rozhodně by ho nenosili oslavně na stéblu trávy kolem mraveniště (svého). Tedy i já vyčleňuji nový obor: bioemetiku. Prostě, nad některými jedinci lze než "vomitovat, zvracet". Pawel jasně říká, že bil židy, a já si ho dokážu (typus) představit v lágru. A teď ho vezmeme mezi sebe? Ano, ta mimina...jenže divila byste se, jak ona, ač nevychována v jidiškajt, prostě drží sobotu , mají kühlschrank na milchig a fischig a když se zeptáte proč, řeknou- maminka říkala, že to tak podle babičky musí být. Připusťte prosím, že jedna osmina židů v ČSR do r. 1938 žila mimo registraci v obci (zkušenosti?). Ostatně, předkové byli téměř dvě staletí lékaři. Nepřejte si zažít, co bylo, když prapředek "vyměnil" koupené josefiánské jméno za českou složeninu, marketingově pro něj vhodnější po první válce. Intriky, intriky a intriky. Dobrá, to se snese (přeci jen, mělo to sukces). Ale jsou věci, které jsou, myslím, za hranicí. A není-li ta hranice, tak jednou se slovy "sorry" u nás skončí i ten Ahmadínežád.
zoom:
Je to hodně blbé, ae ani to nelze vyloučit (s tím Ahmadinedžadem). Víte je to strašně složité, v Izraeli jsem se setkala s lidmi kteří mi říkali, že svá nejkrásnější léta prožili v ČSSR, když jsem se naivně zeptala proč a jak, tak mi řekli, že tam byli s tatínkem, který byl důstojník Rudé armády. Někdy jsem přemýšlela kdo z Ukrajinců kteří přijeli do Izraele jako manželé či manželky židů je syn, dcera vnuk, ukrajinských nacistů. Jeden rabín mi řekl že nedaleko od nás žije syn jednoho z odsouzených během Norimberských zákonů a je to ortodoxní konvertita. A občas potkávám na schodech jednoho souseda starší člověk je to už vypadá pořád nějak divně nikdy nemluví a kdosi říkal, že je z Rumunska a já mám dojem že má také nějakou divnou minulost. Prostě mě to nějak instinktivně napadlo. Je to všechno takové divné v tomto světě a my nemůžeme všemu rozumět. A snad je to i lepší.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi