Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie

Mír se Sýrií a Golanské výšiny

<< < (3/16) > >>

Yan:
Na druhý straně, jestli se nepletu tam zase vstupuje problém farem Šibáa (nebo jak se jmenujou)...... kdyby je Izrael i nadále neokupoval...... atd.

Co tím chci říct. V tom konfliktu je toho tolik, že vždycky lze najít něco co předcházelo a říct TOHLE TO ZPŮSOBILO. Mě je jasný, že ty tři rakety nějakou škodu způsobily, ale nebylo to v žádném případě ničení severu Izraele včetně Haify. Samuelova formulace ale vytvářela opačný dojem. Na to jsem upozornil, aby někdo kdo se v tom neorientuje se tím nenechal zmást. Je mi jasný že to by vám třeba nevadilio, ale mě jo.  ;)

Scooolie:
Když se Izrael stáhl v květnu 2000 z jihu Libanonu, tak OSN odhlasovala, že stažení je úplné a Izrael neokupuje ani kousíček státního území Libanonu. Takže v tomto směru má bajka o farmách Šibáá oporu jen v Damašku a v prosyrské části libanonské společnosti...

Jinak ovšem souhlasím, vždy se dá najít něco "co předcházelo" - na druhou stranu před 12. 7. 2006 po po řadu let zde nebyl žádný izraelský útok, který by šlo považovat za důvod k zahájení raketového ostřelování a únosu 2 vojáků. Prostě loni začal Hizballáh. A jak později přiznal Nasralláh, přepočítali se v odhadu, protože razantní izraelskou reakci nečekali. Izrael tak sice Druhou libanonskou válku nevyhrál, ale ani neprohrál a minimálně jedna věc se mu podařila - ukázal Hizballáhu, že nelze dopředu spoléhat na izraelskou zdrženlivost při hizballážských provokacích.

Samuel:

--- Citace: Yan kdy  8. Června 2007, 22:58:00 ---Já si neodporuju, já reagoval na Samuelův příspěvek, kde se píše (cituji) Hizbaláh raketami ničil sever Israele včetně Haify (konec citace). To co měl na mysli bylo ostřelování které nastalo opravdu až po útoku Izraele. A na to jsem upozornil.

To že před tím čas od času někdo něco odpálil či bombardoval (na libovolné straně konfliktu) je fakt, ale ze Samuelovi formulace (viz ta Haifa) je jasné že tohle na mysli neměl.

--- Ukončit citaci ---
Yan, ty máš zvláštní vlastnost vytrhnout vždy z kontextu jen to, co můžeš  použít pro své pseudoargumenty, nebo to ještě překroutit, aby smysl vyzněl ve prospěch tvých názorů.
Jak sis mohl všimnout, já jsem především reagoval na otázku, zda by bylo reálné vyměnit Golany za mír se Sýrií. V této souvislosti jsem upozornil i nato, že jakýkoli územní ústupek v té věci by byl pro Israel sebevraždou. Stejně tak jsem naznačoval, že považuji za chybu stažení Israelské armády z Gazy a jižního Libanonu. Tam právě (v Libanonu) po odsunu armády převzalo kontrolu nad územím hnutí Hizbaláh a právě proto potom mohlo odsud ničit sever Israele raketami.
Ostatně Scooolie má pravdu v tom, že Israel vesměs nenapadá své sousedy jinak než v obraně. To se o arabech rozhodně říci nedá. A pokud si skutečně myslíš, že loňskou libanonskou válku vyprovokoval Israel, pak si mohu učinit o tvých myšlenkových pochodech a názorech na věc jen velmi negativní náhled.

Yan:
Samueli, tvoje formulace byla tato (cituji) ......Vždyť to je jasně vidět. Israel vyklidil obce v Gaze a z tohoto území je  ničen Sderot, Iiraelská armáda opustila jih Libanonu, Hizbaláh raketami ničil sever Israele včetně Haify...... (konec citace).

Faktem je, že Hizballáh to začal činit poté, co Izrael zaútočil na Libanon čemuž předcházelo (viz to co napsal Scooolie), o tom ses ale ty vůbec nezmínil, tak jsem považoval za vhodné na to upozornit. Chápu, že z propagandistických důvodů není asi vhodné pro proizraelskou loby tam ten útok Izraele zmiňovat, ale on tomu masívnímu raketovému pustošení severu Izraele opravdu předcházel. To doufám nezpochybňuješ, když už se o něm nechceš zmiňovat.  :)

Yan:
Já si nemyslím, že Izrael vyprovokoval 2.libanonskou válku. On jí pouze začal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi