Všeobecná kategorie > Bezpečnost - armáda, zpravodajství, policie
Mír se Sýrií a Golanské výšiny
Scooolie:
--- Citace: Yan kdy 9. Června 2007, 23:01:45 ---Samueli, tvoje formulace byla tato (cituji) ......Vždyť to je jasně vidět. Israel vyklidil obce v Gaze a z tohoto území je ničen Sderot, Iiraelská armáda opustila jih Libanonu, Hizbaláh raketami ničil sever Israele včetně Haify...... (konec citace).
Faktem je, že Hizballáh to začal činit poté, co Izrael zaútočil na Libanon čemuž předcházelo (viz to co napsal Scooolie), o tom ses ale ty vůbec nezmínil, tak jsem považoval za vhodné na to upozornit. Chápu, že z propagandistických důvodů není asi vhodné pro proizraelskou loby tam ten útok Izraele zmiňovat, ale on tomu masívnímu raketovému pustošení severu Izraele opravdu předcházel. To doufám nezpochybňuješ, když už se o něm nechceš zmiňovat. :)
--- Ukončit citaci ---
Yane, vezmeme-li to komplexně, pak chyba nastala přesně ve chvíli, kdy po jednostranném a bezpodmínečném stažení Izraele, obsadil jih Libanonu Hizballáh namísto řádné libanonské armády. Izrael se stáhl a proto nebyl už absolutně žádný důvod, aby Libanon na svém území toleroval a podporoval hnutí, jehož cílem je boj proti Izraeli.
Yan:
Jistě, to je samozřejmě velký problém když nějaký stát není schopen ovládat své území.
Faktem je, že Libanonský stát byl postižen občanskou válkou, 1.Libanonskou válkou, tím že část jeho území ovládala proizraelská milice, část území okupoval Izrael a byla tam i syrská vojska. V téhle situaci je dost těžké zajistit fungování státní moci když cca čtvrt století neměl stát na velké části svého území žádnou faktickou moc.
Pravda je, že se Izrael stáhl. Otázka zní zda by to učinil kdyby Hizballáh neprováděl vůči němu národněosvobozenecký boj. Mimochodem, tím bojem proti Izraeli si získal právě tu pozici, která mu umožnila obsadit jih Libanonu.
Scooolie:
To je jistě pravda, nicméně to je odpovědnost Libanonu, aby zajistil státní moc a pořádek na svém území. Když na jihu Libanonu zajišťoval pořádek Izrael, tak se tomu říkalo "okupace" a libanonské vláda pořád křičela, že je třeba ji ukončit. Tak ji Izrael tedy ukončil. A bylo na libanonské vládě, aby na území svého státu zajistila pořádek a (vzhledem k tomu, že se Izrael stáhl) i příměří ve vztahu k jižnímu sousedovi...
Kdyby Hizballáh nedělal, co dělal, tak by se Izrael stáhl už dávno. Izrael nikdy neměl územní nároky vůči Libanonu. Vždy mu šlo jen o to, aby na jeho severní hranici byl klid a aby přilehlé libanonské území nesloužilo jako základna protiizraelských guerill.
Jsem líný dělat výpisy z kvalitnějších zdrojů, tak aspoň citát z Wikipedie, jak to vlastně začalo:
Občanská válka
Na vzrůstu napětí měli značný podíl palestinští uprchlíci, kteří do země přišli hlavně po vyhlášení státu Izrael a prvním arabsko-izraelském konfliktu v roce 1948, po šestidenní válce v roce 1967 a v roce 1970, kdy se OOP ?přestěhovala? do Libanonu a na jihu začala budovat stát ve státě.
Palestinci se střetávali s místními obyvateli, kteří se cítili utlačováni (nespokojení byli především křesťané), a tak v polovině sedmdesátých let stáli proti sebe křesťanští falangisté a palestinští uprchlíci spolu se sunnitskými muslimy.
Na počátku války stálo několik konfliktů. První atentát byl spáchán 13. dubna 1975, útok byl namířen na autobus převážející členy křesťanské Falangy. Velitel falangy obvinil z tohoto činu Palestince, a jako odvetu falangisté napadli autobus převážející palestinské dělníky do uprchlického tábora.
Na žádost libanonské vlády do země v dubnu 1976 přicházejí syrské jednotky. Křesťané spolu se syrskou armádou vytlačili palestinské bojovníky na jih země. Příměří ovšem dlouho nevydrželo. Již v roce 1978 vypukají další boje, ale Syřané jsou již na straně Palestinců!
OOP ostřeluje z jihu Libanonu sever Izraele, a tak se do války zapojují i izraelské síly a podporují křesťanské jednotky plukovníka Haddáda. V březnu 1978 překročila, v rámci operace Litání, izraelská vojska hranice Libanonu a obsadila jih Libanonu. Reagovala tak na opětovné ostřelování severu Izraele. Na základě rezolucí Rady bezpečnosti se v červnu izraelské jednotky stáhly.
Samuel:
--- Citace: Yan kdy 9. Června 2007, 23:28:13 ---... citace z předchozího příspěvku: "Já si nemyslím, že Izrael vyprovokoval 2.libanonskou válku. On jí pouze začal."
Pravda je, že se Izrael stáhl. Otázka zní zda by to učinil kdyby Hizballáh neprováděl vůči němu národněosvobozenecký boj. Mimochodem, tím bojem proti Izraeli si získal právě tu pozici, která mu umožnila obsadit jih Libanonu.
--- Ukončit citaci ---
Yan, opět musím opakovat, překrucuješ. Jestliže Hizbaláh provedl ozbrojený vpád na území Israele a unesl dva vojáky a toto následně resultovalo ve válku, pak za iniciátora války jednoznačně považuji Hizbaláh. Dnes nejsme v dobách, kdy by si vládci oficiálně předávali vyhlášení války. Pokud jeden neoprávněně zaútočí na druhého dá se to snad i podle tvého mínění považovat za vyhlášení války. To že s tím možná Hizbaláh nepočítal a předpokládal, že akci jen využije k tlaku na Israel a posílení svých pozic, a že to tak úplně přesně nedopadlo, je již věc jiná.
Zkus se vrátit k tomu, na co jsem zcela původně v tomto vláknu reagoval (viz můj předchozí příspěvek).
Jinak tvoje formulace s použitím výrazu "národněosvobozenecký boj" ve spojení s Hizbaláhem je poněkud úsměvný a připomíná mi formulace z bolševických propagand. Co to je za "národně osvobozenecký" boj, když pokud ne hlavním cílem Hizbaláhu, pak výsledkem určitě by byl návrat moci Sýrie v Libanonu.
Yan:
--- Citace: Samuel kdy 10. Června 2007, 08:38:59 ---Jestliže Hizbaláh provedl ozbrojený vpád na území Israele a unesl dva vojáky a toto následně resultovalo ve válku, pak za iniciátora války jednoznačně považuji Hizbaláh. Dnes nejsme v dobách, kdy by si vládci oficiálně předávali vyhlášení války. Pokud jeden neoprávněně zaútočí na druhého dá se to snad i podle tvého mínění považovat za vyhlášení války.
--- Ukončit citaci ---
Samueli, moc se mi nechce to hledat, ale jestli je to tvé přání, myslím že není problém vyhledat několik akcí, kdy vojska svrchovaného státu Izraele zaútočila na území svého souseda a v kontextu událostí na Blízkém východě to rozhodně nebylo považováno za vyhlášení války...... co mě jen tak napadá útok na Bejrůtské letiště. Jinými slovy, ony si tady OBĚ STRANY zvykly na poněkud hrubší chování.
--- Citace: Samuel kdy 10. Června 2007, 08:38:59 ---Jinak tvoje formulace s použitím výrazu "národněosvobozenecký boj" ve spojení s Hizbaláhem je poněkud úsměvný a připomíná mi formulace z bolševických propagand. Co to je za "národně osvobozenecký" boj, když pokud ne hlavním cílem Hizbaláhu, pak výsledkem určitě by byl návrat moci Sýrie v Libanonu.
--- Ukončit citaci ---
Trochu lacinný argument. Na národněosvobozeneckém boji se mohou podílet různé frakce s různými cíli. A do jisté míry se dá i předpokládat že se v určitém okamžiku mezi sebou dokážou porafat. To zda to je národněosvobozenecký boj je dáno tím zda území toho státu je okupováno cizí mocností proti které se bojuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi