Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse
CENZURA
Karels:
--- Citovat ---Kazdy by se mel pri studiu Tory ridit vlastnim textem, kontextem s jinymi castmy, nevytrhavat jednotliva slova a pasaze z kontextu, ridit se historickymi fakty, mel by vyuzivat lingvistiku, hebrejskou gramatiku, ..... a ne se spolehat na nazory Rabinu.
--- Ukončit citaci ---
To ano, ale čtením vlastně stanovuješ sémantickou hodnotu jednotlivých slov - každé nové čtení Tanachu může být pro tebe úplně nové, jednoduše i z toho hlediska, protože do toho čtení je zahrnuta také tvá osobní zkušenost..
Uznávám, že nic se nemá přehánět - ale zase, když "slovíčkaříš", tak se naplňuje to, že se Jeho (Boží) Torou zabýváš od rána, do večera...
nillbert:
--- Citace: Karels kdy 7. Června 2007, 12:35:01 ---...musím upozornit, že některé pasáže mně ukazují na Ježíše, jako na zaslíbeného Mesiáše....
--- Ukončit citaci ---
jeeeeee....už je to tady zase :-)))
Scooolie:
--- Citace: Karels kdy 7. Června 2007, 12:35:01 ---S tou gramatikou souhlasím, já vlastně ani pořádně Talmudu nerozumím - protože nemám dostatečné jazykové vybavení - takže se můžu tak spolehnout akorát na vlastní text Tanachu a pokoušet se ho vyložit, jak se mi zdá nejlépe...
--- Ukončit citaci ---
Jako křesťan nemáš také žádný náboženský důvod Talmud studovat. Může to být zajímavý koníček, ale z hlediska křesťanské víry to má asi stejný význam, jako když Žid čte Korán nebo křesťanský Nový zákon...
Karels:
--- Citovat ---Jako křesťan nemáš také žádný náboženský důvod Talmud studovat. Může to být zajímavý koníček, ale z hlediska křesťanské víry to má asi stejný význam, jako když Žid čte Korán nebo křesťanský Nový zákon...
--- Ukončit citaci ---
Pro mě je tohle opravdu koníček...
karaitecz:
--- Citace: Karels kdy 7. Června 2007, 12:35:01 ---Jasně, souhlasím, potom ale z hlediska pravdy také musím upozornit, že některé pasáže mně ukazují na Ježíše, jako na zaslíbeného Mesiáše....
S tou gramatikou souhlasím, já vlastně ani pořádně Talmudu nerozumím - protože nemám dostatečné jazykové vybavení - takže se můžu tak spolehnout akorát na vlastní text Tanachu a pokoušet se ho vyložit, jak se mi zdá nejlépe...
--- Ukončit citaci ---
To je asi tim, ze casti talmudu jsou Aramejsky, nekteri autori totiz ani poradne hebrejsky neumeli, to bylo duvodem pro chybne vyklady nekterych slova a pasazi! Ja jsem nikde v TaNaCHU prime odkazy na Mesiase nenasel, casto jsou pasaze ktere by meli ukazovat na Mesiase spise basnickymi obraty vstahujicimi se spise k Lidu Israele nez k jednomu Mesiasi.
Cast Karaitu veri v Mesiase a cast v mesiaskou dobu bez jednoho konkretniho Mesiase (tim Mesiasem budou sami Synove Israele) - to je i muj nazor.
Evangeliste napsali Evangelia tak aby odpovidala farizejskemu vykladu nekterych Proroku (Saducejove v Mesiase a v mrtvych vstani neverili).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi