Judaismus > Obecná náboženská debata

Karaité

<< < (8/15) > >>

Elazar:

--- Citace: Yanai kdy 28. Února 2008, 15:14:03 ---Spor o to zda byla předána i Ústní Tora nebo ne je dost starý a v minulosti v Ústní Toru věřila jen menšina Židů.
Saducejové ani helenizovaná většina v ní nevěřila.

--- Ukončit citaci ---

Já bych chtěl vidět ten cenzus obyvatelstva z roku -30 - +30 a výsledky výzkumu veřejného mínění v provincii Judea v té době.

--- Citovat ---Karaité mají halachu, ale jedná o tradice, ne o závazné zákony a předpisy.
--- Ukončit citaci ---
Tedy stejně jako Mišna, vždyť říkám, že je to v principu totéž, akorát se dali jinou cestou, než většina.

--- Citovat ---Máš pravdu že se v Bibli nepíše nic o konverzích, ale mnoho cizinců přijalo víru Izraele a bylo Izraelity adoptováno.
Některé národy byly dokonce přinuceny násilně přijmout judaizmus.
Karaitská konverze je velmi jednoduchá a probíhá za přítomnosti komunity, Bejt Din (který u karaitů není oficiální institucí) je spíš garantem pro izraelské úřady.
Dá se říct, že je to slavnostní přijetí komunitou.
--- Ukončit citaci ---

To jsou s prominutím prázdné fráze. Jedná se mi o to, že v Bibli není nikde popsán proces konverze a ustanovování Bejt dinu. A Libor Valko aka Jigal aka český karaita mi tvrdil, že karaité uznávají jenom a pouze to, co je napsáno v Bibli a nic navíc. Tohle svědčí o opaku nebo, co je horší, svědčí to o věrolomnosti současných představitelů karaitského hnutí, když mají něco jako "úlitby Izraeli" zapotřebí. Mimochodem, Libor Valko psal cosi o kontrole správnosti obřízky atd. takže úplná formalita to jistě nebyla.

Karaité jsou přece vládou Izraele bez výhrad uznáváni jako Židé a něco takového dělat nemusí. A vláda Izraele není totéž, co izraelský vrchní rabinát.

--- Citovat ---Nemůžu si pomoci, ale já jsem si tento směr prostě oblíbila.
--- Ukončit citaci ---

Já si zase oblíbil café latté  ;)

--- Citovat ---Tóru považují za dostatečně jasnou, aby jí mohli aplikovat bez výkladů, úprav a vysvětlení.
--- Ukončit citaci ---
Ale na Karaite korneru (https://www.karaite-korner.org/passover.shtml) s tímto tvrzením asi nesouhlasí tak úplně:

Beginning or End of the 14th?

The Torah commands that the Passover sacrifice be brought "In the First Month on the Fourteenth Day of the Month between the two evenings" (Lev 23,5). It is unclear from this verse whether what is being referred to is the period of dusk at the beginning of the 14th or the period of dusk at the end of the 14th.

Mají svou tradici komentářů a výkladů a překladů k Tóře - a velmi bohatou. Výklad k Tóře je potřeba, to tvrdí i karaité. A i karaité respektují své učence, i když jim Anan říkal něco jiného  :). Karaité i všechny ostatní skupiny v judaismu dávno pochopily, že se bez výkladů k Tóře neobejdou. A pak už je jedno, jestli ten systém výkladů budou nazývat halachou, ústní Tórou nebo jakkoli jinak.

e.weissova@centrum.cz:
Mohl by mě prosím někdo vysvětlit,Karaité uznávají židovský původ po otci a ostatní židé po matce.
Jaký je v tom rozdíl? Platí to i na smíšená manželství?

Yanai:

--- Citovat ---Tóru považují za dostatečně jasnou, aby jí mohli aplikovat bez výkladů, úprav a vysvětlení.
--- Ukončit citaci ---
Ale na Karaite korneru (https://www.karaite-korner.org/passover.shtml) s tímto tvrzením asi nesouhlasí tak úplně:

Beginning or End of the 14th?

The Torah commands that the Passover sacrifice be brought "In the First Month on the Fourteenth Day of the Month between the two evenings" (Lev 23,5). It is unclear from this verse whether what is being referred to is the period of dusk at the beginning of the 14th or the period of dusk at the end of the 14th.

Mají svou tradici komentářů a výkladů a překladů k Tóře - a velmi bohatou. Výklad k Tóře je potřeba, to tvrdí i karaité. A i karaité respektují své učence, i když jim Anan říkal něco jiného  :). Karaité i všechny ostatní skupiny v judaismu dávno pochopily, že se bez výkladů k Tóře neobejdou. A pak už je jedno, jestli ten systém výkladů budou nazývat halachou, ústní Tórou nebo jakkoli jinak.
[/quote]

Možná by jsi měl dočíst článek celý a zjistil by jsi, že pro výklad "nejasné" pasáže jsou použity (pouze) jiné pasáže Tóry, to je zásadní rozdíl proti většinovému směru.

Elazar:

--- Citace: e.weissova@centrum.cz kdy 28. Února 2008, 23:49:18 ---Mohl by mě prosím někdo vysvětlit,Karaité uznávají židovský původ po otci a ostatní židé po matce.
Jaký je v tom rozdíl? Platí to i na smíšená manželství?

--- Ukončit citaci ---

Jedná se o to, že obě věci se týkají něčeho jinho. Po otci se dědí příslušnost ke kmeni - u kohenů je tomu tak dodnes, stejně tak u levitů. Viz Ezdráš, 2 kapitola:
59 Tito vyšli z Tel-melachu, z Tel-charši, z Kerúb-adánu a Imeru, ale nemohli prokázat, že jejich otcovský rod a původ je z Izraele:
60 synů Delajášových, synů Tóbijášových a synů Nekódových šest set padesát dva.
61 A z kněžských příslušníků synové Chobajášovi, synové Kósovi a synové Barzilaje, který si vzal za ženu jednu z dcer Barzilaje Gileádského a je nazýván jejich jménem.
62 Ti hledali svůj rodokmen v seznamu rodů, ale marně; proto byli vyloučeni z kněžství jako nezpůsobilí.
63 Místodržící jim zapověděl jíst ze svatých přídělů kněžských, pokud nebude ustanoven kněz pro posvátné losy urím a tumím.

Ale ohledně "židovství" - tedy víry - už je situace jiná:
Ezdráš 9:1 Když byly vyřízeny tyto záležitosti, přistoupili ke mně předáci a řekli: "Izraelský lid, ani kněží a levité, se neoddělili od národů zemí, páchají ohavnosti Kenaanců, Chetejců, Perizejců, Jebúsejců, Amónců, Moábců, Egypťanů a Emorejců.
2 Berou sobě i svým synům za ženy jejich dcery. Tak se mísí svaté símě s národy zemí. Předáci a představenstvo v této zpronevěře vedou."
3 Když jsem tu zprávu uslyšel, roztrhl jsem svůj šat i řízu, rval jsem si vlasy i vousy a seděl jsem jako omráčený.
...
12 Proto nedávejte své dcery jejich synům a jejich dcery neberte pro své syny! Neusilujte nikdy o pokoj s nimi ani o dobrodiní od nich! Buďte rozhodní a budete užívat dobrých darů země a navěky ji podrobíte pro své syny.«
...
Ezdráš 10:2 Tu promluvil Šekanjáš, syn Jechíelův, ze synů Élamových, a řekl Ezdrášovi: "Zpronevěřili jsme se svému Bohu, když jsme si přivedli ženy cizinky z národů země. Přesto je ještě pro Izraele naděje.
3 Uzavřeme nyní smlouvu se svým Bohem, že propustíme všechny ženy cizinky i jejich děti podle rozhodnutí Panovníka i těch, kdo se třesou před příkazem našeho Boha. Ať se stane podle Zákona

a dále celá desátá kapitola. Z toho vyplývá, že původ kmene se stále dědí po otci, ale pokud je dítě zplozeno z Izraelce a neizraelky, není židem, příslušníkem izraeského společenství. Je zkrátka důležité, aby matka byla Bat Jisrael.

Yanai:

--- Citace: Elazar kdy 28. Února 2008, 17:28:32 ---
--- Citace: Yanai kdy 28. Února 2008, 15:14:03 ---Spor o to zda byla předána i Ústní Tora nebo ne je dost starý a v minulosti v Ústní Toru věřila jen menšina Židů.
Saducejové ani helenizovaná většina v ní nevěřila.

--- Ukončit citaci ---

Já bych chtěl vidět ten cenzus obyvatelstva z roku -30 - +30 a výsledky výzkumu veřejného mínění v provincii Judea v té době.

--- Ukončit citaci ---

To Saducejové nevěřili v Ústní Tóru je známá věc, stejně jako helenizovaná většina.
Ja bych řekla, že za to byli Farizeji často kritizováni. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi