Judaismus > Obecná náboženská debata
Karaité
Elazar:
--- Citovat ---
--- Citace: Yanai kdy 29. Února 2008, 09:54:31 ---
--- Citovat ---Tóru považují za dostatečně jasnou, aby jí mohli aplikovat bez výkladů, úprav a vysvětlení.
--- Ukončit citaci ---
Ale na Karaite korneru (https://www.karaite-korner.org/passover.shtml) s tímto tvrzením asi nesouhlasí tak úplně:
Beginning or End of the 14th?
The Torah commands that the Passover sacrifice be brought "In the First Month on the Fourteenth Day of the Month between the two evenings" (Lev 23,5). It is unclear from this verse whether what is being referred to is the period of dusk at the beginning of the 14th or the period of dusk at the end of the 14th.
Mají svou tradici komentářů a výkladů a překladů k Tóře - a velmi bohatou. Výklad k Tóře je potřeba, to tvrdí i karaité. A i karaité respektují své učence, i když jim Anan říkal něco jiného :). Karaité i všechny ostatní skupiny v judaismu dávno pochopily, že se bez výkladů k Tóře neobejdou. A pak už je jedno, jestli ten systém výkladů budou nazývat halachou, ústní Tórou nebo jakkoli jinak.
--- Ukončit citaci ---
Možná by jsi měl dočíst článek celý a zjistil by jsi, že pro výklad "nejasné" pasáže jsou použity (pouze) jiné pasáže Tóry, to je zásadní rozdíl proti většinovému směru.
--- Ukončit citaci ---
Není to rozdíl, ba naopak - to je stejné, jako rabínská analogie Gezera šava a Hekeš nebo Kal va-chomer. Vyplývá z toho, že Písmo je nutné vykládat nějakými metodami a to i u karaitů. A mám li stanovené metody, pak mám i cestu, jak lze vyvozovat halachu. Žel, o těchto metodách není v Tóře ani zmínka - jsou tedy stanovené ústní tradicí. Viz též https://cs.wikipedia.org/wiki/Rabínská_hermeneutika
Elazar:
--- Citace: Yanai kdy 29. Února 2008, 10:00:42 ---
--- Citace: Elazar kdy 28. Února 2008, 17:28:32 ---
--- Citace: Yanai kdy 28. Února 2008, 15:14:03 ---Spor o to zda byla předána i Ústní Tora nebo ne je dost starý a v minulosti v Ústní Toru věřila jen menšina Židů.
Saducejové ani helenizovaná většina v ní nevěřila.
--- Ukončit citaci ---
Já bych chtěl vidět ten cenzus obyvatelstva z roku -30 - +30 a výsledky výzkumu veřejného mínění v provincii Judea v té době.
--- Ukončit citaci ---
To Saducejové nevěřili v Ústní Tóru je známá věc, stejně jako helenizovaná většina.
Ja bych řekla, že za to byli Farizeji často kritizováni. ;)
--- Ukončit citaci ---
1) Většina nebyla helénizovaná, většina byla am ha-arec bez pozdější negativní konotace (mimochodem, helénizace byla právě to, proti čemu bojovali Makabejci a u prostého obyvatelstva úspěšně - a sami byli pozěji za helenizaci prostým lidem nenáviděni, stejně jako herodiáni). Viz Iosephus Flavius, Válka židovská (Iosepha snad nikdo nebude považovat za rabanitu, ne? :))
2) Saduceové nevěřili v Ústní Tóru, ale Saduceové tvořili také malé procento židovské populace - tím bych se neoháněl.
Yanai:
--- Citovat ---Karaité mají halachu, ale jedná o tradice, ne o závazné zákony a předpisy.
Tedy stejně jako Mišna, vždyť říkám, že je to v principu totéž, akorát se dali jinou cestou, než většina.
--- Ukončit citaci ---
Jedná se třeba o věci všeobecně známé a praktikované už v době před předáním Tóry, jako například obřízka nebo rituální porážka.
Karaité je nespojují s předáním Tóry. Plnění příkazů Tóry nemusí probíhat podle tradic, ty jsou spíše doporučením. Způsob plnění příkazů Tóry je zcela individuální záležitosti a není kontrolován nějakou náboženskou autoritou.
Yanai:
--- Citovat ---Máš pravdu že se v Bibli nepíše nic o konverzích, ale mnoho cizinců přijalo víru Izraele a bylo Izraelity adoptováno.
Některé národy byly dokonce přinuceny násilně přijmout judaizmus.
Karaitská konverze je velmi jednoduchá a probíhá za přítomnosti komunity, Bejt Din (který u karaitů není oficiální institucí) je spíš garantem pro izraelské úřady.
Dá se říct, že je to slavnostní přijetí komunitou.
--- Ukončit citaci ---
To jsou s prominutím prázdné fráze. Jedná se mi o to, že v Bibli není nikde popsán proces konverze a ustanovování Bejt dinu. A Libor Valko aka Jigal aka český karaita mi tvrdil, že karaité uznávají jenom a pouze to, co je napsáno v Bibli a nic navíc. Tohle svědčí o opaku nebo, co je horší, svědčí to o věrolomnosti současných představitelů karaitského hnutí, když mají něco jako "úlitby Izraeli" zapotřebí. Mimochodem, Libor Valko psal cosi o kontrole správnosti obřízky atd. takže úplná formalita to jistě nebyla.
Karaité jsou přece vládou Izraele bez výhrad uznáváni jako Židé a něco takového dělat nemusí. A vláda Izraele není totéž, co izraelský vrchní rabinát.
[/quote]
Na toho jsem dostala kontakt, pak ještě na Chajika a Geršoma.
Karaité jsou sice uznávaní jako Židé, ale realita je že jsou v náboženských věcech Židé druhé kategorie. O kontrole obřízky jsem četla. Podmínkou uznání karaitské konverze izraelskými úřady (Karaité jsou mimo jurisdikci Vrchního rabinátu, což neznamená že na ně nemá vliv) byly dvě věci. Obřad mimo Izrael a kontrola obřízky nekaraitským mohelem. Pokud by tyto podmínky nesplnili, konverité by sice byli uznáni ostatními Karaity jako Židé, ne však izraelskými úřady.
Obřízka podmínka stanovená Torou pro to aby se muž mohl stát součástí Izraele. Akceptace komunitou sice není nařízení Tory, ale asi těžko by se někdo stal Židem, když by ho pak komunita jako Žida neuznávala.
Yanai:
--- Citace: e.weissova@centrum.cz kdy 28. Února 2008, 23:49:18 ---Mohl by mě prosím někdo vysvětlit,Karaité uznávají židovský původ po otci a ostatní židé po matce.
Jaký je v tom rozdíl? Platí to i na smíšená manželství?
--- Ukončit citaci ---
Matrilineární dědičnost židovství, je rabínské rozhodnutí a vycházelo z docela logické úvahy a to, že otec není nikdy 100% jistý.
Karaité uznávají patrilineární dědičnost náboženství podle logiky Tóry. Příkladem může být pasáž Tóry, kdy syn Izraelky a Egypťana není označován za Izraelce. Naopak potomci Izraelitů a neizraelitských žen, jsou považováni za Izraelce. Část Karaitů uznává dědičnost náboženství pouze v případě, že oba rodiče jsou Izraelité. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi