Judaismus > Obecná náboženská debata
613 micvot
achab:
be*H
Jenom se už tak docela přesně neví, jak to dopadlo s deseti kmeny Jisroele a taky, kdo je to přesně Amalek, takže platí především to obecné vyhlazení památky Amaleka
a jaksi obligatorní vzpomínka na to, jaké svinstvo je útočit na ženské a zesláblé a zezadu.
Kdo je Amalek konkrétně, jednoduše nevíme. A kdyby se chtěl někdo za tuhle micwušku schovávat se svým fundamentálním anti-muslimismem nebo jiným fundamentem, tak branou Pokynu rozhodně neprošel :O)
Hezký víkend.
xenakis:
zdravím..snad mé "zamyšlení"(:-o) semka nevneslo žádné fundamenty-->tedy snad nebylo pochopeno jako agitace (i když musím se zmíňit, že u nás v lounech v sobotu přišli ti z DS a ...). Je toho spousta co nevím a berme toto jako povídání. Ta 613. mě překvapila, její existence. Hledal jsem úplný výpis všech a po pročtení mě udivila existence oddílu micvot Válka(asi v aj. tam bylo war..)). Jestli jsem se zazdil )))tak budiž a ..ok konec). P. Achabe doslehl jsem se od známého z terez. památníku, že je plánované představení. Mluvil o dvou. O Konferenci a o Theodorovi. Munstoka jsem viděl v Multiprostoru a super, ale to Wansee bych v Terezíně uvítal víc. Dle známého velmi zdařilé. Ještě jednou se omlouvám jestli amalek byl nevhodný. ) Iannis
zoom:
Dovoluji si upřesnit, ne boj ale "připomeň si, co ti učinil Amalek! ". Tedy nezapomeň, že se vždy může najít nějaký hajzl, který na tebe zaútočí zezadu.
Elazar:
Trefně řečeno, ale i ten boj tam je přítomen, není to ovšem bezdůvodně:
Exodus 17:14 Hospodin řekl Mojžíšovi: „Zapiš na památku do knihy a předej Jozuovi, že zcela vymažu zpod nebes památku na Amáleka.“ 15 I vybudoval Mojžíš oltář a pojmenoval jej: ‚Hospodin je má korouhev.‘ 16 Řekl totiž: „Je vztažena ruka nad Hospodinovým trůnem. Hospodin vyhlašuje boj proti Amálekovi do posledního pokolení.“
1 Samuelova 15:2 Toto praví Hospodin zástupů: „Mám v patrnosti, co učinil Amálek Izraeli; položil se mu do cesty, když vystupoval z Egypta. ([ Ex 17:8 Dt 25:17]) 3 Nyní jdi a pobij Amáleka; jako klaté zničíte vše, co mu patří. Nebudeš ho šetřit, ale usmrtíš muže i ženu, pachole i kojence, býka i ovci, velblouda i osla!“
Ale Amalek je "gone", ne? Posledním amalekovcem byl Haman, kterého porazil Mordechaj a Ester, tedy benjaminovci, a tak "splatili dluh" za benjaminovce Saula.
Pro mě je Amalek symbol - v každé generaci povstane někdo, aby nás zničil - Hitler byl Amalek. Ahmadínežád je Amalek... Samozřejmě to lze zneužít ke hlásání nenávisti. Pokud si někdo chce za Amalekovce dosadit Araby, zabránit mu v tom žel nelze, naštěstí takových radikálů není tolik.
achab:
--- Citace: xenakis kdy 4. Listopadu 2009, 20:51:24 ---ahoj- tam odešel sem přišel. prohlížím si judaism 101 a napadla mě otázka kolik micvot je dodržováno. Chtěl bych se tedy zde zeptat kolik?;-)díkec Iannis
--- Ukončit citaci ---
Do důsledku vzato, dodržována není žádná, ale platných je pořád všech 613. Od Jabne - tj. od chvíle, kdy si chrám nosíme v sobě, opět a vždy všech 613. Ještě jinak řečeno, jsou to platné Pokyny. Tak jak byly validní už tehdá na svatém Kopečku.
https://www.chewra.com/texty/studie_613micvot.asp?navid=3#_tabulkamicwot
A právě protože to jsou Pokyny k našemu dobru a dobru vesmírů, nemohou neplatit. Je to asi tak, jako když ti někdo řekne: Nauč se plavat, aby ses neutopil, a až se budeš topit, tak plav...
To je obečně nevyvratitelné pravidlo, které svou platnost neztrácí. Záleží na mně, jestli se plavat naučím, na druhých, jestli mi pomohou, není-li mi dáno plavat (naučit se plavat), ale věřte mi přátelé, na souši neplavu :O)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi