Ano i ne. Samozřejmě se bude stále posunovat a zpřesňovat naše poznání, ale to ještě neznamená, že se nutně musí měnit názory třeba na nutnost ochrany lidského života a jeho důstojnosti od početí do smrti.
Jenže i okamžik vzniku života se dá samozřejmě zpřesnit......... (a nesouhlasím s tím početím, žena má právo se svobodně rozhodnout pro potrat).
Co je na tom ke zpřesňování? To se učí děti už v biologii pro ZDŠ, že lidský život začíná splynutím spermie a vajíčka. Teprve ze "společensko-politických " důvodů jsou tyto jasné biologické závěry zpochybňovány.
Jistě. Žena. A co otec dítěte? Jen kvůli 9 měsícům těhotenství nemá mít právo mluvit do zabití svého děcka?
A co to dítě? Co, provedlo, že jeho matka má mít právo jej zabít? Ani Kajínka v této humanistické zemi nepověsíme, ale zabíjet bezbranné počaté lidské bytosti je "lidské právo"

No, obávám se, že nevíš o čem mluvíš. Já mám úplně stejnou úctu k životu jako každej normální člověk, možná tě to překvapí, ale nestavím si doma v kuchyni plynovou komoru, byť jsem si tam plyn zavést nechal a ani se můj pes nejmenuje Gulag
K tomu, abych k životu měl úctu nepotřebuji věřit v žádnou vyšší moc, to k tomu opravdu není zapotřebí. To je jenom taková malá lež, kdy jsou věřící přesvědčováni že oni jsou něco lepšího než ostatní, neboť oni věří v toho správného boha. A ti věřící této lži radostně podlehnou.
A pokud jde o ty počty obětí, zapomínáš na oběti všech věřících. I takovej Čingischán byl věřící. Mimochodem, z tohohle pohledu (možná snad až na toho Čingischána) jsou ti starší tak trochu znevýhodněni rozvojem vědy a techniky, oni prostě neměli ty možnosti. Mimochodem, nebylo by nezajímavé zjistit jaký vztah k náboženství měli ti co sloužili ve vyhlazovacích táborech.
Che che che. Úcta k životu jako
každej normální člověk. To měl Himmler taky - jako každej normální německej člověk. Pokud podporuješ potraty a (asi také, to odhaduji) eutanázii, tak už se nedá o úctě k životu mluvit.
Pořád jsou ty počty obětí v jiném řádu. Jinak ten sociologický průzkum ohledně přesvědčení nacistů v koncentrákách klidně zpracuj - také by mě to zajímalo.
[/quote]
Hele, mě je to co říká papež naprosto šumafuk, jenomže, jsou místa na zeměkouli, kde kněz má velkou autoritu. A jestliže tam je velká promořenost takovými chorobami jako je AIDS, je třeba proti tomu něco dělat. Tou modlitbou, tomu moc nepomůžou. Kdyby se radši zapojili do osvěty a vysvětlovali že používání kondomů může vést k menší úmrtnosti. Samozřejmě, že to není jenom na nich, ale jestliže kněží mluví proti používáí kondomů, tak vlastně sabotují úsilí zdravotníků, a to jenom proto že myšlenkově uvízli kdesi v minulých staletích.
Ještě drobnost
Ve 40.letech nebylo moderní plynovat židy, to je dost velký nesmysl. A ty víš velmi dobře, že nacisté se tenhle zločin snažili před světem utajit. Takže používat to jako argument mi nepřijde seriózní.
Jinak já se samozřejmě nesnažím pochopit náboženství. Proč taky. V mém životě prostě nehraje žádnou roli.
Ale on proti tomu samozřejmě dělá! Vyzývá k partnerské stálosti, věrnosti, nepromiskuitě! To jsou přece jediné účinné metody, jak zastavit šíření AIDS. Pokud nějaká společnost je promiskuitní, pak se AIDS bude šířit i při použití kondomů - třeba krevními transfúzemi (nedělejme si iluze o úrovni zdravotnictví v řadě zemí), z matky na dítě, slinami,... nebo protrženým či špatně navlečeným kondomem.
Osvětou je právě to předcházení šíření AIDS - sexuální stálostí a věrností. Sexuální promiskuita je hlavní důvod šíření AIDS, ne neužívání kondomů. Myslíš si snad, že tradiční "lidovci" v České republice (s 5 a více dětmi) kondomy užívají? A má snad někdo z nich AIDS? Anebo je to doména šlapek, narkomanů, homosexuálních prostitutů?
Ono je to spíš naopak - tím, že zdravotníci říkají, že použití kondomu
řeší problém s AIDS, obelhávají ty nebohé lidi. Osvěta má být především k zodpovědnému sexuálnímu chování. A ne to, co dělá WHO - souložte jak opice každý s každým klidně dál, jen si vezměte kondom...
Nesnažit se pochopit náboženství je tvé právo. Pak by ses ale měl vyvarovat soudů na jeho adresu. Je podivné se vyjadřovat k něčemu, co nechápeš...