Scoolie jakou Bibli mate na mysli?
Ruskou

.
V Pentateuchu jsou skryte naznaky, ale Chanuka jako takove je zminovano pouze v Apokryfnich knihach.
Preferuji označení deuterokanonické knihy. Apokryfy jsou např. Henoch a Nanebevzetí Mojžíšovo.

No a zazrak s olejem, ono se v Talmudu ktery vznikal v dobe rimskeho utlaku nemohlo dost dobre psat o vojenskem vitezstvi nad Reky. Na to byla doba ponekud citliva.
Nádherně jste to vystihla zoome, ale teď je jiná doba, a tak se můžeme k pravdě navrátit.
Mimochodem, když už jsme u těch zázracích, mnohem "zázračnější" mně přijde, jak Makkabejští sehnali rozkvetlé ratolesti.

Scoolie jakou Bibli mate na mysli? V Pentateuchu jsou skryte naznaky, ale Chanuka jako takove je zminovano pouze v Apokryfnich knihach. No a zazrak s olejem, ono se v Talmudu ktery vznikal v dobe rimskeho utlaku nemohlo dost dobre psat o vojenskem vitezstvi nad Reky. Na to byla doba ponekud citliva.
takže zázrak s olejem je v talmudu a né v Makabejských? 
Přesně tak.
Co tvou vírou třese nebo ne je mi jedno, a otřást něčí vírou není ani můj záměr. Pouze jsem poukázal na to, že žádná noc z 24 na 25 kislevu neexistovala, protože nic takového zkrátka není. Ta noc už byl 25. kislev, a protože den začíná večer, je první připomínka chanuky ihned po začátku toho dne. Na tom není nic podivného
Přečti si schválně kronikářský záznam (1Mak), co všechno se 25/9 muselo stihnout udělat.
Selským rozumem by člověk došel k názoru, že příprava Chránu k jeho účelu se udála 24/9 a večer by se obětovalo, ale přečteš-li si to pozorně, tak zjistíš, že ta vlastní práce probíhala až 25/9 ergo první obětí by mohla být v nejlepším případě ranní 25/9 s tím, že by se to všecko stihlo v noci

(a měli bysme tu další malý zázrak

).