Jak říkám, nejsem ten správný člověk na posuzování, ale... Jaký je rozdíl v tom, jestli jsem neprávem považován za člověka, který porušuje kašrut, a tím, jestli jsem neprávem považován za člověka, vyznávajícího jiné náboženství?
Pokud zahlednu echt zida/zidovku s krizkem, to je opravdu podivne az prapodivne. Dalo by se to povazovat za deklaraci vlastniho vyznani, a tedy modlosluzbu. Nebo treba takova predstava vousateho kmeta v kaftanu a strejmlu, jak si protaci ruzenec

V tom je IMHO zasadni rozdil oproti poruseni kasrutu. Sunka, byt sojova, by se asi jako modlosluzba dala oznacit tezko. BTW co kdyz je ten pan zid (vyraz, kteryzto jsem prebral od Achaba, protoze je bezva) cukrovkar, jde si po meste, padne na nej hypo a on nema jinou moznost, nez si koupit sunkovou bagetu ?
Pokud pro mě ten symbol nemá význam, kterým bych se hlásil k jinému náboženství, tak to vidím podobně jako s tou "šunkou" - okolí si myslí svoje, ale já vím, jak se věci mají.
Rozumim tomu, co tim chces rict, nicmene nesouhlasim. Symboly dokazou sve... O tobe vim, ze jsi oddany krestan. A bac ho, prijdes do kostela/modlitebny (nebo jinam, promin mou neznalost terminologie vaseho smeru) a na krku se ti houpe obraceny pentagram (ono je to fuk, i kdyby to byl ten "pozitivni"). Troufnes si rict, ze to vsichni blahosklonne pochopi jako tvuj vystrelek ci neznalost (zejmena budes-li to delat furt ? Ja bych si tim tak jisty nebyl. A jeste jena vec - oddany krestan pentagramy nenosi, stejne jako nenosi Om ci cokoliv jineho, co by ho identifikovalo jako nekrestana, jako vericiho jine viry. Jak rikam, nejsou to jen symboly.
Jeste si neodpustim dousku : kdyz si prijde pan zid s pani zidovou prohlednout svatovitskou katedralu, pak mi rozhodne nepripadne normalni ani omluvitelne z neznalosti, pokud strci ruku do kropenky (nebo se te veci u vchodu s vodou rika jinak ?), pokrizuje se a ze zvedavosti po prohlidce zustane na msi, kde - protoze to delaji ostatni - bude z plnych plic jecet "Zdravas, kralovno.." nebo takove to o te rodine... To je IMHO molosluzba.