Nezbylo mi, nez se trochu zamyslet, byl bych nerad, aby nekdo v mem prispevku vyrozumnel nedostatek
respektu k jinym.
1. Nekdo drive napsal, ze pokud to jinym nevadi, tak by se radsi na pomlcku vykaslal, ja pak na to reagoval, i kdyz mozna nepresne, ze respekt k jinym lidem s tim nema co delat, samozrejme to nemyslim
vseobecne, ciste v pripade pomlcky jde spis o respekt k Pismu, Bibli, a tedy vlastne k B-hu.
I kdyz si cim dal tim vic si uvedomuju, ze se take aspon castecne jedna o respekt k lidem, kteri veri v tuto viru, a treba pro ne to dulezite je a tak tu pomlcku aspon v korespondenci s jinymi Zidy pouzivam skoro automaticky.
2. U krestanu tuto znalost nepredpokladam a proto je ani nepovazuju vazane na toto pravidlo.
Konec koncu ani sami se nevazou na vsechna Prikazani, napr. kresleni a malovani osob, vira v jednoho B-ha vs. vira v Jezise atd., natoz na vcelku mensi ci mene zavazna pravidla.
To neznamena , ze je nepovazuju za respektuhodne lidi, nebo dobre lidi, nebo neco takoveho.
Mohu mit japonske pratele bez toho abych dodrzoval pravidla shintu nabozenstvi, a i moji Indicti Hindu pratele vedi , ze jim hovezi, a presto se stykame a mame pratelsky vztah. Asi bychom si mohli povidat, ktera pravidla ci prikazani sdilime s krestany, ale dnes i my (jako Zidi) spoustu pravidel nedodrzujeme tak jako tak , i kdyz o nich treba vime. A 10 Prikazani treba zname, ale treba nektera taky moc nedodrzujeme. V sobotu nakupuju ostosest, slaninu sice nejim, ale shrimpy ano.
Ale chceme opravdu zit jako Lubavitcher chassidim ? Asi jak kdo.
Doufam, ze jsem to moc nezamotal, vim , ze k Vam, Achabe, mam uzasny respekt a mate me hluboke diky za Vasi praci.