Nehodlám se vzdát svého předsevzetí, že zde nebudu o Israeli diskutovat. Chtěl bych ale učinit několik poznámek k některým formulacím v
článku, které považuji za nebezpečné a extremistické.
„Z jeho článků je evidentní, že je nastaven vůči Izraeli nepřátelsky, přinejmenším velice neobjektivně.“ – z této Orlíkovy formulace vyplývá, jako by nepřátelský postoj k Israeli byl jakýmsi ještě horším stupněm neobjektivity. Že by nepřátelský postoj k Israeli mohl být zcela objektivní, to si autor zcela evidentně vůbec nepřipouští. Co byste asi řekli na formulaci „Autor je velkým příznivcem Israele, přinejmenším je velice neobjektivní.“?
„(Ilan Pappé se) odstěhoval do ráje antisemitů, do Británie.” Doporučuji ověřit si, jestli to není trestný čin (hanobení cizího státu nebo něco podobného). Provozovatel webu by se mohl dostat do potíží.
Karel Orlík cituje Janu Malou:
„Vymlouvat se na teroristy, to je nynější světový trend, kterým se ospravedlňují všechny kruté zločiny nejenom na palestinských územích.“ a dodává:
„Kdyby tu větu napsala v Sýrii z obavy o svůj život, bylo by to částečně omluvitelné. Napsat ji v Britských listech je hrubé, vulgární překrucování pravdy a holá propaganda.“
Vůbec nechápu, co je na tom za nepravdu nebo propagandu. Brzděte s tou vztahovačností, pánové! Těmi (evidentními!) zločiny, které jsou ospravedlňovány výmluvami na teroristy, patří třeba
taky Abu Ghraib, vystřílená svatba v Afghánistánu, Faludža nebo Guantanamo! A to je nejen možné, ale dokonce nutné připomínat, i mimo Sýrii!!
„Jak je vidět, nepřátelská propaganda vůči Izraeli stále pokračuje, i když „mírovými“ prostředky. Je nutno na to stále upozorňovat.” Pokud je veřejná publikace antiisraelského názoru “nepřátelskou propagandou, na níž je třeba stále upozorňovat”, dostávám vlčí mlhu a musím se podívat na kalendář, jestli skutečně píšeme rok 2008 a ne 1948. Já myslím, že dokud bude kritika Israele pro vás “nepřátelskou propagandou”, dokud budete rozdělovat svět na “my” a “oni” (tj. Židé a antisemité), tak budete pozorovat neustálý nárůst “antisemitismu” a Israel nebude normální, v míru existující stát. To je ostatně vaše věc, ale já nemám zájem na tom, aby se jako “nepřátelská propaganda” hodnotil protiisraelský názor i mimo Israel. Bolševické censury jsem si už užil dost, nestojím o repete!
Vzhledem k těmto skutečnostem a vzhledem k tomu, že nositelé antiisraelského postoje jsou opět bez jakékoli stopy rozlišení nazváni „antisemity“, se mi jako vulgární překrucování pravdy a holá propaganda jeví článek pana Orlíka. A je v nejvlastnějším zájmu svobody projevu, aby „nepřátelské propagandě“ nebyly kladeny žádné překážky, jinak je „svobodný svět“, ve kterém žijeme, jen jedna velká lež a jsme zas tam, kde jsme byli před r.1989.