Gugi, kdyby ses zeptal Slánského nebo Margolia, zda je žid, co myslíš, že by ti odpověděli? Ti lidé se svého židovství zřekli, necítili se být ani židy, ani sionisty (to, že z něčeho takového byli obviněni a že jim jejich původ byl přidán jako přitěžující okolnost, to je skutečným zločinem KSČ a důkazem jejich antisemitismu) - možná někdo, ale já se k minjanu kvůli kadiš za někoho, kdo vykonstruoval proces s Miladou Horákovou a pomohl dostat ji na šibenici (Slánský), nepřipojím. Zemřeli jistě jako umučené a zmlácené oběti justiční vraždy - ale nezemřeli jako židé. To, že je někdo žid, přece ještě neznamená, že je to "dobrý člověk" nebo je původ v těhle věcech taky určujcí? To snad ne.
Srovnání s McCarthym příliš nechápu. Byl to čestný člověk, který pouze poukazoval na to, co byla ve skutečnosti pravda - že v USA byla řada lidí ve službách komunistů. Lze mu vyčítat ledacos, ale zradu USA rozhodně ne.
Tady se míjíme - měl jsem namysli, že pokud budeme plýtvat označením "vlastizrádce" na někoho jako Avineri a spol. (a budeme je za jejich názory div ne hned věšet na nejbližším kandelábru), tak si rovnou budeme moct podat ruku s těmi, co totéž dělali u nás po r. 1948 nebo s McCarthym, v názoru na nějž se asi neshodneme, protože pro mě to byl člověk, který rozpoutal antikomunistickou hysterii, nicméně byl úplně mimo, nadělal víc škody než užitku a skuteční agenti KGB si hřáli zadky pěkně v teple, zatímco jiní (třeba J. R. Oppenheimer, jaká to náhoda - žid
) byli postaveni před tribunály za "sympatie ke komunismu". Jedná se mi o to, že není možné ze zrady země obvinit někoho, kdo nechce svou zemi ani zradit, ani zničit (jako Bišara nebo Henlein), ale naopak si myslí, že dělá vše pro její dobro a zdárné přežití.
No nevim, mam ten dojem, ze Avineri v ramci one tragicke sebenenavisti by nevahal znicit Izrael jen proto, aby bylo ucineno zadost "spravedlnosti" pro araby. Zajimave je, ze temto lidem nevadi ze vetsina muslimu, za jejichz prava bojuji, jsou verici muslimove, kteri se chovaji jako religiozni lide, zatimco verici Zide jsou pro nej nesnesitelni zpatecnici, ktere je treba "prevychovat". To mi vyslovene vadi.
Avineri netrpí selfhatingem, to si pletete s Bobby Fischerem. A byť s jeho názory nesouhlasím, můžete snad doložit, že s řada charedim nemyslí o ne-charedim a chilonim totéž, co Avineri o nich?
Pritom pro muslimy jsou takovi "reformatori" neunosni z ideologickeho hlediska (jsou neverici) a proto je v teto chvili jen cynicky vyuzivaji pro sve cile zniceni Izraele. Nemyslim si, ze by si toho inteligentni clovek jako Avineri nebyl vedom.
Ohledně té poslední věty - domnívám se, že si toho Avineri vědom není, i když . Jak jsem napsal výše - vzdělání a inteligence se nevylučuje s naivitou. I když jinak s touto tezí naprosto souhlasím, slouží jim jen jako nastrčená figurka, stejně jako řada "liberálních" hnutí v Evropě.