Zdánlivě jednoduchá otázka - proč je pro Židy důležité jíst košer jídlo? Čím se tak toto jídlo odlišuje od ostatního?
Jak rika Elazar. B-h naridil, ktera zvirata jsou cista a ktera ne, ktera zide smi jist a ktera ne, ktere kombinace jsou povoleny a ktere ne. Muzeme k problematice mit ruzne pristupy - jedni tvrdi, ze jde o zdravotni a dietni predpisy. Ja toho nazoru nejsem (co je u vsech vsudy nezdraveho a nedietniho na krevetach?). Je to proste jedena ze "zvlastnosti" judaismu. To povolene, koser jidlo, se od ostatiho odlisuje tim, ze B-h ho jasne definoval jako povolene. Myslim, ze neni na me, abych se ptal PROC. Stejne tak bych se mohl ptat, proc nesmim jist na Pesach chamec-kvasene. Podle me jsou toto prikazy vymykajici se lidske logice.
Jiste, jsou prikazy, kde logiku hledat muzu a najdu ji. Treba takovy zakaz vrazdy nebo kradeze. Jsou prikazy, ktere uz tak logicke nejsou, ale jsou vysvetleny - treba cicit (trasne). No, a nakonec jsou prikazy, ktere proste lidskou logiku nemaji. Snahy o vysvetleni kasrutu zdravim a dietou, nebo snahy o vysvetleni obrizky hygienou jsou, dle meho skromneho soudu, ponekud off-topic. Smirme se s tim, ze ne vse dokazeme svym slavnym rozumem a logikou zvladnout.
Jinak rabini vam reknou neco zhruba ve stylu, ze nekoser jidlo je duchovni jed. Otupuje duchovni cit. Je toto ale argument pro cloveka, ktery si zaklada prave na rozumu? Cili - je to vez nabozenska, spiritualni. Nehledejte za tim jine duvody.
Jinak, abych nevypadal jako zkostnately dogmatik (nakonec, treba jim jsem) - diky za vasi otazku, rozhodne je zajimava. Otazky nuti cloveka premyslet, nebo badat nad tim, cemu veri.