Ad BaF400: Vy máte pocit, že česká společnost je tradičně antisemitská?? Odpusťte, ale já mám naprosto opačný názor. Je pravda, že jsem tam žil téměř výlučně v Praze. Ale ani z historie se mi nezdá Vaše tvrzení opodstatněné.
Nejsem pražák, nýbrž moravák, žijící u Brna, nejsem historik, ale o historii se zajímám. Mám pocit že tento malý multikulturní státeček je zatížen pocit vlastní národnostní nedostatečnosti, tudíž je proti komukoliv, kdo není ,,náš" - je špatný.
To že se zde prakticky od středověku nevyskytovaly pogromy je myslím shoda šťastných náhod než ukázka mírumilovnosti obyvatel tohoto státu.
Anežka Hrůzová a to co se dělo kolem vyšetřování je jasným příkladem toho, co cítila prvorepubliková generace k židům.
To že ČSR pomohla Izraeli v šestidenní válce byla jenom cílená snaha SSSR o změnu na politické mapě. Doufám, že se se mnou v této kapitole nebude nikdo dohadovat o tom, že stateční Českoslovenští politici pomohli jenom tak - z pocitu potřeby pomoci bližním?
A dál? Plošná likvidace artefaktů židovské kultury na našem území, vykřikování o tom, kdo má jít do plynu - průžezem na sportovních stadionech stadionech v posledních 30-ti letech, neustálá fascinace fašistickou symbolikou....
Těch několik nadšenců starající se o po roce 1989 hřbitovy a pár z ruin obnovených synagog je jenom slabou náplastí na svědomí.
Opravdu si myslíte že je tato republika jiná než tradičně antisemitská? Možná že se zde židům žilo a žije - relativně - méně bolestně nežjinde v Evropě, bez větších projevů či pokusů o fyzického násilí z důvodů jejich národnosti. Možná proto, že počet židů žijících na tomto území je dnes tak nízký, že pravděpodobnost že potkát žida na ulici je asi stejná jako že potkáte kominíka s kominickou štětkou na rameni.
To ale nic nemění na mém přesvědčení o tom, že tato společnost je tradičně antisemitská.
P.S. za posledních 5 let jsem potkal kominíka 1x