Dear Chaje:
Už před pár týdny jsem se rozčiloval, že odpovědi na otázky pod č.11,12 sčítacího formuláře jsou nesnadno formulovatelné. To proto, že pod národností si každý představuje něco jiného. Kdosi se tázal, zda může v č. 11 uvést odpověď "Valach". Bylo mu řečeno, že beze všeho, když se tak cítí. To je povzbudivé - člověk může uvést i "povltavský Hebrejec"....
Kromě toho tu existuje i jistý významový posun. Když se například podíváte do izr. pasů zjistíte, že v kolonce "Nationality" je uvedeno "Israeli", ač by se dalo očekávat "Jewish".
Z tohoto hlediska se také nekryjí národnosti s jazykem. Nemluvíme argentinsky, australsky, brazilsky, kanadsky ani rakousky.
(Občas si přesto zanadávám rakouským dialektem obvyklým kolem Sao Paula)
Požadovaný gramatický tvar odpovědi k otázce č. 12 nekoresponduje s jejím zněním. Ptají se mne po víře a já mám odpovědět názvem jedné z registrovaných církví. Čili místo
adjektivem musím odvětit
substantivem. Místo
židovská víra jsem nucen uvést tvar
Federace ...atd. Je to nešikovné, skoro bych řekl až pitomé.
Řekl bych, že je důležité (z hlediska absolutních počtů - nikoliv z hlediska lezení lidem do soukromí) zjistit, kolik lidí se hlásí k té které víře. Alikvotně tomu budou odpovídat i příslušné příspěvky státu na činnost těchto církví;
eo ipso, když se ukáže, že v ČR "
neexistují" židé, bude méně penízků...
To říká Scooolie velmi správně.
Nerozhodným (či nerozhodnutým) doporučuji konzultovat věc s expertem přes statistiku - s panem Fišerem.
Takže moje odpovědi jsou jasné.