odpověď: moje odpověď v tomto smyslu zněla (opět bez osobních údajů):
Vážím si toho, že jste si udělal čas a vůbec mi napsal. Je mi jasné, že jedním z Vašich úkolů (vyplývajících zřejmě i z církevního postavení) je mírnit emoce a dobírat se při komunikaci s lidmi k určitým kompromisním řešením. Nicméně, mám stále sílící pocit, že dnešní doba se jaksi "hrotí" a kompromisní prohlášení začínají budit u radikalizujícího se světa dojem slabosti a ústupku. A to i v postoji k Izraeli.
Máte pravdu, že "Palestinci" za vyhnání Židů Římany po pádu Jeruzalémského Chrámu nemohou. Palestinci tou dobou totiž neexistovali, stejně tak, jako neexistovala Palestina. Jako člověk světa a historie znalý jistě víte, že Palestinu - Pelišteu jako synonymum pro Eretz Izrael "vymyslel" ve 2.století našeho letopočtu římský císař Hadrián, aby dokončil potupu Židů po zboření Chrámu a tím dle mého názoru dokázal, že žádný židovský, (a tedy později i křesťanský) Bůh neexistuje, a že si s "vyvoleným"národem udělá, co bude chtít.
Obdobně Palestince vymyslel pro změnu terorista Jásir Arafat (někdy v 50.letech minulého století, čili nestáli u obnovy moderního Státu Izrael), ale v obou případech se tak nějak stalo, že stokrát opakovaná lež se stala pravdou.
Tedy, za vyhnání Židů skutečně nemohou Palestinci, protože obyvatelé, kteří tou dobou v Eretz Izrael žili, rozhodně žádnými Palestinci nebyli (navíc druhá mystifikace je, že současní "Palestinci" by mohli být potomci tehdejších "Pelištejců", což jistě také víte, že není pravda, protože "Palestinci" jsou Arabové, zatímco Pelištejci byli Indogermáni).
To, že práva Arabů na území Eretz Izrael nebyla dodržena po roce 1948 není vinou Izraele, ale okolních arabských států, které vyzvaly Araby, žijící na území Erezt Izrael, k opuštění této země, protože ji chtěli zničit během několika dní (zajímavá paralela s Hitlerem, který chtěl taky Evropu dobýt během bleskové války).
Čím v současné době politika Státu Izrael rovnoprávnosti Arabů na tom pidiúzemí zvaném Izrael nepřispívá, mi opravdu není známo. Stačí podívat se, jak vypadají území spravovaná Izraelem a jak takzvanou "palestinskou samosprávou" - třeba Betlém. To, že odtud mizí křesťané rozhodně není vinou Izraele, ale muslimů. Taky jsem tam byla a měla možnost ověřit si, jak v reále vše vypadá.
Nechci Vás tlačit do - z Vašeho pohledu asi extrémismu- ale na druhou stranu skutečně nemohu souhlasit s postojem, který katolická církev vzhledem k Izraeli vykazuje. To vše Vám píši jako křesťanka, která nemá v úmyslu (a nikdy nebude mít) přestup na jinou víru, ale už má dost kompromisů.