Jasně, souhlasím, potom ale z hlediska pravdy také musím upozornit, že některé pasáže mně ukazují na Ježíše, jako na zaslíbeného Mesiáše....
S tou gramatikou souhlasím, já vlastně ani pořádně Talmudu nerozumím - protože nemám dostatečné jazykové vybavení - takže se můžu tak spolehnout akorát na vlastní text Tanachu a pokoušet se ho vyložit, jak se mi zdá nejlépe...
To je asi tim, ze casti talmudu jsou Aramejsky, nekteri autori totiz ani poradne hebrejsky neumeli, to bylo duvodem pro chybne vyklady nekterych slova a pasazi! Ja jsem nikde v TaNaCHU prime odkazy na Mesiase nenasel, casto jsou pasaze ktere by meli ukazovat na Mesiase spise basnickymi obraty vstahujicimi se spise k Lidu Israele nez k jednomu Mesiasi.
Cast Karaitu veri v Mesiase a cast v mesiaskou dobu bez jednoho konkretniho Mesiase (tim Mesiasem budou sami Synove Israele) - to je i muj nazor.
Evangeliste napsali Evangelia tak aby odpovidala farizejskemu vykladu nekterych Proroku (Saducejove v Mesiase a v mrtvych vstani neverili).