fórum komunity Eretz

Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 22. Září 2008, 08:44:43

Název: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: zoom kdy 22. Září 2008, 08:44:43
S podzimními svátky se definitivně vrátilo období šouletů (v Izraeli se používá název chamin) na šábesový stůl. Pravda jsou tací, kteří šoulet dělají celý rok bez přestávky, konec koncu proti gustu žádný dišputát, ale když je venku 35 stupňů, tak mám raději něco lehčího. V Čechách se objevily už také hrnce určené pro pomalé vaření slow cooker, které jsou pro přípravu šouletu přímo ideální. Je třeba jenom dohlédnout, aby nebyly technicky příliš dokonalé a aby jediná jejich funkce byla udržování stálé teploty topného tělesa. Do takového hrnce dáme všechno co považujeme za správné a take vodu, v pátek ho zapneme a v sobotu v poledne máme uvařeno. Co tedy do hrnce dáme, aby šoulet chutnal všem – hovězí maso, někdy také stačí krůtí, klobáska také neuškodí, anebo kousek uzeného masa, kroupy (před použitím přebrat) , fazole protože jsou zdrojem jistých střevních potíží je třeba je přes noc namočit a případně i povařit, moc dobrý je kapucínský hrách čili chumus, také namočit a povařit předem, brambory ne moc rozkrájené na velké kusy, batata také není od věci, pepř, paprika, kurkum, rajčatový protlak, sůl,  celé se to zalije vodou a nechá být. Kdo chce může přidat třeba sušené ovoce (švestky a meruňky),  dobře omytá vejce , „knedlík“ nejlepší je ze špaldové mouky – mouka na oleji osmažená cibulka, sůl , pepř , vajíčko, trochu vody a oleje všechno se to smíchá , dá do varného sáčku, který se na několika místech propíchne a pak vloží do šouletu. Prostě inspiraci se meze nekladou. Cokoli máte rádi a je to košer, vložte do šouletu a výsledek bude zaručeně skvělý. Osvědčilo se mi moc mít v mrazáku připravené sáčky s předvařenými fazolemi a chumusem. Protože tak nemusím každý čtvrtek myslet na to, co musím namočit na zítra.
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: chaje kdy 22. Září 2008, 09:04:38
zoom, děkuji mnohokrát za recept, opatřím si slow cooker, vyzkouším a podám zprávu  ;)
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: zoom kdy 22. Září 2008, 09:29:03
Prosim dejte sem kazdy kdo mate neco zajimaveho, co by mohlo obohatit svatecni menu.
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: Elazar kdy 22. Září 2008, 12:23:49
Nemáte nějaké recepty na různé medové koláče všeho druhu?
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: zoom kdy 28. Září 2008, 18:30:15
No nikdo nema asi chut, ja jsem nasla neco na ceskem vebu, mam rada jednoduche kolace, podle me se da mleko klidne vymenit za jedno vajicko a vodu. https://recepty.centrum.cz/recept.phtml?id=8556 chceme-li kolac parve. Sana tova. Doufam, ze na 3 tisrej se to tu bude zase hemzit recepty  ;D .
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: Zina kdy 29. Září 2008, 12:04:13
Žádné recepty mě nenapadají.Jen jablečné koláče,štrůdly na všechny způsoby.Ještě lépe chutnají koláče hruškové.
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: zoom kdy 7. Říjen 2008, 19:12:17
NO blizi se Jom Kipur, ta co varite, ja VAm prozradim, co delam ja - ohromnou slepici polivku v ktere je vsechno - tedy predevsim to kureci maso, zelenina (tu varim zvlast), nudle, macesove knedlicky, kreplach / ty koupene, protoze nemam na ne trpelivost. A je to. Nakonec se to vsechna spoji dohromady a podava s barchesem cili chalou. Vedle se muze polozit take vareny kvetak a/anebo brokolice. Vyhodou tohoto pokrmu je, ze clovek do sebe dostane dostatek tekuniny. Jako predkrm se muze dat gefilte fisch, ale nemusi. Neni od veci udelat k obedu nejakou dusenou rybu s bramborama. A pak pred pustem tu polivku. Hospodyne se nebude drit a dietolog to muze pochvalit a ostatnim nebude spatne. A nezapomente zitra od rana pit vice nez je zvykem a nepit kafe, to dela problemy pri pustu. Preji vsem umereny pust, aby se citili opravdu jako ti andele.  ;D
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: Jicchak kdy 17. Leden 2010, 14:49:32
Vážení přátelé především paní Zoom přemýšlel jsem co je to špaldová mouka to víte já už mnohé česky zapoměl a tu jsem si vzpomněl že byjste mi mohli nesmírně pomoci já velmi těžko dovážím do jisraele krupici, neprodává se tu někde krupice na kaši a jestli jak kde a jak se to jmenuje?
Název: Re: Roš ha šana a vše co se děje v kuchyni
Přispěvatel: zoom kdy 17. Leden 2010, 18:20:50
To je jednoducha odpověď - špalda to je כוסמין to je přece ta pátá obilnina, která se nesmí na Pesach, prodává se v charedi samoobsluhách už připravená ke spotřebě, celozrná s hechšerem rav Vaya.Je trochu drahé, ale výborné. Skladuje se v lednici v samoobsluhách anebo v chladících pultech. Já ji doma skladuji v mrazáku. Na pytlíku jsou také vytištěné dobré recepty. Krupice se jmenuje סולת tu prodávají normálně ve všech obchodech, je třeba ji prohlédnout a protože je trochu hrubší než česká tak je na kaši dobré ji namočit v mléce alespoň na hodinu, než ji vaříme.