fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 22. Října 2008, 21:40:28
-
Možná někomu zbyli etrogy - tady je recept na marmeládu z nich. Má prý kromě výborné chuti i moc pomáhat rodičkám, aby porod byl lehký a dítě krásné.
Etrog (anebo etrogy) se namočí do vody na 4 dny , vodu každý den měníme. Po té etrogy nakrájíme včetně slupky na teké plátky a ty ještě rozdělíme. Rozkrájené etrogy necháme 2 x přejít varem a vodu vždy slijeme.
Potom přidáme cukr v poměru 1:1 s etrogy a pomalu vaříme asi hodinu na mírném plameni. Plníme do skleniček. (Kde dlouho nevydrží, protože co se nedaruje rodičkám se rychle sní).
-
paní zoom: nebude to přílíš sladké? A když se ptám,nevíte náhodou nějaký recept na jablková povidla?
-
NO sladke to je, ale etrogy jsou dost kysele a trochu horke a cukr je jediny konzervant a pak te marmelady je vzdy malo, takze na kazdeho zbyde malo. Diabetikum bych to nedoporucovala.
-
Prave jsem se chtel zeptat, jestli to muzu nahradit tepelne stabilnim sladidlem pro diabetiky ;D Jenze to neni konzervant, tak bych to musel zdlabnout hned.
Nicmene dekuji za recept, treba tim ohromim navstevu, kdyz tim popatlam nejake susenky :)
BTW VSEM vam dekuji za recepty vseho druhu, i za ty budouci.
-
diabetikům se obecně marmelády nedoporučují, bohužel (starší dcera je diabetik, tak mám zkušenosti)
někde jsem četla, jak z etrogů vyrobit vonné koření na havdalu...když najdu, tak sem hodím
-
Myslite klasicke etrogy popichane hrebickem, nebo mate neco extra ? Predem dekuji.
-
Pokud tam date to sladidlo a nebudete to chtit zdlabnout hned , tak si to muzete zmrazit a davat si to po roypustenych kostickach :)
-
chi chi chi.. no to je něco! ..na co rozmrazovat.. on by to chroustal rovnou.. :D
-
Moje mile damy (Zoom a Marcelo), vy jste vynalezly druh zmrzliny ! Jdu do toho !!! Diky, diky, diky ;D
-
Myslite klasicke etrogy popichane hrebickem, nebo mate neco extra ? Predem dekuji.
tak jsem to našla, tak skutečně nic extra nemám, jen ten etrog s hřebíčkem...jsem měla původně dojem, že to bylo něco do té mističky na vonné koření, ale asi jsem si to špatně zapamatovala :(
-
MOzna nakrajen na platky ususit a pak to dat do korenky.
-
Byl tu dotaz na jablkova povidla, nasla jsem tohle : https://julak.licanet.cz/kucharka/index.php?d=1&v=&k=4&r=152 (https://julak.licanet.cz/kucharka/index.php?d=1&v=&k=4&r=152)
mam ten dojem ze na tom linku jsou dost dobre recepty, ktere se daji pouzit anebo se jimi inspirovat.
-
S tím esrogem jsem to viděl tak že jej obebíchají hřebíčkem jako ježka jeden vedle druhého takže jsou vidět jen hlavičky hřebíčků ale to pak není jídlo jen k přivonění. Já jsem tu kdysi doporučoval dát esrog do kompotu ze sušeného ovoce (esrog samotný nesušit zcepenatí) také používám esrog že jej strohám do buchet místo citronové kůry je to moc dobré.
-
Kdykoliv uvidím tuto rubriku, sedne na mě smutek, že se ještě nenašel nikdo, kdo by mě poslal pár jadérek Etrogu, ačkoliv jsem už jednou žadonil, požadovanou adekvátní úhradu bych samozřejmě poslal zpět. Rád bych měl Etrog ve svém citrusáriu, pravokořen neroubovaný. Našel by se někdo ?
-
Ono je problem posilat seminka, vlastne se to nesmi, ale pokud by seetrog sehnal, tak by se mohl privest a pak ty seminka predat poslat v CR. Ale mozna v botanickych zahradach je maji, treba se da zkusit poptat tam. Take etrogy rosstou myslim ve Spanelsku a Italii a to uz je EU.
-
Možná někomu zbyli etrogy - tady je recept na marmeládu z nich. Má prý kromě výborné chuti i moc pomáhat rodičkám, aby porod byl lehký a dítě krásné.
Etrog (anebo etrogy) se namočí do vody na 4 dny , vodu každý den měníme. Po té etrogy nakrájíme včetně slupky na teké plátky a ty ještě rozdělíme. Rozkrájené etrogy necháme 2 x přejít varem a vodu vždy slijeme.
Potom přidáme cukr v poměru 1:1 s etrogy a pomalu vaříme asi hodinu na mírném plameni. Plníme do skleniček. (Kde dlouho nevydrží, protože co se nedaruje rodičkám se rychle sní).
Děkuji za ten návod, právě sem Etrog rozkrájel a zahájím "výrobu".