fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: Vader kdy 8. Ledna 2008, 01:27:33
-
Zde prosím kuchařinky a kuchaře o košer recepty všeho druhu
-
Jeden vesely recept na Tubisvat - koupi se koser listove testo (kdo nema moznost ten si ho vyrobi, ale pak je recept pracny a nevesely) do formy se polozi jeden rozvaleny plat na nej se nasype trochu strouhanky a navrch se nakrajeji jablka, orisky, rozinky, susene ovoce a vse se prikryje druhym platem rozvaleneho liskoveho testa. Navrch se to muze ozdobir mandlemi anebo orisky. Je to strudl turbo a chutna dobre.
Pokud neni k dispozici koser listove testo lze pripravit testo na paj anebo oblibene testo: 300g mouky, 200 g margarinu a 1 velke vejce, anebo mlecna varianta 300 g mouky 200 g margarinu (mozna i masla) a jeden kelimek jogurtu anebo kysele smetany. Lze naplnit vsim co prijde pod ruku, nasladko i na slano.
-
To zní dobře. Já tuhle rubriku nemůžu číst takhle večer. Mám pak neodolatelné nutkání jít se podívat do spíže a ledničky ;)
-
Zoom moc dekuji. Na sladko bych turbo trudl (@) nemel, takze si ho pripravim na slano. Mnam ;)
-
Recepty budouli další si rád přečtu§možná bychi něco udělal, někdy vaříme s dětmi.
-
Místo strouhanky dávam ustrouhanou vánočku.
Jsem zastáncem takových pokrmů:ať je to rychlé,ať je to dobré a ať je toho hodně.
-
Dávám recept mé tchyně, která už s mým manželem zde není, ale dosud mám s ním velký úspěch nejen u židů . Přiznám se, že ho využívám, když nevím kudy kam a musí to být rychlé, abych se mohla věnovat návštěvě. Vemete pravé hříbky, ale jen pravé hříbky ( to nevím, tak říkala tchyně). Nakrájíte je na větší kousky (mám je připravené takto v mrazáku - pro jistotu). Vemete pánev, máslo, hříbky společně s česnekem a solí, podle chuti a jemně opečete. podáváte dle potřeby s chlebem, bílým chlebem.K tomu je možné udělat jakýkoliv salát. Přeji vám Dobrou chut´. Míla ;)
-
Paní Mílo
Hříbky byly výborné.Mám docela velkou zásobu hub,vždycky je nasbírám a potom už nikdo houby nechce,tak je přídávám jen do polívky nebo omáček.
-
To jsem moc ráda. Bohužel, musím teď už bez tchyně zkoušet, ale přátelé se mi starají o různé židovské kuchařky, tak až zase na něco jednoduchého, rychlého a košér příjdu, ráda to dám ve známost. ;) Míla
-
Tak jsem dnes poprve zkouse houmous, ne ze by to bylo spatne, naopak, ale asi jsem to prehnal dle receptu s citronem (2 stavy z citronu na 150 g cizrny).
A tak se ptam znalych a odborniku - ma byt houmous kysely, nebo jsem narazil na nedobry recept ?
BTW nasel by se nekdo, kdo by mi poradil jak na domaci pitu ? Odmenim dvema body potlesku ;)
-
Přeposílám z internetu recept na pitu. Nutno dodat, že jsem jí nakonec nepekl, protože jsem dal přednost klasickému macesu.
Pita (suchá obilná placka) (Řecko):
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
400 g pšenické mouky celozrnné
(můžeme smíchat v poměru 1:1 s pšeničnou moukou hladkou nebo ovesnou, kukuřičnou či žitnou)
cca 150 ml vody
2 ČL soli
Příprava:
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a s vodou vypracujeme těsto. Vodu přidáváme pomalu, těsto musí být tužší, musí se však nechat válečkem rozválet na tenko. Těsto necháme pod miskou na válu 30 minut odpočinout. Pak jej rozdělíme na několik kousků (podle velikosti pánve nebo plotýnky), vytvarujeme koule a ty postupně rozválíme válečkem na tloušťku asi 2 mm. Placky pečeme buď přímo na plotýnce elektrického sporáku nebo na plotně, nebo na suché těžké pánvi. Při pečení plackami pohybujeme a několikrát je přehodíme. Jednu pitu pečeme asi 10 minut.
Pity z dobře zpracovaného těsta se při pečení nadouvají, utvoří uprostřed kapsu - dutinu.
Tip:
Pity se připravují především v zemích Orientu. Jsou zde každodenním chlebem. Jejich příprava je nenáročná, lze je upéci i v polních podmínkách na ohništi - na plochém kameni nebo na dnem vzhůru obráceném hrnci.
-
Pro Vadera a ostatní ještě přidávám recept na čápátí, púrí + klasický maces, který jako základní pesachový pokrm doposud vítězil na celé čáře.
ČÁPÁTÍ - INDICKÉ PLACKY
Suroviny pro přípravu jídla:
50 dkg hrubé mouky, olej,voda a sůl
Postup přípravy jídla: z 50 dkg hrubé mouky,1 lžíce oleje,vody a soli vypracujeme tuhé těsto.Vyválíme tenké placky a pečeme (na pánvi nebo v troubě) po obou stranách.Hotové můžeme natřít margarínem nebo tence potřít kvalitním olejem.
Púrí (placky smažené na oleji) (Indie):
1/2 kg hladké mouky, sůl, oregano, mléko, několik kapek oleje, olej na smažení
Z mouky, soli, mléka, oregana a oleje vypracujeme trochu tužší těsto než na čapátí. Nezpracováváme-li těsto hned, potřeme je trochou oleje. Placky připravujeme stejně jako čapátí, smažíme je na mírném ohni. Vyválené na tloušťku kolem 3 mm je vkládáme do horkého oleje tak, aby mohly volně plavat. Jakmile purí vyplave na povrch, několikrát ji pomocí chamna (proděrované lžíce) ponoříme zpět, obrátíme ji a krátce osmažíme z druhé strany tak, aby se nafoukla jako balón a zezlátla. Olej můžeme znovu používat při smažení.
Macesy:
3 a 1/4 lžíce mouky, 1 pohár horké vody (v mém případě aspoň 0,5l) a špetku soli. Tuhé těsto se rozdělí na 3 díly, rychle zpracuje na tenké placky (pozor na opaření vodou!) položí na plech a propíchá vidličkou. (Osvědčil se pečící papír, na nějž se macesy nepřipečou). Peče se v předem rozehřáté troubě při vysoké teplotě, dokud placky nezhnědnou (5-6 minut).
-
Sorry, mate na mysli pesachove jidlo, anebo purimovou imitaci? Na Pesach se nemuže používat ŽÁDNÁ jiná mouka než macesová, eventuelně bramborová. Macesy se pečou ze speciální mouky, která se mele z pšenice , která má menší vlhkost než obyčejná pšenice po dobu celého roku, tato mouka se na trhu vůbec nevyskytuje protože je pod stálým dohledem až do pečení macesů, ten kdo peče macesy sám si jí musí objednat přímo v mlýnu (mluvím o situaci v Izraeli). V ČR se košer macesy vůbec nepečou. Nejblíže se pečou v Maďarsku. Možná, že by stálo za to uskutečnit průzkum, jestli se nepečou také na Slovensku.
-
Slovenské macesy (nebyli-li to polské, nejspíš slovenské, ale nepamatuji se) se před dvěma léty prodávali v pekárně v Široké ulici.
Minulý rok jsem macesy nesehnal :-[, a tak jsem musel improvizovat. Podklady pro tuto improvizaci jsem si schoval a dal sem.
-
Na Pesach se nemuže používat ŽÁDNÁ jiná mouka než macesová, eventuelně bramborová.
Cim se lisi macesova mouka od obycejne ? A lze delat macesove knedlicky do polevky z jine mouky ?
-
Přeposílám z internetu recept na pitu. Nutno dodat, že jsem jí nakonec nepekl, protože jsem dal přednost klasickému macesu.
Za recept dekuji. A propos, muj slib je splnen ;)
-
Pozor neplest pojmy -
1. mouka na vyrobu macesu - mele se bez pridani vody, v CR asi vubec neni k dipozici.
2. macesova mouka - jiz upecene a rozemlete macesy, pouziva se na peceni, vareni a smazeni po dobu Pesachu. (a i behem celeho roku)
3. macesove knedlicky jsou tak dobre prave proto ze jsou z macesove mouky. Mozna ze se behem roku daji delat podobne ze strouhanky.
Eleazarovi se omlouvam, nechtela jsem se dotknout, nechapu, ze je v dnesni trzne svobodne CR problem sehnat macesy. Je to opravdu vyzva pro business.
-
Neomlouvejte se zoome, nemyslela jste to zle a já měl minulý rok prostě smůlu, že jsem přišel, až už bylo vyprodáno a do Pesachu nové nepřišly.
Tady si můžete přečíst, jak se mele mouka v ČR:
https://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-530-7/pages-img/121.html (https://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-80-7080-530-7/pages-img/121.html)
A tady je stránka o Pesachu a chomci, docela slušně zpracovaná:
https://zidovskaobecdecin.wz.cz/judaizmus/pesach.htm (https://zidovskaobecdecin.wz.cz/judaizmus/pesach.htm)
-
Kdo by to rekl, ze to v Decine tak pekne vedi. Skutecne pekne zpracovano, pokud to je spojene s realizaci tak vsechna cest. To ceske mleti mouky je skutecne vedecke a na me trochu moc.
Kazdopadne si letos macesy sezente radeji vcas. Ja jsem ted byla nakoupit a prave tam macesy zacli vybalovat a take vino (nakup se uskutecnil v Izraeli, aby nedoslo k mylce). Ale s koser vinem neni v CR problem.
S pozdravem a uspechy pri pesachovem uklizeni. Zoom
-
Nemá to nic společného s košer, recepty, ale úplně jste mě roztesknila. Poslouchám Songs of Izrael, které jsem si přivezla, nejraději bych to tady zbalila a byla u vás a nakupovala taky tam, ale bohužel to nejde. Tak alespoň vyřiďte moc pozdravů tam, že uprostřed Evropy je řada lidí, kteří jsou alespoň duší v zemi otců.Míla :(
-
Pozor neplest pojmy.
Dekuji za upozorneni, i kdyz jsem u toho za blba ;)
Muj profesor astrofyziky (moudry clovek) pouzival prislovi : "kdo se zepta, vypada jako blb pet minut. Kdo se nezepta, zustane blbem cely zivot" ;D Ponauceni : rad budu za petiminutoveho blba, kdyz se necemu priucim ;)
-
Kdo by to rekl, ze to v Decine tak pekne vedi.
..hi hi, je to text zkopírovný ze stránek FŽO..
-
Slovenské macesy (nebyli-li to polské, nejspíš slovenské, ale nepamatuji se) se před dvěma léty prodávali v pekárně v Široké ulici.
Pamatuji si, že slovenské macesy s hechšerem z Bratislavy byly k dostání v prodejnách zdravé výživy. Nicméně nebyly košer na pesach, takže byly použitelné jen jako zpestření jídelníčku během roku.
-
No dobre, ze si to zkopirovali, ale alespon si zkopirovali neco chytreho. Ono ten Pesach je stejne vice nez cist tak realizovat. To clovek pak ma velice neduchovni mozoly. ;D
-
Kdo by to rekl, ze to v Decine tak pekne vedi.
..hi hi, je to text zkopírovný ze stránek FŽO..
ZO Decin je prece clenem FZO.
-
;) však ano. A je to dobře, že každé ty stránky jsou trochu jiné. Pak člověk, který hledá informace se všude něčeho trochu přiučí..
-
Asi se blbe zeptam ale jsou hribky kosher? Prece nebudou do lesa furt tahat rabina?
-
Asi se blbe zeptam ale jsou hribky kosher? Prece nebudou do lesa furt tahat rabina?
Hříbky samotné košer jsou, červíci v nich obsažení ovšem nikoli. Takže dobře přebrat...
-
Asi se blbe zeptam ale jsou hribky kosher? Prece nebudou do lesa furt tahat rabina?
Hříbky samotné košer jsou, červíci v nich obsažení ovšem nikoli. Takže dobře přebrat...
:D :D :D,to je pravda ale zasmala jsem se uprimne. Toda
-
Právě si nesu domů rodinné balení macos. :D
-
;)
Eleazar tak nenásilně a nenuceně připomněl, že na pražské kehile probíhá již prodej macesů (1 krabice = 5 x 450g balíčků à 47 peněz), macesové moučky (450g) za stejný obnos a od zitřka prý i dalších potravin na pesach.
;)
gv