fórum komunity Eretz

Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 22. Březen 2009, 11:25:17

Název: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 22. Březen 2009, 11:25:17
Vážení, blíží se nám Pésach a  měli bychom se podělit o nové recepty, nápady a různé tipy na úklid a pod. Ve starsich tematech jsem našla nějaké které sem vloni dal Jicchak - je to v tematu  Pesach.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Vader kdy 22. Březen 2009, 12:55:12
Sup sem s recepty na macesove mlsy  ;) Osobne mi macesy s Bnej Brak pripadnou prilis horke, tak si na ne skladam parve a milchig veci. Macesove knedlicky jsou taky fajn vec.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 25. Březen 2009, 22:41:37
Macesove zemle

2 pohare (sklenky) macesovej muky
4 vajicka'
50 gr roztopeneho masla
1 lyzicka cukru
trosicku-stipku sol
1 zltok

zmiesame muku, vajicka, sol, maslo a cukor. Ak cesto je velmi suche, je mozne pridat vodu podla potreby.S vlhkymi rukami vytvarami okruhle zemle a polozime ich na vymasteny plech. Natrieme ich zltkom a dame ich piect do vyhriatej truby. Pecieme priblizne 30 min. na teplote 180*C
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 26. Březen 2009, 08:48:29
Niekolko malych ale uzitocnych "ecesov" do domacnosti:

Neprijemna vona v botach??
prasck "soda na pitie" to vyriesi. Do vnutra boty ho treba roztrusit a 2-4 hodinach vyhodit.

Naprijemna vona v skrini??
prasok "soda na pitie" polozit na tanier (talir)

Flaky na obleceni??
pridat do pracieho prasku "soda na pitie"

Zapach v ustach po cesnaku?
rozzuvat petrzelovu vnat (ako zuvacku-zvykacku)





 
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: lechem kdy 26. Březen 2009, 09:19:08
Zdravím,

vzpomínám si, že takovéto žemličky pekla blahé paměti moje babička, a to "na slano", sypané kmínem. Zkusím se popídit v příbuzenstvu, jestli náhodou někdo neví, jak to dělávala.

Lechem
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Vader kdy 26. Březen 2009, 12:39:24
Zamenime cukr za kmin (rascu) ? Treba by to fungovalo.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 26. Březen 2009, 13:42:20
Mily Vader, za pokus to stoji. Skusim to, kmin mame velmi radi a cukor je u nas problematicky

ale teraz pridam nieco co je tiez vyborne aspon podla mojich rodinnych prislusnikov ktori nemaju s kaloriami problemy:

do misky dat mlieko a do neho rozdrvit maces (rozdrvit v rukach cize budu male i vacsie kusky).Ked maces vpije do seba mlieko a uz bude makky, dajte na to 2 vajicka a posolte. Na oleji to vysmazte ako zemiakove (bramborak) placky.

Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 27. Březen 2009, 15:06:44
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 28. Březen 2009, 23:07:07
Tipy na cistenie:

1. sklenene a porcelanove pohare (sklenky)aby dostali lesk ponorime do vriacej vody do ktorej sme pridali lyzicu octu.

2. na zaflakovane miesto z vina dajte sol, flak zmizne hned ako sol vyprasite

3. spinavy sperk ponorte v miske s vodou,  pridajte 2 kvapky alka selzer. Po dvoch minutach vyberte sperk-bude ako novy

Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Vader kdy 29. Březen 2009, 12:57:42
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.

Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 29. Březen 2009, 13:28:10
Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný  ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: eleazar kdy 29. Březen 2009, 15:13:14
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.

Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?
Vy o Pesachu nejíte kitniot? :o

Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný  ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.
Dnes se v pekárnách používají pivovarské kvasnice a co vím, tak pro veškeré biotechnologické procesy s moukou se používají určité odrůdy těchto kmenů, takže mikrobiologický profil chomtze by měl být všech případech obdobný.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 29. Březen 2009, 15:20:14
Pro aškenázy platí ustanovení, nejíst kitnyot (luštěniny), tudíž je nejíme.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: eleazar kdy 29. Březen 2009, 15:32:29
Nevěděl jsem, že švédští a islandští židé jsou aškenazim :D
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: lechem kdy 29. Březen 2009, 18:01:51
Zdravím,

znám lidi, co o Pésach nejí pro jistotu ani kyselé okurky, ani nakládačky. Místo nich jedí nakládané "na slano". Jednou jsem ochutnal, ale znojemská je znojemská.

Lechem
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 29. Březen 2009, 18:06:12
No ja nevím jestli se známe, ale kyselé okurky na Pésach také nemusím. Mám docela ráda to chasidské pojetí, macesy, vajíčka, maso, olej, zelenina a ovoce. Tady v Izraeli pochopitelně mléko, sýr a tvaroh. Bohatě to stačí a podle mě tento postoj činí svátek svátkem. Ovšem každý ať si dělá co považuje za správné.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 29. Březen 2009, 18:38:01
Na velke prekvapenie je povolene jest uharky (okurky) v octe. Nie je potrebne sa trapit zo slanymi uharkami.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 29. Březen 2009, 21:09:15
Samozrejme, ze to povolene, pokud je to koser, ale proste nejsme zvykli ... to je cele. Nejedna se o ocet vinny ale o ocet synteticky, ktery je dozorovan rabinatem, aby byl koser na pesach. Ale v CR uz je take vsechno k sejnani. viz. reklama na hlavni strance.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: gvodrazka kdy 30. Březen 2009, 08:24:31
 :)

Utěšený pohled na výrobu macot - podmalován hudebně hezkou modifikací LechA dodi...

https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130659

... ani nevíte jak se těším na macesy. :D

(nejraději bych je chroupal celý rok) :P
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 30. Březen 2009, 09:12:44
Tak proc nechroupete? Vzdyt Vam v tom nic nebrani? Tedy je zvykem, ze od Purimu do Pesachu si davame pauzicku. :)
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 30. Březen 2009, 13:34:58
Mila p. Zoom, mate pravdu, my sme si nezvykli ze je mozne pouzit ocot. Ked to prelozime z hebrejciny "chomec" a "chamec", zneje to rovnako ale prve z nich je povolene a druhe zakazane pouzivat. 
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: gvodrazka kdy 2. Duben 2009, 08:34:17
 :D

Od firmy King´s Solomon vřele doporučuji tvrdý trvanlivý hovězí salám (košer Francie) - vynikající ňamka a pamls. :-*
Fyzicky k sehnání na pražské obci (zde se prodává s upozorněním, že jde o kitnijot - takže rychle si smlsnout do Pesachu a pak až po něm) ;)
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: gvodrazka kdy 3. Duben 2009, 07:26:02
 :'(

Hrozná zpráva pro milovníky jahod.

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3696570,00.html

Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 3. Duben 2009, 08:16:13
No to je skutečně horor. Jahody jsou ted docela levné a dobré, tak jsem je několikrát koupila a dělala lecjaké dobroty. Ještě že jahody v Čechách snad budou ochráněny těchto dramatických situací. No nic. Každopádně díky za info.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Eva kdy 5. Duben 2009, 07:40:49
Delicates ktory je mozny pouzit cely rok, nielen na pesach. Ale pozor, bomba kaloriot!

1 liter sladkej smotany  (je mozne pouzit parve)
1 pohar cukru (200gr)
3 sacky vanilkoveho cukru
3 sacky zelatiny

1. smotanu s cukrom a s vanilkovym cukrom dame na ohen. Pocas staleho miesania privedieme az skoro na bod vrenia. Dame vychladnut asi 20 min.
2. zelatinu rozpustime v pol pohara vody na ohni. Zelatinu pridavame do sladkej smotany a dobre zmiesame. V ladnicke nechame vychladnut asi 15 min.
3. prelejeme vychladnutu ale tecucu masu do tortoveho plechu (24cm)
4. nechame chladit najmenej 4-5 hodin

poleva
mrazene lesne plody, 1/3 pohara sladkeho vina, 1/3 pohara cukru varime spolu, nechame  to zhustnut (asi 20 min. varenia)

Dobru chut!
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: gvodrazka kdy 7. Duben 2009, 08:30:48
 :D

חג פסך כשר וסמח!
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: Vader kdy 7. Duben 2009, 23:48:21
Tak ten clanek s recepty maminky rabiho Seiferta ( https://eretz.cz/content/view/2114/86/ (https://eretz.cz/content/view/2114/86/) ) jsou proste BOMBA !
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: zoom kdy 14. Duben 2009, 11:29:43
Letošní pésach jsem udělala podle motta "chvála jednoduchosti" tedy žádné sofistikované gurmé, ale prostá jídla z prostých čerstvých surovin. Úspěch byl velký. Takže vřele doporučuji. Například bramboráčky přímo vysublimovaly.
Přeji poslední den resp. dva CHAG SAMEACH.
Název: Re: PESACH 5769
Přispěvatel: menagen kdy 14. Duben 2009, 12:05:12
U nás jsme to řešili podobně, ale přesto si dovolím doplnit jeden z úspěšných experimentů mojí ženy:

MACESOVÉ KULIČKY

2 macesy
10 dkg másla
trochu mléka
cukr, kakao, kokos, ořechy -- podle chuti.

Macesy rozdrtit a namočit v mléku aby změkly. Potom uhníst vše dohromady, tvořit kuličky. Nakonec obalit v kokosu.

Be-teavon ve-chag sameach.