fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 22. Března 2009, 11:25:17
-
Vážení, blíží se nám Pésach a měli bychom se podělit o nové recepty, nápady a různé tipy na úklid a pod. Ve starsich tematech jsem našla nějaké které sem vloni dal Jicchak - je to v tematu Pesach.
-
Sup sem s recepty na macesove mlsy ;) Osobne mi macesy s Bnej Brak pripadnou prilis horke, tak si na ne skladam parve a milchig veci. Macesove knedlicky jsou taky fajn vec.
-
Macesove zemle
2 pohare (sklenky) macesovej muky
4 vajicka'
50 gr roztopeneho masla
1 lyzicka cukru
trosicku-stipku sol
1 zltok
zmiesame muku, vajicka, sol, maslo a cukor. Ak cesto je velmi suche, je mozne pridat vodu podla potreby.S vlhkymi rukami vytvarami okruhle zemle a polozime ich na vymasteny plech. Natrieme ich zltkom a dame ich piect do vyhriatej truby. Pecieme priblizne 30 min. na teplote 180*C
-
Niekolko malych ale uzitocnych "ecesov" do domacnosti:
Neprijemna vona v botach??
prasck "soda na pitie" to vyriesi. Do vnutra boty ho treba roztrusit a 2-4 hodinach vyhodit.
Naprijemna vona v skrini??
prasok "soda na pitie" polozit na tanier (talir)
Flaky na obleceni??
pridat do pracieho prasku "soda na pitie"
Zapach v ustach po cesnaku?
rozzuvat petrzelovu vnat (ako zuvacku-zvykacku)
-
Zdravím,
vzpomínám si, že takovéto žemličky pekla blahé paměti moje babička, a to "na slano", sypané kmínem. Zkusím se popídit v příbuzenstvu, jestli náhodou někdo neví, jak to dělávala.
Lechem
-
Zamenime cukr za kmin (rascu) ? Treba by to fungovalo.
-
Mily Vader, za pokus to stoji. Skusim to, kmin mame velmi radi a cukor je u nas problematicky
ale teraz pridam nieco co je tiez vyborne aspon podla mojich rodinnych prislusnikov ktori nemaju s kaloriami problemy:
do misky dat mlieko a do neho rozdrvit maces (rozdrvit v rukach cize budu male i vacsie kusky).Ked maces vpije do seba mlieko a uz bude makky, dajte na to 2 vajicka a posolte. Na oleji to vysmazte ako zemiakove (bramborak) placky.
-
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.
-
Tipy na cistenie:
1. sklenene a porcelanove pohare (sklenky)aby dostali lesk ponorime do vriacej vody do ktorej sme pridali lyzicu octu.
2. na zaflakovane miesto z vina dajte sol, flak zmizne hned ako sol vyprasite
3. spinavy sperk ponorte v miske s vodou, pridajte 2 kvapky alka selzer. Po dvoch minutach vyberte sperk-bude ako novy
-
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.
Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?
-
Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.
-
Kmin neni koser na Pesach pro askenazy, je v kategorii kitniot i kdyz botanicky asi ne. Muzete pouzit treba cesnek pro ochuceni.
Nu dobra, znamena to pak, ze si nemuzu otevrit zavarene kysele okurky, kdyz jsou v nich horcicna seminka. Nebo je var znicil a jemnym sekanim zdobeny okurek si na maces se syrem dat muzu ?
Vy o Pesachu nejíte kitniot? :o
Kdyz je neco pro pesach zakázané, tak v jakékoli formě, jak známo nesmíte ani housky, ani whisky, přestože postup přípravy je rozdílný ;D , ale je obojí je vyrobeno z mouky, která je na Pésach zakázaná.
Dnes se v pekárnách používají pivovarské kvasnice a co vím, tak pro veškeré biotechnologické procesy s moukou se používají určité odrůdy těchto kmenů, takže mikrobiologický profil chomtze by měl být všech případech obdobný.
-
Pro aškenázy platí ustanovení, nejíst kitnyot (luštěniny), tudíž je nejíme.
-
Nevěděl jsem, že švédští a islandští židé jsou aškenazim :D
-
Zdravím,
znám lidi, co o Pésach nejí pro jistotu ani kyselé okurky, ani nakládačky. Místo nich jedí nakládané "na slano". Jednou jsem ochutnal, ale znojemská je znojemská.
Lechem
-
No ja nevím jestli se známe, ale kyselé okurky na Pésach také nemusím. Mám docela ráda to chasidské pojetí, macesy, vajíčka, maso, olej, zelenina a ovoce. Tady v Izraeli pochopitelně mléko, sýr a tvaroh. Bohatě to stačí a podle mě tento postoj činí svátek svátkem. Ovšem každý ať si dělá co považuje za správné.
-
Na velke prekvapenie je povolene jest uharky (okurky) v octe. Nie je potrebne sa trapit zo slanymi uharkami.
-
Samozrejme, ze to povolene, pokud je to koser, ale proste nejsme zvykli ... to je cele. Nejedna se o ocet vinny ale o ocet synteticky, ktery je dozorovan rabinatem, aby byl koser na pesach. Ale v CR uz je take vsechno k sejnani. viz. reklama na hlavni strance.
-
:)
Utěšený pohled na výrobu macot - podmalován hudebně hezkou modifikací LechA dodi...
https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/130659
... ani nevíte jak se těším na macesy. :D
(nejraději bych je chroupal celý rok) :P
-
Tak proc nechroupete? Vzdyt Vam v tom nic nebrani? Tedy je zvykem, ze od Purimu do Pesachu si davame pauzicku. :)
-
Mila p. Zoom, mate pravdu, my sme si nezvykli ze je mozne pouzit ocot. Ked to prelozime z hebrejciny "chomec" a "chamec", zneje to rovnako ale prve z nich je povolene a druhe zakazane pouzivat.
-
:D
Od firmy King´s Solomon vřele doporučuji tvrdý trvanlivý hovězí salám (košer Francie) - vynikající ňamka a pamls. :-*
Fyzicky k sehnání na pražské obci (zde se prodává s upozorněním, že jde o kitnijot - takže rychle si smlsnout do Pesachu a pak až po něm) ;)
-
:'(
Hrozná zpráva pro milovníky jahod.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3696570,00.html
-
No to je skutečně horor. Jahody jsou ted docela levné a dobré, tak jsem je několikrát koupila a dělala lecjaké dobroty. Ještě že jahody v Čechách snad budou ochráněny těchto dramatických situací. No nic. Každopádně díky za info.
-
Delicates ktory je mozny pouzit cely rok, nielen na pesach. Ale pozor, bomba kaloriot!
1 liter sladkej smotany (je mozne pouzit parve)
1 pohar cukru (200gr)
3 sacky vanilkoveho cukru
3 sacky zelatiny
1. smotanu s cukrom a s vanilkovym cukrom dame na ohen. Pocas staleho miesania privedieme az skoro na bod vrenia. Dame vychladnut asi 20 min.
2. zelatinu rozpustime v pol pohara vody na ohni. Zelatinu pridavame do sladkej smotany a dobre zmiesame. V ladnicke nechame vychladnut asi 15 min.
3. prelejeme vychladnutu ale tecucu masu do tortoveho plechu (24cm)
4. nechame chladit najmenej 4-5 hodin
poleva
mrazene lesne plody, 1/3 pohara sladkeho vina, 1/3 pohara cukru varime spolu, nechame to zhustnut (asi 20 min. varenia)
Dobru chut!
-
:D
חג פסך כשר וסמח!
-
Tak ten clanek s recepty maminky rabiho Seiferta ( https://eretz.cz/content/view/2114/86/ (https://eretz.cz/content/view/2114/86/) ) jsou proste BOMBA !
-
Letošní pésach jsem udělala podle motta "chvála jednoduchosti" tedy žádné sofistikované gurmé, ale prostá jídla z prostých čerstvých surovin. Úspěch byl velký. Takže vřele doporučuji. Například bramboráčky přímo vysublimovaly.
Přeji poslední den resp. dva CHAG SAMEACH.
-
U nás jsme to řešili podobně, ale přesto si dovolím doplnit jeden z úspěšných experimentů mojí ženy:
MACESOVÉ KULIČKY
2 macesy
10 dkg másla
trochu mléka
cukr, kakao, kokos, ořechy -- podle chuti.
Macesy rozdrtit a namočit v mléku aby změkly. Potom uhníst vše dohromady, tvořit kuličky. Nakonec obalit v kokosu.
Be-teavon ve-chag sameach.