fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 3. Března 2010, 18:05:17
-
Vážení, domnívám se, že by nebylo od věci se podělit s ostatními diskutujícími nejen o receptz na Pesach, ale i o různe nápady a návrhy, které se příprav na Pésach týkají a mohou pomoci i ostatním.
Mám na mysli i nápady typu - co s nudlemi ?, nechci už kupovat mouku - čím ji nahradit, jak zabavit děti před Pesachem apod. ... ;) Všechny příspěvky jsou vítány.
-
Koukám , že tady diskuze nějak opadá :-( Já si na pesah koupim rozhodně macesy a ještě ktomu budu improvizovat mohu je nahradit rýžovými chlebíčky ( Racio chlebíčky ) je to vlastně pufovaná rýže co vy na to lze to ??
-
Nelze. U aškenazim proto, že to je rýže. U sefardů nevím, jestli náhodou při tom "puffování" a bobtnání nedochází k podobnému procesu, jako kvašení.
-
Děkuju , tak musim sehnat víc macesů a nějakou mouku :-)
-
Zdravím,
moje babi dělávala "sušené nudle". Připomíná to nudle celestýnské. Uděláte těstíčko jako na palačinky, ale bez cukru. Usmažíte tenké palačinky, necháte na ubrousku okapat, zatepla nakrájíte na široké nudle, nasypete na plech (suchý) a dáte na 15 min do trouby. Necháte vystydnout, sesypete a v suchu uložíte. Tak týden v pohodě vydrží.
S tím smažením sebou musíte hodit, aby vám těsto nezačlo kvasit.
Skvělé jsou do polévek, ale vzpomínám si, že je babi i zapékala s kuřecími drůbky.
Lechem
-
Já bych se s dovolením ještě vrátil k těm rýžových chlebíčkům. Jak vlastně probíhá ono "pufování"? Tušíte to někdo?
-
Marně přemýšlím jak zabavit děti před Pésah. Už jsem to asi zapomněl. A když nám mladí dají vnuka na hlídání na víkend, tak jsme v neděli docela rádi, že si ho zase berou a my si odpočineme. :)
Lechem
-
Podle mne k "pufování" dojde působením vysoké teploty na některé zrniny za sucha, tedy bez omastku. Viz přerod kukuřice v popkorn.
Lechem
-
[černý humor]
Moc pěkná hra je "na Palestince". To skupinka dětí hází kamení na cizí domy, lidi, případně policisty a huláká při tom "intifáda, intifáda!". Ale pozor, aby je nějaký policista nezastřelil - přece jen nejsme v Izraeli a tady se policie brání nikoliv gumovými, ale ostrými náboji...
[/černý humor]
S tím pufováním to bude jak říkáte. Mezitím jsem trochu hledal a pokud se dá věřit webu TV Nova, pak je to přesně tak. Takže by asi z hlediska kvašení být problém nemusel. Teoreticky... https://tn.nova.cz/magazin/zena/dobrou-chut/pufovane-obiloviny-cesta-ke-stihlosti.html
Základní výrobní surovinou je zvlhčená pšenice a rýže, která se dávkuje do expanzní formy pečícího stroje. Pufování je velice složitý proces, který proběhne během několika málo vteřin. Obilná zrna jsou při něm lisována za teploty něco málo přes 200 stupňů, tedy jako v domácí troubě, ale při vysokém tlaku, při kterém se odpařuje vlhkost ze zrn, která se rychle mění v páru.
Buněčné jádro zrna sice změní svou strukturu, ale zachová si vše podstatné. Formy, ve kterých se pufuje, dokáží ovlivnit tloušťku a tvar výsledného produktu.
-
takže v případě nedostatku macesů by šlo tedy požívat tyto chlebíčky
-
Jak bylo psáno výše. U aškenázů to bude problém vždy a nešlo by to. U sefardů by to měla posoudit nějaká znalá autorita.
Mimochodem, jedna velká krabice macesů vydrží na celý Pesach dvěma i třem lidem, tak to s tím nedostatkem snad nebude tak hrozné. ;)
-
Křesťanský panen ubývá... ;D
-
... jedna velká krabice macesů vydrží na celý Pesach dvěma i třem lidem...
;D ;D JAK velká ? ? ? Měla jsem macesy od dvou výrobců, jedny polské, jedny izraelské, obě balení byly po 180g.. to jsem schopná sníst za den.. a pořád budu mít pocit že mám trochu hlad.. :-[
-
Mam ten dojem, že je řeč o 2,5 kg baleni, ktere je běžné v Izraeli.
-
;D ;D .. tak to by mohlo stačit.. :D
-
Nebyly by nějaké recepty Pesachové, vážení.
-
...nee, ale dotaz by byl... :D proč je povoleno pít víno, i když je kvašené (jako všechny alkoholy), tak je to chametz, nebo není? ok, dík... pesah sameah
-
To je úkol z chemie - kvašení ovocné - víno to se může. Ale kvašení obilné - chamec (whisky, vodka z pšenice o chlebu ani nemluvě). Když si dobře prohlédnete pésachová fóra, tak to tu někdo před nějakou dobou přesně vysvětlil.
-
Toto je dost dobrý link pro orientaci v kuchyni před Pesachem https://artscroll.files.wordpress.com/2010/03/kosher-kitchen_ch-15.pdf (https://artscroll.files.wordpress.com/2010/03/kosher-kitchen_ch-15.pdf)
-
A tady jsou ještě nějaké recepty https://www.artscroll.com/pbd_recipes.html (https://www.artscroll.com/pbd_recipes.html)
-
(https://www.hebrew4christians.net/About_HFC/Site_News/pesach-sameach.gif)
vám všem..
-
Okrem iného kvas je aj symbol hriechu, takže s tým vínom ako je to ?
-
Kvaseni neni symbolem hrichu {mozna to tak nekdo vyklada-vse je ve vykladu koser}, ale je spise symbolem hrdosti, nabubrelosti, teoreticky mohou tyto vlastnosti vest k hrichu. Zakazane kvaseni je kvaseni obilne - z 5 druhu obili = psenice, jecmen, spalda, zito a oves. Kvaseni vinne je povoleno, je koser na Pesach {na sederovy vecer kazdy musi vypit 4 pohary vina}. Napriklad je koser i ocet synteticky, vinny nebo jablecny, ovsem vyroba pod dohledem rabinatu. Take vodka z bramboroveho lihu nebo ze syntetickeho je koser na Pesach, ovsem vyroba pod dohledem rabinatu. Takove vodce rikali v Rusku vodka pesachovka.