fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: Jicchak kdy 5. Dubna 2007, 17:18:00
-
Několik domácích receptů, které mám od mé maminky
Charoset:
3 oloupaná nastrouhaná jablka, 1 hrnek (1/4 litrový) oloupaných a nastrouhaných ořechů (nebo nastrouhaných mandlí),1lžička mleté skořice trocha vína na Pesach.
Můžou se zamíchat drobně pokrájené hrozinky nebo datle - nemusí být, já je nedávám a není to tedy vyzkoušené.
-
Macesové řízky:
Macesy se na chvíli namočí ve slané vodě, nalámou se na kousky a dají se vždy dva kousky k sobě a obalí se ve vajíčku rozšlehaném vidličkou se špetkou soli a macesovou moukou (musí být řídké těstíčko) a smaží se na pánvičce v oleji.
-
Macesové placičky na slano:
3 macesy, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, asi 1/2 lžičky soli. Macesy namočit ve vodě až změknou, vymačkat a vše smíchat. Necháme 1/4 hod. uležet znovu promícháme a smažíme placičky, které se dávají do oleje polévkovou lžící a trochu rozplácnou.
-
Macesové placičky na sladko:
3 macesy, 2 vejce, špetka soli, 1 hrnek pokrájených hrozinek (může být necelý), 1 lžíce citonové šťávy, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 lžíce strouhaných ořechů nebo mandlí, 3 lžíce cukru. Macesy namočíme ve vodě až změknou vymačkáme, přidáme žloutky a ostatní přísady, důkladně mícháme a přidáme sníh z bílků lehce promícháme a smažíme zase malé placičky.
-
Macesová nádivka:
10 dkg rozdrobených macesů, 1 vejce a 1 střední cibule. Macesy namočíme, vodu lehce vymačkáme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozšlehané vejce a ochutíme sekanou petrželovou natí, pepřem, zázvorem a podle chuti osolíme. Kuře nadijeme, osolíme, zašijeme otvor a pečeme.
Jde to udělat též tak, že se potře alobal margarínem (do té nádivky se může kápnout lžíce oleje, aby byla mastnější) a potom se na ten alobal dá ona nádivka, zabalí se též i na bocích, aby to nevytékalo a dá se to péct na pekáček, může se to za pečení podlívat vodou.
-
Ještě nezbytný morour
Vezme se křen a jablka, vše se nastrouhá a smíchá, je to výtečné s macesy obvzvlášť v kombinaci s charosesem.
-
Nákyp macelokš
5 dkg macesů namočíme ve víně necháme změknout vymačkáme a důkladně třeme se 13 dkg cukru, 6 žloutky, polévkovou lžící tuku, špetkou soli a přidáme 2 jemně nastrouhaná jablka, trochu citrónové šťávy a opatrně i sníh ze 6 bílků. Pečeme ve formě ve tvaru "srčího hřbetu" (tzv. chlebíčkové) asi hodinu.
-
Macesy se sýrem
25 dkg nastrouhaného tvrdého sýra, 25 dkg nastrouhaného bílého slaného sýra, 6 macesů, olivový olej, chili koření
Macesy přelijeme horkou vodou, kterou asi po minutě slijeme, macesy musí být měkké. Do vymazané formy střídavě dáváme vrstvu macesů a směsi nastrouhaných sýrů. Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem a posypeme chili kořením. Poslední vrstva je pokapaný maces. Pečeme asi 20 minut.
-
Macesy zapečené s kuřetem
5 macesů, kuřecí vývar, rostlinný olej, 2 šálky drobně pokrájené cibule, 2 lžíce utřeného česneku, 1+1/2 šálku tence pokrájených žampionů, 2 šálky drobně pokrájeného uvařeného kuřete, sůl, pepř, 5 vajec, 1 šálek pokrájené petrželové natě.
Náplň: na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme houby a smažíme do měkka. Po vychladnutí přidáme maso, sůl, pepř, petrželovou nať a vejce, vše promícháme.
Na dno pekáče vymazaného olejem umístíme 2 macesy předem namočené v kuřecím vývaru (měkké - ne rozpadavé) na ně dáme polovinu náplně, pokračujeme jedním namočeným macesem, zbylou náplní a dvěma namočenými macesy na které nalijeme 2 lžíce oleje. Pečeme asi 30 minut až je povrch křupavý.
-
macesové knedlíčky: utřeme 2 žloutky s trochou soli opatrně vmícháme sníh ze dvou bílků, přisypeme 6 dkg rozdrcených macesů (to jsou dva macesy) nebo macesovou moučku a vypracované těsto dáme na chvíli vychladit do ledničky. Maminka ještě přidává trochu strouhaného zázvoru. Tvarujeme malé knedlíčky a zaváříme asi 20 minut.
-
Perfektní! Nejradši bych dával na web každý den jeden recept, ale to bychom promeškali Pesach :)
Tak dám zítra jeden větší příspěvek se všemi. Samozřejmě, že moje práce je čistě technická a jako autor bude uveden Jicchak (nebo mám napsat "maminka rabiho Jicchaka Seiferta"? ;) )
-
Recepty maminky rabi Jicchaka Seiferta
-
Jestli je tam nějaká chyba je potřeba to opravit, maminka si na to velice potrpí ale většinu psala ona sama přímo.
-
Nadpis je dobrý autor Lea Seifert
-
Jasn=. Opravím.
-
křen a jablka mám hrozně ráda, my to děláme tak, že se nastrouhají oloupaná jablka, smíchají se s křenem, opepří, osolí, trochu octa a cukru a je důležité ten salát zalít vývarem ze srdíčka nebo jazyka. K tomu se jí právě to srdce nebo jazyk a knedlíky, které se také polévají tím vývarem. jde o jihočeskou kuchyni, ten jablečno-křenový salát je fakt mňamka....
-
To muze chutnat pekne, ale je tu zasadni problem - lit do smesi na Pesach ocet, to uz si rovnou muzu dat kynuty knedlik a k tomu krvavou tlacenku...
-
křen a jablka mám hrozně ráda, my to děláme tak, že ...
Ja vim, ze jsem v tomhle off-topic, Scooolie to snad presune nekam vhodneji, ale vrta mi ten tvuj recept hlavou. Ji se to pak za studena, nebo za tepla ? Ono to fakt vypada lakave (mimo Pesach).
-
Vader
Místo toho octa můžeš dát tedy citron, to je také možné, chuť záleží na tom, jak to smícháš, v jakém poměru. Ten salát se jí teplý, zalitý teplým vývarem, jíst se to dá ovšem i za studena, ale teplé je to daleko lepší, má to takovou zvláštní, specifickou chuť. A knedlíky nemusí být kynuté, ale třené...jen bramborové k tomu dobré nejsou.
-
... lit do smesi na Pesach ocet, to uz si rovnou muzu dat kynuty knedlik a k tomu krvavou tlacenku...
Jaký je na pesach problém s octem? :O
Teda, ne že bych měl něco proti citronům ;)
-
já jsem to také nevěděla, už mi to bylo vysvětleno, že jde o svátek nekvašených chlebů a nesmí se jíst nic kvašeného a ocet vzniká kvasným procesem.
-
A jak vzniká víno, které se pít smí ?
-
Samuel
víno vzniká kvašením :-))
-
kvašením vzniká věcí. ovšem předpokládám, že se kvašené věci nesmí požívat pouze při určitých příležitostech, jinak se normálně smí.
-
teď mě napadá, jak by se dalo vyrobit takové víno bez kvašení. Z ethylenu by se klasickou adicí vody vyrobil alkohol (pro nezběhlé - ethylen se vyrábí z ropy), ten by se přidal do uvařené hroznové šťávy (aby se zamezilo kvašení) na odpovídající koncentraci (11%). Ovšem nepředpokládám, že by někdo pil víno vyrobené pomocí petrochemického průmyslu.
EDIT: vlastně ani toto by nemuselo být vhodné, jelikož při vzniku ropy částečně probíhají procesy vzdáleně připomíající fermentaci...
-
Jestliže je někdo ochotný pít víno z papírové krabice, pak by se našli jistě zájemci o ten Váš produkt z ropy. Hlavně pokud by to bylo levné a účinné :)
-
Yuri
No , fuj tajb :-)))). To by mě zajímalo, jakou by to mělo chuť, protože každý druh vína má svou specifickou chuť, která vzniká i přidáváním různých druhů kvasinek při samotném kvašení vína....
-
Jestliže je někdo ochotný pít víno z papírové krabice, pak by se našli jistě zájemci o ten Váš produkt z ropy. Hlavně pokud by to bylo levné a účinné :)
Same, to už se raději přikláním k tomu krabicovému jako za studentských let:-)))), to jsou alespoň slivky, které zbyly z různých vín...účinek tedy opravdu stojí zato:-)))). Ale na podlévání masa stačí úplně.....
-
Ono by to nebylo tak špatné, někteří lidé jsou schopni pít i okenu. Nějakej ten benzen (karcinogenní látka) přece přežije každý.
Vím, že na chuti vína se podílí i kvasinky, ovšem pokud se nepletu, do vína se kvasinky nepřidávají, nechává se kvasit kvasinkama, které přirozeně žijí na víně. Chuť vína ovlivňuje spousta faktorů - od půdy, přes umístění na svahu až po druh sudu.
-
teď mě napadá, jak by se dalo vyrobit takové víno bez kvašení. Z ethylenu by se klasickou adicí vody vyrobil alkohol (pro nezběhlé - ethylen se vyrábí z ropy), ten by se přidal do uvařené hroznové šťávy (aby se zamezilo kvašení) na odpovídající koncentraci (11%). Ovšem nepředpokládám, že by někdo pil víno vyrobené pomocí petrochemického průmyslu.
Obávám se, že takto vyrobené víno by sice asi nebylo vhodné pro pesach, zato by bylo košer pro tiša be-av. Protože takový produkt nelze označit za "potravinu" ;D
-
Vím, že na chuti vína se podílí i kvasinky, ovšem pokud se nepletu, do vína se kvasinky nepřidávají, nechává se kvasit kvasinkama, které přirozeně žijí na víně. Chuť vína ovlivňuje spousta faktorů - od půdy, přes umístění na svahu až po druh sudu.
Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....
-
Ano, žijí na víně, ale ještě se tam přidávají další kvasinky, poznatek od vinařů....
Pokud se do vína přidají další kvasinky tak asi nebude košer pro pesach :-[
BTW jsou vinaři, kteří kromě kvasinek přidávají do vína i hrozny :o
-
Typickým príkladom takéhoto postupu je napríklad Tokajské víno.
Pri šesťputňovom Tokaji sa pridáva na 135 litrov zrejúceho Tokaja až 180 kg cibéb.
Samotný mok potom zreje niekoľko rokov v uzavretom drevenom súdku. Vo fľaškách ešte ďalších pár rokov.
Dnes je možné kúpiť v obchodoch šesťputňový Tokaj, ktorý pochádza ešte z čias socializmu. (I keď zrel už obvykle v kapitalizme :) ).
-
Jaký je na pesach problém s octem? :O
Teda, ne že bych měl něco proti citronům ;)
Proti citronum taky nic nemam. S octem ale je, nebo lepe receno muze byt ci byva jiny problem.
Ne vzdy jde o standardizovany 8% vodny roztok kyseliny octove ziskane beznym kvasenim a naslednym cistenim. Lidsky receno dost casto se stava ze nejde o cisty kvasny/lihovy ocet, ale ze jde o paskvil se zbytky kvasnych materialu. Pravdepodobnost, ze na neco podobneho narazis, se zvysuje poctem navstev v oddelenich ci prodejnach zdrave vyzivy. Dulezite ale je, ze pridavkem byvaji i kysele kvasene obilne produkty a pridavky, kde uz je problem s pesachem ocividny.
Koneckoncu, v pruvodcich na pesach vydavanych kazdorocne FZO o ZOP je pravidelne poznamka, ze ocet musi byt oznacen "kosher le'pesach" i tehdy, je-li koupen drive. Duvod neni uveden, ale ja bych v tom videl spojitost.
-
To, že v octu může být kvas z obilnin na rozdíl od vína, a proto je zakázaný, dává logiku. A když už jsme u těch detailů. Jak je to například s whisky? Ta přeci také vzniká kvašením a následnou destilací z obilnin.
-
Whisky není košer na Pesach. Jsou dva recepty, jak se může žid vyhnout znehodnocení své 12ti leté single malt whisky - vypije ji před Pesach nebo jí prodá po dobu Pesach nežidovi. Jediný alkohol poživatelný na Pesach je víno, nebo možná ještě něco jiného, na kterém je napsáno "košer le-pesach".
-
Prodej čehokoliv na dobu Pesachu s tím, že kupující má povinnost to zase hned poté prodat zpět, je přesně to, čemu se říká "obcházení účelu zákona". Protože pokud něco někomu prodám a on má povinnost (ne možnost, ale povinnost) mi to zase prodat zpět, pak jaký je v tom rozdíl oproti třeba uložení do úschovy?
-
Protoze kdyz je to v uschove, je to tvuj majetek ve tvem vlastnictvi. A co se pesachoveho prodeje tyce, pokud udelas smlouvu spatne, tak muzes o vse prijit.
-
Prodej čehokoliv na dobu Pesachu s tím, že kupující má povinnost to zase hned poté prodat zpět, je přesně to, čemu se říká "obcházení účelu zákona". Protože pokud něco někomu prodám a on má povinnost (ne možnost, ale povinnost) mi to zase prodat zpět, pak jaký je v tom rozdíl oproti třeba uložení do úschovy?
Vtip je v tom, že on nemá povinnost ti to prodat zpět, ale pouze možnost. Nicméně cena bývá stanovena trochu nadhodnoceně, takže "kupující" tuto možnost rád využije. Nicméně sem tam se stane, že po pesachu přijde nežid, a místo klíčků od vrátnice ti předá pár milionů -- a seš bez pivovaru :-\
-
Proti citronum taky nic nemam. S octem ale je, nebo lepe receno muze byt ci byva jiny problem.
Ne vzdy jde o standardizovany 8% vodny roztok kyseliny octove ziskane beznym kvasenim a naslednym cistenim. Lidsky receno dost casto se stava ze nejde o cisty kvasny/lihovy ocet, ale ze jde o paskvil se zbytky kvasnych materialu. Pravdepodobnost, ze na neco podobneho narazis, se zvysuje poctem navstev v oddelenich ci prodejnach zdrave vyzivy. Dulezite ale je, ze pridavkem byvaji i kysele kvasene obilne produkty a pridavky, kde uz je problem s pesachem ocividny.
Koneckoncu, v pruvodcich na pesach vydavanych kazdorocne FZO o ZOP je pravidelne poznamka, ze ocet musi byt oznacen "kosher le'pesach" i tehdy, je-li koupen drive. Duvod neni uveden, ale ja bych v tom videl spojitost.
No, to je jasný, že použitý ocet musí být košer -- v daném případě košer na pesach... Já z tvého srovnání s krvavou tlačenkou a kynutými knedlíky vyrozuměl, že máš něco proti octu jako takovému...
-
Nechci nikomu sahat do svědomí, ale prodávat chamec gójům, s tím, že si ho po skončení pesachu zase koupím zpátky mně přijde pokrytecké. :'(
Otázkou je, proč bych já měl vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
A ocet se ve starověku (kdy se vyráběl z vína - tzv. orleánskou cestou) běžně na pesah jedl; anebo pil? :-\
-
...
Otázkou je, proč by měl "našicec" vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
...
Třeba proto, že i když sám pije nejraději víno, občas může přivítat i "nenašince" preferujícího "ohnivou vodu" :)
-
Samuel
Super názor..:-)), i když já osobně raději vínko, na tvrdý alkohol moc nejsem, nechutná mi a je mi po něm špatně....:-)))
-
Nechci nikomu sahat do svědomí, ale prodávat chamec gójům, s tím, že si ho po skončení pesachu zase koupím zpátky mně přijde pokrytecké. :'(
Otázkou je, proč bych já měl vůbec vlastnit něco jako 12 let starou whiskey :-[
A ocet se ve starověku (kdy se vyráběl z vína - tzv. orleánskou cestou) běžně na pesah jedl; anebo pil? :-\
A proč bych nemohl? :D
-
Je zde problém v pojmu kvašení,zakázané je kvašené z pěti druhů obilovin a to seor kvásek vzniklý ze starého těsta i též i bez něj vykvašené tyto druhy obilovin, proto se nesmí například wisky,ježto z obilovin udělána jest, může se ocet a víno ikdyž procesemkvašení jsa prošli.
-
Co se týče kvašení je takto pojato tedy ohledně pesachového zákazu pouze 5 druhů obilovin.
-
Je zde problém v pojmu kvašení,zakázané je kvašené z pěti druhů obilovin a to seor kvásek vzniklý ze starého těsta i též i bez něj vykvašené tyto druhy obilovin, proto se nesmí například wisky,ježto z obilovin udělána jest, může se ocet a víno ikdyž procesemkvašení jsa prošli.
Co když je kořalka z rýže nebo kukuřice nebo prosa?
-
;) .. tak je to kitnijot..