fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 25. Května 2009, 09:41:17
-
Za chviličku tu máme svátek Šavuot a proto prosím laskavé diskutující o receptíky na mléčné dobroty.
-
Tvarohove knedliky
1/2 kg tvarohu (netucneho)
2 vajicka
2 polievkove lyzice oleja
7 polievkovych lyzic krupice
trosku soli
zmiesat a spracovat na hladke cesto. Sformovat knedlik (gulku) a do stredu dat jahodu/ceresnu/visnu. Nechat varit vo vriacej vode asi 10 min. Pooliat maslom a posypat struhankou oprazenou na masti, smiesanou s cukrom
-
Mám tady jeden recept,ale nevím jestli je vhodný.
Buchta Himalaje: 1.těsto-prášek do pečiva.2 hrnky hl.mouky.1hrnek krupicového cukru.1hrnek mléka.půl hrnku oleje.2celá vejce.2lž.kakaa.citronová kůra.
2.těsto-2tvarohy.1vanilkový cukr.1vanolkovy puding.1hrnek moučkového cukru.2celá vejce.1hrnk mléka
Postup:vejce s cukrem vyšleháme do pěny ,přídáme olej a ostatní ingredience
Postup2 je stejný.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme první těsto.na to nalijeme druhé těsto(tvarohové) a nahoru zbytek prvního těsta.Pozvolna upečeme a necháme vychladnout.
Druhé těsto je řidké. Jsou výborné!
-
Zdravím,
vím, že leckdo ohrne nos, ale největší bomba je klasický rýžový nákyp. Hodně švestek, meruňky, jablka a rozinky, křupavá kůrčička, na prst pocukrovaná a plave v rozpuštěném másle ... :)
... Lechem
-
Ryzovy nakyp- to je pochutka. Napiste prosim Vas recept.
....dakujem
-
Uvařím kilo rýže a nechám vystydnout (je lepší kulatozrná než dlouhozrná). Ušleháme tuhý sníh ze čtyř vaječných bílků (žloutky se Vám hodí třeba do koprovky). Sníh opatrně vmíchejte do rýže. Pak dejte do pekáče vrstvu rýže, vrstvu ovoce podle libosti a zase vrstvu rýže. Dejte do horké trouby, pečte cca 20 min - podle trouby. Nahoře ta rýže s bílkem krásně zezlátne a je to. Ovoce můžete použít opravdu co Vás napadne. Už jsem zkusil hroznové víno i vypeckované třešně. Jablka můžu jako alergik jen kompotovaná, ale vždy je lepší ovoce čerstvé.
Přeji dobrou chuť
Lechem
-
Zapomněl jste na to nejdůležitější. Bez skořice to není správný nákyp. :)
-
Se skořicí to neznám, ale vyzkouším.
-
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.
-
dakujem, aj ja to skusim. Spominam si na to z detstva. Vtedy ma nutili aby som to jedla.
-
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.
Samozřejmě, rýže se vaří v mléce. To jsem považoval za samozřejmé. :) S nákypem mám bohaté zkušenosti, je to mé oblíbené jídlo před dlouhými závody :) A jako ovoce preferuji meruňky. Nejen kvůli chuti, ale i kvůli draslíku.
-
Nemate nekdo, prosim, nejaky recept treba na nejakou netradicni mlecnou omacku, ke ktere si holt nedam maso ? Ryzovym nakypem mne mucili nasi, kdyz jsem zlobil, a loni 3 dny po operaci, kdy jsem poprve mohl misto caje jidlo (vyl jsem do noci hlady) jsem se po spatreni ryzoveho nakypu na stolku tak rozzuril, ze jsem jim mrstil o zed. Pristroje pipaly jako divoke, ozivovaci skvadra sester a doktora byla na pokoji snad v radu sekund. Predem moc dekuji.
-
Ja mam velmi chutny recept ale upozornujem ze nie je dietny.
250-300gr sampionov (cerstvych)
100gr maslo
1 cibula
cesnak
500gr sladkej smotany
na roztopenom masle udusime pokrajanu cibulu (asi 2-3 minuty), pridame 2 rozdrvene zubky cesnaku. Pokrajane hribiky vlozime a dusime asi 10 min spolu. Osolime. Nalejeme sladku smotanu a nechame varit este 5-6 minut.
Omacka sa hodi podavat s makaronami alebo pecenymi zemiakmi (bramborami)
-
Magdo, MOC vam dekuji :)
-
je, já mám z dětství zase vzpomínku, že tam byly ořechy a hrozinky a ta rýže se vařila v mléce a hlavní úspěch byl jí nepřipálit a potom se to peklo ještě jak píšete s tím sněhem. Zkusím to.
jůů a co kdyby se to místo rýže udělalo z bulguru.. (rýži moc nemusím..) ;)
-
zkuste a podělte se s výsledkem
-
Obyčejná cibulová omáčka:cibule,hl.mouka,vývar,sůl,pepř a na závěr zjemnit smetanou.
Postup:na oleji spěníme cibuli-udělame jíšku,rozředíme vývarem a povaříme a dochutíme.
Křenová omáčkahl.mouka,máslo,mléko,smetana,cukr,sůl,a čerstvý křen.
Postup:připravíme jíšku z mouky a másla,zalijeme mlékem a povaříme.
poté přidáme smetanu,cukr,sůl a křen.
-
p. Zina aku smotanu treba pouzit ? Su 2 moznosti: sladku a kyselu. Ktora sa hodi do Vaseho receptu?
-
Nemate nekdo, prosim, nejaky recept treba na nejakou netradicni mlecnou omacku, ke ktere si holt nedam maso ? Ryzovym nakypem mne mucili nasi, kdyz jsem zlobil, a loni 3 dny po operaci, kdy jsem poprve mohl misto caje jidlo (vyl jsem do noci hlady) jsem se po spatreni ryzoveho nakypu na stolku tak rozzuril, ze jsem jim mrstil o zed. Pristroje pipaly jako divoke, ozivovaci skvadra sester a doktora byla na pokoji snad v radu sekund. Predem moc dekuji.
Vadere, rychlovka pro Vás, která by Vám mohla chutnat.
Uvaříte rýži a dáte ji stranou (když opravdu spěchám, použiju dva varné sáčky).
Nahrubo nastrouháte alespoň 100g nivy nebo jiného podobného sýra (dáte li více, nic se nestane).
Na olivovém oleji krátce osmahnete na tenké proužky nakrájený česnek (Vy i já čím více, tím lépe :) ). Přidáte vypeckované olivy rozkrojené na půlky (lze s úspěchem použít černé i zelené - chuť se trochu liší, ale oboje je dobré). Opět není s nimi třeba šetřit. Zalijete sladkou smetanou nebo mlékem (podle toho, kolik chcete, aby to mělo kalorií). Přidáte šalvěj (to je důležité). Nasypete nastrouhaný sýr, necháte za stálého míchání rozpustit, přidáte připravenou rýži a jen krátce promícháte, aby se vše smísilo a prohřálo.
S chlazeným bílým, suchým vínem to je vcelku slušná a především rychlá večeře.
-
TO vypada opravdu pěkně, ale stejně dobré by to mohlo být se špagetami, anebo jinými těstovinami.
Jinak poznámka na okraj. Já vařím rýži v mikrovlné troubě, má to tu výhodu, že se nepřipálí a připravuju ji v keramické nádobě, která se dobře vyjímá u na stole při servírování. Jinak v mikrovlné troubě moc nevařím, ale ta rýže je opravdu dobrý výmysl.
-
Žena rýži také vařila výhradně v mikrovlné troubě ve varném sklu. Já ale stále nejsem schopný správně odhadnout množství vody a délku vaření. Běžně v hrnci na varné desce to zvládám lépe :)
-
na jeden hrnek ryze 2-2.5 hrnku vody, trochu oleje (lzicka) sul a koreni podle chuti.
-
p.Magdo, dávám do cibulové omáčky zakysanou smetanu i bobkový list a někdy i ocet.
Do křenové sladkou smetanu a špetku muškátového květu.
Záleží na chuti. Dříve jsem cibuli mixovala,ale ted už to nedělám.
-
Samueli, dekuji mnohokrat. Nacpu tam trosku vic syra a budiz to zvano "ryzove fondue" :) Vazne se na to moc tesim.
Jinak jedinou ryzi, kterou snesu, tedy basmati, nedelam v mikrovlnce ale dusim pozoruhodnym zpusobem na sporaku. Ani do trouby ji nestrkam. A protoze je krehka a rychle hotova, pomer vody se zasadne lisi od jinych ryzi a postupu - 1 hrnek ryze = 1.25 hrnku vody. Takova zverstva me uci mi indicti pratele :D
-
Vim, ze zacinam tapetovat, ale citil bych se hloupe, kdybych nepodekoval za receptiky Zine - dekuji :-*
-
Aj ja velmi pekne dakujem p. Zine a p, Lechem za recepty
Velmi jednoduchy mucnik:
11/4 balika piskotov
1 pohar silnej ale vychladenej kavy
1/3 merunkovej alebo jahodovej marmelady (dzemu)
1 sladka smotana
2 lyzicky cukru
1/2 pohara rozdrvenych orechov (nie je povinne)
Pyrex vo velkosti 27x30
1. navlhcime polovicne mnozstvo piskotov v kave a usporiadame v pyrexe vedla seba
2. namazeme marmeladu na piskoty
3. vyslahame smotanu s cukrom a polovicku z nej dame na marmeladu
4. navlhcime druhu polovicu piskot v kave a ulozime na slahacku
5. zvysne mnozstvo slahacky namazeme
6. posypeme vrch s rozdrvenymi orechami
-
Dovoluji si upozornit na to, ze jeden z atributu svatku je take povinnost jist maso. Proto je treba pripravit i masove jidlo, nejlepe jako seuda snija - druhá sváteční hostina, tedy v pátek v poledne. Já jsem právě dovařila, mléčné a rybí připravím zítra.
Třeba někoho inspiruji, připravila jsem masové lasagne a plněné zukini, oboje plněné mletým krůtím masem do lasagní jsem přidala kousek uzeného krůtího masa a samozřejmě hodně zeleniny. Zukiny jsem použila kulaté zvané handgranáty. Jako předkrm studené tenké plátky vařeného hovězího jazyku No a také je třeba připravit něco na šabat, který je v galutu spojený s druhým svátkem - přiznám se, že na sobotní oběd mi chybí inspirace, uchýlím se asi k oblíbeným řízkům a salátům. To byl pohled do kuchyně a dovoluji si připomenout že v bytě b neměly chybět květiny, je to také tradice spojená se svátkem.
-
A jako tečka za Šavuot jeden salátek, který se bude jistě líbit seversky založenému Vaderovi. Složení: uvařené těstoviny, uzený losos nakrájený na kousky, kopr, kyselá smetana anebo nízkotučný jogurt, sůl, pepř na ozdobu kolem hlávkový salát. Vše kromě listového salátu se smíchá. Jednoduché a úspěch je zaručen. :)
-
Dekuji :-*
-
Znáte někdo recept na halušky?Mě se nějak nedaří finále.Vždyse mě rozvaří.
-
halusky-cesto
2-3 pohare muky
1 vajicko
sol
voda (vlazna) podla potreby na cesto ktore musi byt "nie riedke ale nie huste"
*
do vriacej a posolenej vody sa krajaju kusky z cesta ( existuje aj zvlastne dierave sito do ktoreho sa vklada cesto). Dolezite je nenechat prevarit halusky vo vode ale hned ako vyjdu na povrch vriacej vody, je potrebne ich vybrat.
-
Děkuji paní Magdo.Ten postup dodržuji,ale problém je,že ještě halušky dávám pod tekoucí studenou vodu.Což je asi hloupost.
(zítra se pokusím o další pokus)
-
Pani Zina budte tak dobra a nedajte tie uvarene halusky pod tecucu vodu. Po precedeni z vriacej vody, vlozte halusky do misy a pokvapkajte ich olejom. Halusky sa nezlepia.
-
Ráda vám zítra napíši jak se mě zdařil oběd.Ještě jednou děkuji.
Přiznám se,že houskové knedlíky a halušky jsou moji slabou stránkou vaření.Vemi děkuji a přeji dobrou noc.
-
Dobre rano p. Zina. Drzim Vam palce na uspesny obed. S cim podavate halusky? Ja zvyknem robit paprikas a k nemu pridavam halusky.
Pekny den a dobru chut Vam prajem.
-
Dobré poledne paní Magdo.Dokončila jsem oběd.Halušky jsem smíchala s brynzou a osmažila slaninu s cibulkou.(syn byl na Slovensku a přivezl mě brynzu)Ani jsem pomalu nestačila ochutnat.Prováděla jsem velkou chybu při vaření halušek tím,že jsem je proplachovala.Nevím kde jsem na to přišla.Děkuji moc.Až budu připravovat opět Slovenské menu ráda se přihlásím o radu.
-
Pani Zina tesi ma citat ze sa Vam halusky podarili. Echt slovernske jedlo bryndza zo slaninou. Zial, v Izraeli nemame bryndzu. Moja mamicka zvykla robit vybornu pomazanku z nej. Skusala som to urobit z tunajsiou bryndzou, vysledok bol smutny. Pomazanka sa nasla v kosi.
Pekny vecer.
-
;) zítra budou u nás halušky , s tou brynzou máte pravdu, to je v Izraeli problém.
-
S tou brynzou mě to ovšem mrzí.Slovenské sýry jsou vynikající.
-
Tak Vám nevím. Brynza samozřejmě ano, ale co ta slanina ? :o
-
No jasne mlecna verze - nebojte se slaninu nepestujeme - i kdyz ta je v Izraeli asi bez problemu k dostani diky nasim sovetskym pristehovalcum. >:D
Masova jidla se ted stejne nejedi - mame 9 dni pred 9. avem.
Mam v umyslu to udelat tak, ze brynzu nahradim ovcim syrem labane - je to takovy pikanti ovsem mekky - tvarohovy syr a spek cibulkou osmazenou na olivovem oleji.
Myslim, ze skoro kazdy recept se da prizpusobit koser pravidlum. Proste co je nekoser se nahradi anebo vynecha.
-
Pani Zina, my tu mame vynikajuce mliecne vyrobky. Velky plus v nasich mliecnych vyrobkoch je ze je mozne si ich kupit s vysokymi kalorickymi hodnotami a na druhej strane uplne nizke kalorie a chutove je to skoro rovnake.
V jednom lahodkovom obchode som videla ostiepky zo Slovenska. Mozno pride den a aj bryndzu sem niekto dovezie.
Pani Zoom, skusim Vas recept. Znie to vyborne.