fórum komunity Eretz

Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 3. Září 2009, 12:47:03

Název: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 3. Září 2009, 12:47:03
Vážení, napadlo by mě, že by mohlo být docela zajímavé dát sem na fórum informace o tom, jak sestavit sváteční menu na oba dny svátku Roš hašana a na další svátky. Co vaříte před půstem Jom kipur a co nabízíte po půstu ... Je dobré to uděat s předstihem, aby si každý stihl to či ono vyzkoušet.  ;)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 4. Září 2009, 10:18:21
Feferonky. Feferonkovy salat, feferonkovy strudl (vyborny kdyz se tam krom feferonek da i spenat), proste feferonky 100x jinak. Kdyz zdravi dovoli, tak feferonky nalozene v lesnim medu (na RHS).
A ne ze me tu nekdo obvini, ze si delam srandu. Myslim to vazne.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: petahyah kdy 4. Září 2009, 13:53:41
Feferonky. Feferonkovy salat, feferonkovy strudl (vyborny kdyz se tam krom feferonek da i spenat), proste feferonky 100x jinak. Kdyz zdravi dovoli, tak feferonky nalozene v lesnim medu (na RHS).
A ne ze me tu nekdo obvini, ze si delam srandu. Myslim to vazne.

Můžou být použity místo feferonek i chalapeňos nebo habaněros?
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 4. Září 2009, 14:25:50
Zdravím,

já a zelenina, to né. Takže kachna 100x jinak, eventuelně taky kapřík. Když se vydaří sumeček, je to ještě lepší.

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 4. Září 2009, 14:54:36
Můžou být použity místo feferonek i chalapeňos nebo habaněros?

Jiste, pouzivam univerzalni lidovy nazev ze zvyku. Kdyz chci v nekterem okolnim hyper-super-mega-giga-marketu jalapeno, habaneru nebo nedej B-ze bhut jolokia, tak na me civi a ze se jdou zeptat vedouciho. Necekam. Vim ze zkusenosti, ze prijde a rekne "nemame". Je lepsi se optat na feferonky a hle, v regalu se najdou alespon jalapenos. A co se jidla tyce, kdyz se da do spenatoveho strudlu nejmin 1/4 lidovych feferonek, chutna taky dobre a muj zlucnik si hovi.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 4. Září 2009, 15:00:53
Zdravím,
já a zelenina, to né. Takže kachna 100x jinak, eventuelně taky kapřík. Když se vydaří sumeček, je to ještě lepší.
Lechem

Ale jo, i kdyz kachnu zrovna nemusim, to radeji tu rybu. Feferonky na kaprovi...ehm...kapr na feferonkach je taky dobry.
BTW ma sumec viditelne supiny ? A ted se nehadejme o mikrosupinach a la paryby (zralok) nebo jinych druzich pokryvky tela. Supina je proste supina  >:D Ackoliv velryba nebo zralok modry (ne Macka skvrnita, prodavana honosne jako "zraloci steaky". Je to sice zralok, ale muj askenazsky jamnik je vetsi a dravejsi) jsou velmi chutni, lec nejsou koser. Maji ty potvurky stesti, jinak bych vylovil pul okeanu  >:D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 4. Září 2009, 15:05:23
No s tim sumcem to je jak pise Vader. Dnes jsem koupila 2 pekne cerstve feferovky, ale lidicky sestavujte menicko, nejake inspirativni pro vsechny. Papricka tu a tam, prosim, ale ke vsemu, navic na Ros hasana se tradicne paliva a kysela jidla nevari.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 4. Září 2009, 15:26:53
Coz takhle jablka v zupanu se skoricovym cukrem a pro deti (i dospele) zmrzlinovy pohar jako zakusek ?
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Elazar kdy 4. Září 2009, 16:37:18
S medem Vader, když už, tak s medem navrch. A nemá to chybu.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 4. Září 2009, 17:03:19
S medem Vader, když už, tak s medem navrch. A nemá to chybu.

Ma to dve zasadni chyby :

Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 5. Září 2009, 20:17:32
Jak je to s jablky v zupanu pripravenymi predesleho dne. Jak je ohrat (anebo neohrat).
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 6. Září 2009, 11:49:43
Jak je to s jablky v zupanu pripravenymi predesleho dne. Jak je ohrat (anebo neohrat).

Studena nejsou spatna, co pamatuji. Ale jak se diva halacha na to, kdyz necham pustenou elektrische troube na minimalni teplotu a rezim (napriklad) konvekce nebo suseni. Nebojte, ona nevyschnou. Jde mi jen o to, zda kdyz s troubou nebu nikterak manipulovat, je to prijatelne.
A nebo dat ty jablka v pyzamu do nejake velke sabatove termosky.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 6. Září 2009, 12:43:25
Existuje take sabatova plata, tedy elektricky ohrivac, ktery je nastaveny na konstantni teplotu a na nem se muze o sabatu ohrivat resp. udrzovat teple jidlo. je v prodeji i v CR. Velice dobra pomucka a odpovida halase.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 6. Září 2009, 14:42:29
Nepochybuji, ale videl jsem jen sabatove udrzovace vody az do kapacity 20 litru pracujici na stejnem principu, jak popisujete. Ale ta cena, ta cena  :(
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 7. Září 2009, 10:19:25
Jestli máte také troubu elektrickou, mně se osvědčil časový spínač. Koupíte i s týdenním režimem. Nemám na mysli ciferník do zásuvky ze supermarketu, ale ten co ho má zapojit osoba s vyhláškou - elektrikář. Předem nařídíte a máte to. Vyndat kastrol z trouby a nandat jídlo na talíř už je snad v pořádku. Na to el. plato jsem se taky díval, ale i mně odrazuje ten ranec, co za něj chtějí. Na vodu jsem pořídil takový ten stojan, co mívají v kancelářích. Jeden kohoutek s chlazenou, druhý s horkou 95°, to na kafe taky stačí. A ta flaška co se do něj strká má 18 l. Oblíbil si i zbytek rodiny, že nemusí po ránu blbnout s konvicí a hned má kafe.

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 7. Září 2009, 15:49:52
Plata, ktera je halachicky v poradku tady v Izraeli stoji od 80 do 160 NIS, coz zase neni tak moc. S tou troubou muze byt problem pri vyndavani jidla, nevim presne jak to funguje technicky.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 7. Září 2009, 18:58:02
Teď to nemůžu najít, ale cena za plato, když jsem se na to asi před třemi lety díval, byla tuším 2 - 4 tisíce, podle velikosti.

U trouby otevřu dvířka, vyndám, zavřu dvířka. Myslíte, že ani to bych neměl?

Apropó, pro Vadera. Dostal jsem radu, jak řešit kouření o šábesu. V pátek zapálit 25-ti hodinovou svíčku a pak si jen připalovat bez pomoci rukou, jako že já nic - já muzikant.  ;D  Poradili mi to lidé, jako zkušenost z Israele. Pro moji smůlu, s fajfkou to nejde

Lechem

Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 7. Září 2009, 21:00:10
To s tim kourenim je prosim pekne velika blbost. Hodne velka.
S tou troubou je to tak, ze se nesmi po otevreni teplota zvysit. V Izraeli je ustav, ktery se zabyva problemy technologie a Tory, sidli v Alon Shvut jmenuje se TZOMET.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 8. Září 2009, 08:39:22
https://www.zomet.org.il/ (https://www.zomet.org.il/)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 8. Září 2009, 09:32:05
To s tim kourenim je prosim pekne velika blbost. Hodne velka.


Tušil jsem, že někoho nadzvednu ze židle. Ale věřte mi, není to z mé hlavy.  :)

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 8. Září 2009, 09:44:06
Lidičky, nekuřte, vařte  ;)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Elazar kdy 8. Září 2009, 22:21:15
Teď to nemůžu najít, ale cena za plato, když jsem se na to asi před třemi lety díval, byla tuším 2 - 4 tisíce, podle velikosti.

U trouby otevřu dvířka, vyndám, zavřu dvířka. Myslíte, že ani to bych neměl?

Apropó, pro Vadera. Dostal jsem radu, jak řešit kouření o šábesu. V pátek zapálit 25-ti hodinovou svíčku a pak si jen připalovat bez pomoci rukou, jako že já nic - já muzikant.  ;D  Poradili mi to lidé, jako zkušenost z Israele. Pro moji smůlu, s fajfkou to nejde

Lechem

Nehcte si přivést platu z Izraele, je mnohem levnější.

Zoom má v případě kouření (jako ostatně v 99%) pravdu, je to pitomost. Takto je možné kouřit o svátku (Pesach, Šavuot, Sukot nebo Roš ha-šana, pokud nepřipadá na šabat), ale nikdy ne o šabatu!
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 8. Září 2009, 23:27:42
Mno, mohl bych pred sabatem zapalit sveho oblibeneho Churchilla (obvykle dymi 4 hodiny) nebo Torpedo (2.5 hodiny), odlozit do klesticek a nasledne vdechovat libou vuni sec to pujde  :D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 8. Září 2009, 23:42:49
Proto jsou Židé výborní právníci. Protože pořád přemýšlejí, jak ty jasně dané předpisy nějak ošulit a dohnat až na hranici - ne však za hranici - zákona. Přitom je tu mnohem jednodušší řešení: O šabatu se nehulí. Tečka  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Zina kdy 12. Září 2009, 18:34:26
 :)to jsou ti nepřátelé kuřáku :)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Zina kdy 12. Září 2009, 18:55:23
Mám tady jeden neobvyklý recept pro labužníky.
Sýr v zelných listech.
8 zelných listů,100g eidamu,100g brynzy,100g roztíratelného sýru,1 cibule,1lž.petrželové natě,olej a sůl.

Zelné listy omyjeme a spaříme ve vroucí vodě,silnější část listu naklepeme.Tvrdý sýr nastrouháme a petrželovou nať nasekáme najemno.Cibuli nasekáme nadrobno a osmažíme na oleji.
Brynzu,tavený sýr a nastrouhaný sýr smicháme dohromady s natí a s cibuli.
Na okraj každého listu dáme 2.lžíce náplně a srolujeme,okraje zaděláme páratkem. Závitky obalíme v hl.mouce a v rozšlehaným vajíčku a strouhance.
Usmažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Přeji dobrou chuť.
Pro pana Vadera: žádné feferonky prosím.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 13. Září 2009, 00:38:47
Zino, to je recept, nad kterym ma predstavivost zacina vysilovat, moc a moc dekuji. Rozhodne ho vyzkousim ASAP (tak rychle jak to pujde). Mozna to opravdu pujde bez feferonek  >:D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Zina kdy 13. Září 2009, 09:45:40
Upozorňuji to je tvz.chuťovka..Zapomněla jsem na brambory.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 13. Září 2009, 12:22:07
ja jsem mela na mysli treba spis takove nejake menu : napr. chrestova polevka, zampiony zapecene v kureci sekane ozdobene batatami, priloha brambory varene s cesnekem a kminem, salaty zeleninovy, lilkovy, moucnik bananove mufiny. Vino treba z Chramcu, anebo jine. No zkuste take neco takoveho treba slavnostnejsiho pro Rosh ha shana. Aby to bylo dobre zdrave, snadno k udelani a take pekne.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 13. Září 2009, 12:25:21
vas recept Zino je vyborny, ale je to dost pracne, kdyz se sejde treba 10 lidi, tak se musi udelat tak 20-30 kousku a to uz je pekna drina. A krome toho se to musi hned po osmazeni podavat, aby to melo puvab, predpokladam. To je tak pro setkani 2-3 lidi. Ohrivat to asi nejde. Asi by se to dalo udelat na Chanuka misto bramboraku, dala bych k tmu bramborovou kasi.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 13. Září 2009, 19:47:08
Chystám se udělat kachní prsa na pomerančích, plněné hříbky (houby moc nerostou, tak asi spíš žampiony), rýži tří barev - ta skvěle vypadá, salát a polívku ještě nevím.

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 13. Září 2009, 21:54:53
Vyborne, takhle jsem si to predstavovala, ze kazdy hodi napad. Diky
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Eva kdy 13. Září 2009, 22:58:18
Chystám se udělat kachní prsa na pomerančích, plněné hříbky (houby moc nerostou, tak asi spíš žampiony), rýži tří barev - ta skvěle vypadá, salát a polívku ještě nevím.

Lechem
mozem poprosit o recept ako a s cim plnite sampiony?
dakujem vopred

Magda
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 14. Září 2009, 09:37:59
Plněné houby.

Houby - jsou nejlepší hříbky (ty se pak musí déle tepelně upravovat), nebo holubinky, většinou skončím u žampionů. Chce to větší klobouky, vydloubnout nohu a utřít vlhkou utěrkou - nemýt, jen utřít.
Náplň - smíchám jakékoli drůbeží maso(nemusí ho být moc), nejlépe co jsem obral z kostí, např. když jsem pekl kachnu  :) , nebo i z drůbků, taky přidat kousek jatýrek je fajn. K tomu jednu červenou papriku nasekat nadrobno, a několik upečených jedlých kaštanů (můžete nahradit vlašskými ořechy, ty já nemůžu), také nadrobno. Přidáte jeden vaječný bílek, osolíte a zamícháte. Taky tam můžete ještě nasekat ty nohy, co Vám zbyly.
Náplň lžicí nacpete do klobouků, tak aby hezky koukala. Nakladete do kastrolu s pařákem kloboukama dolů a necháte na mírném ohni v páře uvařit tak 1/2 hodiny.To musíte přizpůsobit velikosti a druhu hub. Když Vám zbyde náplň, uhňácejte z ní koule velké asi jako švestky a uvařte je jako ty houby.
Omáčku doporučuji trochu ohnivější, sladká chilli je nejlepší. K tomu rýži.

Dobrou chuť, Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Eva kdy 14. Září 2009, 13:20:01
p. Lechem - dakujem za recept, urcite ho vyskusam. U nas su dostat sampiony v roznych velkostiach, ja ich niekedy smazim alebo varim v omacke (zostavenej z dusenych hrib na masle poliate sladkou smotanou) ktorou polejem makarony. Otazka, je mozne vynechat gastany a orechy?

Shana tova

Magda
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 14. Září 2009, 14:11:28
Samozřejmě vynechat můžete.

Když tak píšete o houbách na těstoviny, zkusila jste někdy v té smetaně rozpustit kousek taveného sýra? To je chuťová bomba. I kalorická.

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: lechem kdy 14. Září 2009, 14:15:28
Ještě jsem se chtěl zeptat p. Zoom, jak děláte tu chřestovou polévku bez smetany. Já znám jenom variantu se smetanou a s krupičkou. Vlastně jenom obměnu ke květákové polévce.

Lechem
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Samuel kdy 14. Září 2009, 14:18:19
Samozřejmě vynechat můžete.

Když tak píšete o houbách na těstoviny, zkusila jste někdy v té smetaně rozpustit kousek taveného sýra? To je chuťová bomba. I kalorická.

Lechem
Já bych doporučil místo taveného sýra Gorgonzolu. V nouzi se dá použít i jiný lepší sýr s modrou plísní uvnitř, ale dobrá Gorgonzola je do smetanových omáček na pastu asi nejlepší a hlavně i klasická :).
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Eva kdy 14. Září 2009, 18:02:45
Samozřejmě vynechat můžete.

Když tak píšete o houbách na těstoviny, zkusila jste někdy v té smetaně rozpustit kousek taveného sýra? To je chuťová bomba. I kalorická.

Lechem

Za prve vdaka este raz za recept. Nikdy som neskusila rozpustit taveny syr v smotane ale skusim to.  Urcite to bude vynikajuce. Ja zvyknem tuto hubovu omacku dat aj na upeceny zemiak(brambor). Zemiak dam piect do truby v alobale. Ked je 5-10 minut pred ukoncenim pecenia, rozkrojim ho v strede a nalejem do vnutra trochu omacky. Dam ho spat zapiect.

Magda
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Zina kdy 14. Září 2009, 19:02:38
paní zoom máte pravdu,zelné listy se podávají nejlépe horké.
určitě   :) nějaký již vyzkoušený  super recept najdu.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 15. Září 2009, 07:10:16
K chřestové polévce - já jí dělám super jednoduchou, uvařím chřest tak, že dolní část stojí ve vodě a horní se vlastně vaří v páře (tak to doporučuíjí odbornící, vedy vařit chřest v páře). Většinu vrchních řástí pak použiju jako velmi nóbl předkrm a z dolních čístí udělám velmi jednoduchým způsobem polévku, prostě je rozmixuju, vznikne poměrně hustý krém, který podle potřeby rozředím vodou, kápnu tam trochu olivového oleje, osolím, opepřím a nastrouhám trochu muškátového oříšku, ale opravdu jenom trochu, aby nepřebil chuť chřestu a podávám. Ozdobím několika vrchními částmi chřestu. Podotýkám, že máme tady jednoho zelináře, který čerstvý chřest prodává poměrně velmi lacino. V běžných supermarketech bývá chřest starší a proto v něm zůstávají i po rozmixování někdy ošklivá vlákna. Moje rada je vždycky prověřit, zda chřest je čerstvý. Moukou polévky vůbec nezahušťuji, jsou to zbytečné kalorie a chuti to také moc nepřidá. Pokud je jídlo mléčné, tak trocha smetany není na škodu.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 12:44:13
Navazu na chrestovy recept Zoom (za nejz dekuji).
Dulezity je opravdu neprestarly, drevity nebo naopak blemcave-mekky chrest, radejii si par korun priplatte a bezte jinam. Mam stesti, ze mam taky dobreho zelinare, byl to clen naseho proselytkomanda, chodili jsme spolu na vyuku i s jeho veselou pani. Oba puvodem Armeni, a ksefty jim jen jdou, protoze lide vedi, ze koupi kvalitu a jeste si popovidaji o receptech, pani Zana je skvela kucharka, to jen tak na okraj.
Chrest mam rad tak, jako ho debuzirovali nekteri rimsti cisari. I Nero mel rad chrest na masle, jako jeho predchudci. Mel jednoho ci dva kuchare, kteri nedelali nic, nez chrest na masle. Az na to, ze se casem par jeho kucharu ztratilo v kobkach, kdyz panickovi z nejakych duvodu podavany chrest nebyl dokonaly (nepripomina vam to biblickeo faraona?).
Chrest, jak pravila Zoom : dulezite je kratce (ale neodflaknout !) zblanzirovat (sparit), spodni cast hodit po psovi, v kastrolku rozpustit tolik masla, az budete brecet (chrest by v nem mel vicemene plavat), udrzujte na mirnem ohni, jinak se maslo ihned prepali, a az bude dostatecne horke, sup tam s chrestem, ktery jste mezi tim osusili uterkou ci ubrousky. Smazit jemne dozlatova, vyjmout, polozit na ubrousek, ktery vysaje prebytecne maslo. Nekdo ho ma rad soleny, ci nejak koreneny, ne tak cisarove a nas znamy Nero. Jen tak. Nic vic, nic nepridavat. Podavat dokud je horky, jinak skoncite v zalari.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 15. Září 2009, 14:24:13
No nic ve zlem, pane kolego, ale prestoze to neni sladke, tak smazeni chrestu v masle je na cukrovku taky trochu bomba.
 :-X
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 15:21:15
Nechtela vona by me vazena kolegyne poslat jako poustevnika do pouste  ;) Obcas proste gurmansky hresim. A kdo z diabetiku, ci jinak nutricne nemocnych tvrdi ze to nedela, lze  :D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 15. Září 2009, 15:27:57
To byla pouze poznamka na okraj. Aby si snad nekdo kdo vi o vasem problemu nemyslel, ze to je OK a dietni, kdyz ten chrest dietni je.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 15. Září 2009, 18:43:11
A já si neodpustím jednu lehkou jedovku:
Zatímco zbědovaná a chudá levice si debužíruje chřest, já bohatý pravičák jsem NIKDY tak nekřesťansky drahou zeleninu nekoupil. Asi proto nejsem chudý  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 15. Září 2009, 18:50:13
Che, che, che, ja kupuji v Izr. balicek chrestu za 10 sekelu, coz mi jako sabesovy prepych pripada docela slusne, balicek je asi 1/2 kg. A udelam z nej ten nobl prekdkm a polevku, takze to neni zase takovy luxus. Nevim ovsem jaka je situace v CR. Ja jsem sice skudlil, ci skrblik, ale nekdy drahe a kvalitni potraviny jsou lacinejsi nez ty levne. (za stejne penize se da koupit dvacet deka salamu treba a za to by jste se nepohorsoval, ze). Levicaci maji jist salam z papiru a ne chrest z porcelanu. Che che, che.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 15. Září 2009, 19:05:56
V ČR jsou ty ceny - jak jsem nahlédl do Googlu - podobné. Nicméně zelenina za cca 100 Kč/kg je přepych bohatých!  :D
Jinak samozřejmě je to tak, že pokud někdo baští chřest z porcelánu a přitom se tváří jako zbědovaný levičák, tak je... echm.... jak to říci kulantně? Nevěrohodný  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 19:26:27
Nevim jak to ma s cenami a dodavateli burzoazie, ale mi chudi kupujem od kolegu za penize, ktere se rozhodne za luxus oznacit nedaji  ;)
A propos, vyplynulo snad nekde z neceho, ze se den co den zivim zasadne chrestem, zajidam kaviarem ze supinatych ryb a zapijim sampanskym s hechserem  >:D ?
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 19:31:49
Jinak samozřejmě je to tak, že pokud někdo baští chřest z porcelánu a přitom se tváří jako zbědovaný levičák...


Stejne je pekne, jak ti rigidni pravicaci dokazou chudakovi i tu trosku chrestu zavidet  ;D ;D ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 15. Září 2009, 19:32:05
Oni vůbec nemaj vědět, že nějakých chřest existuje! Anebo na tom mají být jako já a vědět, že to je nějaká proklatě drahá zelenina pro rozmařilé prostopášníky. Je to legrace, ale stravovací proletář jsem zjevně já, zatímco oni si žijou jak feudál a ještě k tomu mají levicové názory! ;D
Zjevně to souvisí s tím, že tvrdě pracující lid nemá čas na nějaké debužírování a je rád za těch 10 dkg Gothaje s rohlíkem, zatímco rozmařilci kulinaří  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 19:38:08
Opakuji, ze chrest i veci, o kterych ani lecktery burzuj v zivote neslysel, mam za ceny, ktere vidim v Bille (ci kdekoliv jinde) ani ne pod salotkou (v Bille proklate draha), jako spis pod obycejnou cibuli a cinskym cesnekem. Ej ty burzuj, ubegaj  >:D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 20:09:37
Pro ostatni nerypavce : chrest jsem jidaval odmala diky prababicce, ktera "špargl" pestovala na zahrade. Pokud mate kousek mistecka, muzete na jare podniknout pokus. Chrestu nevadi sucho a roste az po Sibir. Z Moravy a Cech se kdysi ve velkem vyvazel.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 15. Září 2009, 20:40:20
Ano skutečně se špargl v ČR pěstoval a komunisti to zarazili. Zatímco v Maďarsku a NDR se pěstoval docela úspěšně dále. Já si myslím, že by jste udělal lépe, kdyby jste místo gothaje s rohlíkem koupil třeba 1/4 kg toho šparglu a uvařil si z něj polivku a z rohliku udelal krutony a tím zvýšil výživnou hodnotu polévky. Protože když budete jíst rohlík z gothajem trvale, tak si vypěstujete žaludeční vředy čímž Vám vzniknou nečekané náklady na léky a lékařskou péči. Takže suma sumarum jste neušetřil nic. A když je vám chřest drahý lze koupit třeba zucciny. Z těch je také dobrá polévka a soudruzi z Itálie byli vždy levicoví. Tak dosti levicove - pravicove gastronomie, svatky jsou za dvermi.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 15. Září 2009, 23:16:16
Kdo ? Ja  :o ? Ja jsem ten hnus zvany Gothaj jedl jen jedinkat v zivote, kdyz nam opravovali zadni bariery na strelnici (strelecky klub, odmala jsem krom pojidani chrestu provozoval i strelbu, od 1. stupne zakladky uz zavodne) a my jsme sedeli u stolu a stouchali do sebe bouchackama. Po par platcich toho hnusu jsem si aspon Gothajem na tyden oprav nakonzervoval lauf a zaver.

Aha, to bylo asi na Scooolieho. Uz jsem asi pretazeny  :)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 16. Září 2009, 12:32:23
Aspoň je vidět, kdo si tu žije a kdo ne. Levičáci jednou v životě kousli do Gothaje a od té doby mají příšerné vzpomínky a cpou se jen chřestem, zatímco v potu dřící pravice nemá čas na vyvařování chřestové polívčičky a je šťastná za těch 10 minut na rohlík se salámem  ;D

Být levičák má zdá se řadu výhod. Člověk nemá vředy, jí zdravou zeleninu a ještě může nadávat na ten příšerný společenský systém, který stojí na práci pravičáků, co stíhají jen rohlík s Gothajem!
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 16. Září 2009, 14:06:30
Kdyby si pravičák zorganizoval čas, tak i tu polivcicku uvari.  :o
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 16. Září 2009, 14:51:21
Docela mě fascinuje, jak se jakékoli téma může zvrhnout na pravo-levou flamewar. Ja si tedz jdu připravovat vaření na Roš hašana. A o levičáckých pravičáckých kuchyních už nechci nic slyšet.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: gvodrazka kdy 16. Září 2009, 16:40:09
Když si místo záložky dáte do almanachu plátek Gothaje, vznikne Gothajský almanach?  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 16. Září 2009, 18:15:32
Zoom: Rozkaz. Však já také přeji gurmánům jejich požitky. Jen mě rozčiluje, když současně někteří brečí, jak jsou na tom hmotně zle a současně si baští jako kníže Hohenlohe  ;D Kdyby se o křepelkách s chřestem rozpovídal ctihodný konzervativní Gvodrazka či o přípravě chřestu na víně Samuel, pak bych ani nepípl.
Jinak flame proti levici je náboženskou povinností (Ex 22:17, resp. u Kralických Ex 22:18)  ;D
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 16. Září 2009, 20:56:08
Tohle uz beru jako osobni utok a sproste hloupe narceni. Zacina me ten burzoa stvat, a to tak ze hodne  >:( Jestli mivam cca 1/2 kila bileho chrestu za 30 korun moc, pak pochybuju a) o Scooolieho dobre vuli a tvrdim, ze hodla jen urazet a plivat, b) o jeho zdravem rozumu, protoze i pul kila toho smejdu Gothaje urcite vyjde draz.

Ano Scooolie, prave v techto dnech prohlasuji, ze pises a jednas ze zle vule, protoze ti to cini primo rozkos.  >:( >:( >:(
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Scooolie kdy 16. Září 2009, 21:01:26
 ;D ;D ;D Jaká dobrá vůle zase? Se tu bavíme o jídle, ne? Pokoj lidem dobré vůle a kus svíčkové nám ostatním  ;)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 16. Září 2009, 21:26:39
Jak nechame ty chlapce chvili bez dozoru, hned se perou. Co to je? A ted kdy vsichni konaji napravu. Tak poslyste ja mam orisek. Prihlasili se mi vegetariansti hoste. Tak honem prosim rady a porady co jim pripravit.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Tamar kdy 16. Září 2009, 21:58:09
jo, sou jak malý děcka...

Jen inspirace (recepty neovládám a ani neumím dodržovat..):
pohanku?..(dělám se směsí zeleniny, plus třeba slunečnicový semínka).. lilek? smažený celer (ňam ňam lahůdka).. kapustové karbanátky a nebo třeba pšeničný bulgur, taky se zeleninou, třeba kukuřice + mrkev a do toho syrový zelený hrášek..
..já si asi vymýšlím..  ;)
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Vader kdy 16. Září 2009, 22:30:21
Tak poslyste ja mam orisek. Prihlasili se mi vegetariansti hoste. Tak honem prosim rady a porady co jim pripravit.

Pokud jsou "jen" vegetariani a ne vegani, pak navrhuji :

predkrm : chrest s holandskou omackou
polevka : zeleninovy vyvar s noky (nebo macesovymi knedlicky)
hlavni chod : topinambury (nebo staci normalni brambory) s plnenymi pecenymi rajcaty ci assamskym baklazanem (tomu bych dal prednost, recept napisu dolu)
zakusek : nejaky ten dortik nebo pravy domaci strudl
napoje : necham na hostitelce
pobaveni : nechat Scooolieho nakrajet najemno 5 kg cibule  >:D

-------------------------------------------------------------
                             RECEPT NA ASSAMSKY LILEK


Nejlepe se dela z lilku ne uplne tvrdych, ale pozor, aby mely nejakou stavu. Proste mekci "tak akorat". Oplachnete, ufiknete jen zeleny "spunt", slupku nechate a rozkrojite podelne vejpul a tak dokola, dokud nebudete mit kousky ve tvaru mesicku (tak palec tlustych, vetsi neskodi). Muzete prefiknout vejpul, aby mesicky nebyly moc dlouhe. Lilek lze nakrajet i na vetsi kostky, ale ty se vetsinou rozdusi a rozvari a nezbude nic, maximalne ta fialova slupka. Okamzite po nakrajeni date do nadoby s vodou, lilek velice rad oxiduje a zacina krom nehezke hnede barvy ztracet chut a ziskavat pachut. Duzinu samozrejme i se seminky nechate netknutou, zadne odkrajovani !
Na jeden prumerny lilek (hmotnost netusim, ani obr, ani skrcek) budete potrebovat nejmene 2 velke cibule, ktere po tencich platcich nakrajite bud na kolecka, nebo je setnete vejpul a budete delat pulkolecka.
Ve vetsim hrnci rozpalite koser verzi Hery nebo maslo, ovssem u toho hrozi prepaleni. V nejhorsim pouzijete olej, ale neni to ono. Vlozite cibuli, rovnomerne zamichanim rozlozite a nechate na mirnem ohni do te doby, dokud neziska syte hnedou barvu (nasinec by ji oznacil za temer spalenou). V tom okamziku slijete vodu z lilku a vlozite ho do hrce. Ac by se na zacatku molo zdat, ze se pripali, neni tomu tak. Nechte ho chvili restovat, pak halabala zamichejte a na mirnem oni o nechte pod poklickou podusit cca 15-20 minut. Pusti vodu a stavu, proces se zmeni na duseni. Obcas promichejte. Pridejte sul, pepr, polevkovou lzici garam masaly (v nejhorsim lze zamenit mletou skorici), seminka koriandru (srdce krvaci, ale lze vynechat, nebo nahradit koriandrovou nati). Pridate zarovnanou polevkovou lzici Haldi, neboli kurkumy (ta proste nahradit nelze, leda by nekdo podnikl experiment, zda  by nesla precejen nahradit tim, co se prodava pod nazvem "kari", at uz od knora, maggi nebo vitany. Kamarad Ind, kdyz to "kari" poprve videl, byl v soku a pak se dlouho smal. Pak ochutnal a prohlasil, ze je to obycejna smes kurkumy, koriandrove nati a zelenych palivych papricek. Pak se zase smal tomu nazvu). A ted to nejtezsi : zarovnana lzice rajmah masaly. Nahradit proste nejde, jde ji jen vynechat.
Opet obcas michate, a sledujete konzistenci lilku. Pokud zacina byt mekky, ale jeste ne moc, pridate sladkou smetanu nebo plnotucne mleko (hodne, proste aby vznikla omacka, ve ktere bydou pozdeji plovat rozblecane lilky). Ted uz poklicku sundavate kazdou chvili a michate. Nakonec vam v hrnci zbude relativne husta substance, lilky pekne zahustuji, a prijemne vonava a do hneda zbarvena omacka ci poleva ze smetany. To je vse. Snad jen bych doporucil podavat jidelnich miskach nebo hodne hlubokem taliri a misto brambor bych doporucil pitu, ktera stocena do kornoutku slouzi jako lzice ci naberacka jak omacky, tak huste casti z lilku a cibule (ona se tam, mrska, dusenim objevi znovu a v pekne barve). Vyloucit ovsem lzici a nabidnout jinou prilohu na druhem taliri netreba, i tak se to da papat.

Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 17. Září 2009, 11:30:18
Vader pekne, pekne. Zkusim to na sukot, az sezenu tu indicke veci, v TA to nebude problem, ted proste musim varit tak, aby to vegetarianske bylo parve protoze u stolu budou take masozrouti. Dekuji take Marcele.
Iniciative se meze nekladou.
Varte varte.
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: zoom kdy 17. Září 2009, 20:23:18
Milaarcelo mrkla jsem sem jestli tu neni jeste nejaka inspirace, ale k tomu celeru, ktery byl tak0 pochoutkou mého dětství, chci říct, že tady v Izraeli je kořen celeru opravdu velice přepychovou zeleninou, zejména v této roční době. Špargl je proti tomu jídlo chudých  :). Aneb všechno je relativni ...
Název: Re: ROŠ HASANA a další svátky
Přispěvatel: Tamar kdy 17. Září 2009, 21:15:38
vzhledem k tomu, že toto vlákno je teď ostře sledované:

vám všem !שנה טובה