fórum komunity Eretz

Judaismus => Recepty => Téma založeno: zoom kdy 2. Březen 2009, 22:40:59

Název: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 2. Březen 2009, 22:40:59
Vážení, blíží se Purim a měli/y bychom rzchle něco připravit do šlachmonésu - čili mičlochach manot, čili pro obdarovávání přátel a známých a chudých. Přispějte prosím k všeobecnému vzdělání diskutující veřejnosti.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Eva kdy 3. Březen 2009, 16:49:47
Na purim je zvykom pripravit z morky (kruty) rozne jedla.

Zvyknu sa piect trojuholnikove kolaciky ktore pripominaju klobuk Hamana. Niektori ludia tvrdia ze vo forme trojuholnika vidia 3 nasich otcov (Abraham, Jicchak a Jakob).

Europsky zidia zvyknu pripravit "krepelach" -cesto plnene mletym masom, vyvarene v kuraciej polievke alebo vysmazene na cibuli.

Velmi pekny zvyk je "misloach manot". Obdaruju sa blizky ale aj neznamy. Chudobny ale aj bohaty. V misloach manot sa najdu rozne maskrty.

Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: petahyah kdy 3. Březen 2009, 17:37:26
Na purim je zvykom pripravit z morky (kruty) rozne jedla.

Zvyknu sa piect trojuholnikove kolaciky ktore pripominaju klobuk Hamana. Niektori ludia tvrdia ze vo forme trojuholnika vidia 3 nasich otcov (Abraham, Jicchak a Jakob).

Europsky zidia zvyknu pripravit "krepelach" -cesto plnene mletym masom, vyvarene v kuraciej polievke alebo vysmazene na cibuli.

Velmi pekny zvyk je "misloach manot". Obdaruju sa blizky ale aj neznamy. Chudobny ale aj bohaty. V misloach manot sa najdu rozne maskrty.



No jo, morka (krůta), na tom něco bude, on je vlastně Purim takový Thanksgiving day  ;D  >:D  ;D
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Eva kdy 3. Březen 2009, 20:10:06
presne tak. Byt vdacny za stastie co sa nam udialo v tych dalekych dnoch spominanych cez purim. Apropo "stastie=pur"
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 3. Březen 2009, 22:03:09
No ta kruta - jebrejsky hodu - skutecne znamena dekujte ale take pripomina, ze Achasverosovo kralovstvi sahalo od Hodu (hebrejsky Indie) po Kuš (Afriku). Teoreticky to je dobre. Ale prosim nejake recepty. Napriklad jestli treba nekdo nema dobry recept na Hamanovy usi ovsem v Čechách zvane HUMAN TAŠ (anebo HAMAN TASCHEN) .
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Jicchak kdy 4. Březen 2009, 06:39:42
Náhodou jsem nyní od maminky recept dostal abychom si mohli taky udělat, protže se mi rcepty vymazali.
tady jsou
 Homentašen
1 šálek margarinu, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku medu , 2 vejce, 1 lžička vanilky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 5 šálků hladké mouky
Utřeme margarin s cukrem a medem, přidáme rozšlehaná vejce, vanilku a mouku smíchanou s práškem a sodou a zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na 2-3 hodiny do chladničky. Z těsta potom vyválíme placku asi 2 -3 mm silnou a vykrajujeme kolečka, do jejichž středu klademe náplň a kraje těsta spojíme tak, aby vznikl trojúhelník a náplň byla vidět. Pečeme do zlatova asi 20 minut ve středně teplé troubě. 
Maková náplň: 3/4 šálku cukru, 1/4 šálku vody, 20 dkg mletého máku, 1 bílek, 1/2 lžičky vanilky, šťáva z 1/2 citrónu, šťáva z 1/2 pomeranče, 1 lžíce rumu, 1/2 šálku hrozinek, 1/4 lžičky skořice, 1 šálek meruňkového džemu, 1/4 šálku margarinu
Na malém plameni za stálého míchání pomalu vaříme vodu s cukrem a mákem, přidáme bílek, vanilku, citrónovou a pomerančovou šťávu, rum, hrozinky, skořici a za stálého míchání tuto směs asi 5 minut vaříme. Pak vmícháme džem a margarin a ještě chvíli vaříme, aby se margarin rozpustil. Před plněním dáme na chvíli do chladničky.   
(Já tohle množství náplně mám na 2 dávky těsta, ale dělám ty kolečka malé formičkou o průměru 5 a půl cm. vytvaruju ty trojůhelníky docela dovrchu, při pečení se trochu potom rozjedou a jsou z toho takové koláčky).
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Jicchak kdy 4. Březen 2009, 06:40:26
Aby to ještě nestačilo
Cukroví královny Ester

1/2 šálku másla nebo margarinu, 1 velké vejce, 1 lžíce vody, 1/2 lžičky vanilky, 1/2 šálku cukru, 2 šálky hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 šálku máku

Utřeme cukr s máslem, přidáme vejce, vodu a vanilku. Nakonec vmícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme tuhé těsto, zabalíme je do fólie a na několik hodin je dáme do chladničky. Potom vyválíme asi 1 cm silnou placku a vykrajujeme různé tvary. Cukroví pečeme asi 10-15 minut na 180 stupních C.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Jicchak kdy 4. Březen 2009, 06:42:46
A aby ani to ještě nestačilo
Rugelach

4 šálky polohrubé mouky, 2 rozšlehaná vejce, 1/2 šálku cukru, 1/2 šálku pomerančové šťávy, 1 šálek margarinu, 2 lžičky prášku do pečiva, skořice smíchaná s cukrem, olej na potření
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, vejci, cukrem, margarinem a pomerančovou šťávou zaděláme těsto a uložíme je na 1 hodinu do chladničky. Těsto potom rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme tenkou kulatou placku. Pomažeme lehce olejem, posypeme skořicí s cukrem a rozkrájíme na 8 trojúhelníků .Od vnější strany kruhu těsto stočíme a rohlíčky pečeme asi 20 minut při 180 stupních C, až jsou světle hnědé.

tak takto to bývalo u nás doma na purim, ještě když jsem býval v evropě. Samozřejmě nejdůležitější je čtení svitku Ester.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: gvodrazka kdy 4. Březen 2009, 07:44:16
 ;)

prosím vás, při výrobě hamantašn dávat pozor při překládání jejich 3 okrajů: jeden cípek musí překrývat ten sousední pouze svým jedním koncem, jinak hamantašn nemají „štábní kulturu“ ;D
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 4. Březen 2009, 10:31:20
TO je výborné ale ještě jesli by byly kynuté.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 4. Březen 2009, 11:58:55
Ještě pro GV ve věci Hamantaschn - asi yítra b'h provedu průzkum, co se tu prodáva, ale manžel včera přinesl vzorek - makové zvenku máčené v čokoládě, tedy jenom základna je máčená celá nahoře jsou vkusné rovnoběžné čokoládové proužky. To je štábní kultura. To za našich mladých let nebývalo. Ale pamatuji že pani J. zl. dělala právě kynuté. Jistě si na ně pamatujete také. A byly výborné.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: lechem kdy 4. Březen 2009, 12:46:31
Zdravím,

ty kynuté dělává moje máma. A plní je jablečnými povidly.

Lechem
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 4. Březen 2009, 12:53:41
RECEPTIK PROOOOOSIM  :D
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Eva kdy 4. Březen 2009, 13:37:47
Recept vhodny na purim ale aj na vsedne dni.

1 pohar (sklenku) vody

100 gr masla

1 pohar muky (125 gr)

stipku soly

2 vajicka

***

3-4 lyzice roztopeneho masla

pol pohara maku

praskovy cukor (podla chuti)




*do vriacej vody s maslom pomaly vmiesame muku. Varime a neprestajne miesame az sa cesto oddeli zo stran hrnca. Dame dole z ohna.

*ked je cesto vychladnute, pridame sol a vajicka, zmiesame spolu.

*na ruky si dame trochu muky a zacneme z cesta vytvarat male knedliky  ktore vyvarime vo vriacej a posolenej vode asi 15 minut.

*knedliky precedime a hned ich vyvalkame v rozpustenom masle

*pred podavanim ich posypeme makom zmiesanym s praskovym cukrom.

*okamzite podavame lebo tieto knedliky su chutne ked su este teple.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Vader kdy 4. Březen 2009, 13:52:11
Vsem Vam jmenem ctenaru moc dekuji  :)
Mam jeste osobni prosbu - sladke nesmim, nebyl by nekdo z Vas tak hodny, a nedal sem nejaky zajimavy a mnamkovy recept z kruty (morky) ? Prosim a smutne koukam...
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Eva kdy 4. Březen 2009, 16:17:37
Velmi dobre poznam ten pocit, ani moj manzel nesmie sladke



Zvyknem robit z morky tak narychlo (po cinsky)


prsia z morky(kruty)

1 celer

olej

hrasok v konzerve

prasok do polievky

soja

cesnak

majzenova mucka


*pokrajam prsia z morky na 1 cm kusky (ako nudle)

*na 1-2 lyzic olivoveho oleja maso vysmazim (asi 2 min) a pridam celer pokrajany na male stvorceky

*1 konzervu zeleneho hrasku bez tekutiny pridam

*pohar vody + 1lyzicu prasku do polievky+1lyzicu soja+1lyzicu cesnaku (pouzivam mrazeny) zmiesam a polejem maso a necham varit 15-20 min.

*do polovice pohara s vodou zamiesam 1 lyzicu majzenovej mucky. Nalejem do hrnca a dobra zmiesam.  Necham varit este 10-15 minut.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 4. Březen 2009, 18:02:27
Milý Vadere, z krůty (morky) se dá dělat úplně všechno, z bílého masa např. řízky anebo závitky plněné tím, co máme po ruce a co nás napadne. Jakési španělské ptáčky, mimochodem to by se docela hodilo na purimovou seudu. Z červeného masa pak gulášek anebo segedín (pro diabetiky také velmi vhodný díky kyselému zelí). Anebo takovou pseudo-čínu, tedy osmahnout malé kousky masa a pak dodat zeleninu a sojovku a k tomu třeba rýžové nudle. Z krůtích krků pak je velmi dobrá polévka, protože není mastná ale přitom má masovou chuť a lze obrané maso použít buď do polívky anebo na rizoto anebo na salát typu vlašský, jenomže místo salámu je to maso a pokud se chcete vyhnout majonéze tak můžete udělat jenom zálivku z oleje, citronu, bylinek soli a kapky sladidla. Dobré je do takového salátu dát také vařený celer a kousíčky jablek kyselých.
Nečetla jsem co napsala Magda, tak se omlouvám, že jsem vlasně zopakovala to co napsala ona.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Vader kdy 4. Březen 2009, 21:12:16
Dekuji obema damam, uz se tesim  :)
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: lechem kdy 5. Březen 2009, 10:46:45
Také jeden krůtí:

maso na nudličky, obděláte na málo cibulce, špeta (větší špetka) soli, stačí pár minut. Zasypete kari HODNĚ, já dám na 30 dkg masa celý pytlík od Vitany i když lepší je kari z Rajahu. Zalejete 1,5 - 2 hrnky vroucí vody, pár minut dodusit a zahustit.
Méně šikovným doporučuji používat hotovou jíšku od Vitany - nedělá pucky a je hned hotová.
       Kari je vůbec skvělá věc.

Lechem
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: lechem kdy 5. Březen 2009, 11:09:20
Tak mám recept na ty kynuté hamentaše.

1/2 kg polohrubé mouky, 1 dcl mlíka, 1 máslo, 5 dkg droždí, 1 pytlík vanilk. cukru, špetka soli, 1 vejce + 1 žloudek. Uhňácat těsto, nechat tak 2 hodiny na teple (stačí jenom trochu vykynuté - prý né jako na buchty).

Jablečná povidla:
oloupat a nakrájet jablka (bez jádřinců - šlupičky drhnou v krku). 1 dcl rumu a cukr. K množství cukru se mami vyjádřila, že podle jablek. Aby to nebylo moc sladké ani kyselé. Rozvaříte, ono to pak pěkně zhoustne, dáte vystydnout.

Z vykynutého těsta uždibujete koule, ty na válu dlaní rozmáčknete, vložíte náplň a překlopíte. Spoj je dobré máznout bílkem. Pečete v troubě (asi 180° ale máma to má všechno od oka) do zlatova. Po vyjmutí z trouby horní stranu potřít bílkem, aby se pěkně leskly.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 5. Březen 2009, 13:24:51
Děkuji mockrát, připravím na šábes cvičně a pokusím se i o verzi parve, tedy nahradit máslo margarínem a mléko vodou a jednám vajíčkem navíc. Poreferuji ctěnému publiku o výsledku. Ještě jednou moc děkuji a také paní matce.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Eva kdy 5. Březen 2009, 13:36:52
Pre tych co nesmu sladke hamentase pisem inu versiu:

na cesto:
500gr muky (3.5 poharov)
polovicu kocky kvasnic
40gr umeleho sladidla
2 zltka
100gr mlieka(asi 7 lyzic)
250 gr masla pokrajaneho na kocky
stipku soli
1 lyzicka vanilkovej esencie

kvasnice dame do mlieka aby sa rozpustili. Zmiesame vsetko spolu a pracujeme (valkame) cesto priblizne 5 minut. Cesto zabalime do najlonu a nechame ho chladit priblizne 2 hodiny.

napln:
350gr mletych orechov
160gr umeleho sladidla
100gr vriacej vody (asi 7 lyzic)
stipku skorice
postruhanu korku z citronu

zmiesame vsetko spolu a dame vychladnut

priprava hamentase:
vyvalkame cesto na hrubku 3 cm. Pomocou pohara (sklenky) vytvarame z cesta okruhy. Konce okruhov potrieme slahanym vajickom. Do stredu cesta dame lyzicku z naplne. Konce cesta spojime spolu do vysky. Trojuholniky pomazeme s vajickom a nechame na boku hodinu aby kysli. Do zohriatej truby na 180*C dame piect na 15 minut.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Vader kdy 5. Březen 2009, 13:57:00
Také jeden krůtí:

Moc dekuji, jen zkusim mix kari a tandury masaly (mam rad, kdyz si dechem muzu zapalit svicku) :-) Ale i paela nebo jine masaly nebudou od veci. Zkusim kureci i "masovou" (ta je na tmave maso a pali jak inkvizitor).
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 5. Březen 2009, 14:40:18
P.S. k té jíšce, tam asi bude problém s kašrutem. Podívejte se jestli není s mlékem. A vůbec tomuto typu výrobků je lepší se vyhýbat i z hlediska kašrutu a i z hlediska finančního.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Samuel kdy 5. Březen 2009, 17:21:51
Vadere, Tandoori také rád používám. Protože kromě rybího, jiné maso běžně nejím, mám oblíbenou kombinaci ryby s tandoori pastou na olivovém oleji. Přidám k ní na velkou pánev oloupané a na plátky nakrájené jablko nebo dvě, přidám pro ostrost ještě trochu chilli, podlévám červeným vínem dokud se jablka nerozpečou, že jsou úplně měkká. Během přípravy přidám trochu Worchester omáčky. Vše dohromady pustí šťávu, těmi jablky se trochu zahustí a je to zcela špičkové se šťouchanými brambory. Ta kombinace mírně sladkého (z jablek) a pálivého by se Vám také mohla zamlouvat. Neměl by být problém to udělat i z krůtích řízků z bílého prsního masa.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Míla kdy 6. Březen 2009, 06:55:03
Přidám, taky recept, ale na sladké, které je u nás úspěšné. Jedná se o tzv. Hamanovy taštičky nebo kloboučky. Klasika kynuté těsto (kvásek. polohrubá mouka, cukr,olej) zná každá kuchařka. Z těsta se vykrájí kolečka na které se dají náplně. Kolečka se přeloží a spojí. Lze buď péci v troubě, kde každý klobouček se potře vajíčkem, ale také lze je upravit jak koblihy a následně posypat cukrem. Nejdůležitější je náplň. U nás je oblíbená : mák,ořechy,med,cukr. Lze kombinovat i s rozinkami. Povidlové u nás doma moc nejdou, ale kdo nemá rád sladké lze vyrobit náplň ze strouhaného sýru, rozsekaných vajíček, vařených na tvrdo, pažitku nebo petrželku. Krásný  a veselý Purim a dobrou chuť vám přeje Míla ;) 
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Jicchak kdy 6. Březen 2009, 07:46:10
Tak zde pročítám různé recepty a nemohu zapomenout na výrok paní Zoom o onom hamantašn dole s čokoládou!!! Ona k tomu napsala že to za našeho mládí opravdz nebývalo. To opravdu ne, co se dnes děje to je hrůza. Když jsme do Jisraele přijel říkával jsme že již kvůli židovské kuchyni stojí za to být Židem, domníval jsme se že zde v Jisraeli to bude ještě lepší že každá komunita propůjčila celku nějaké nové dobroty, opak je pravdou nazval bych to kuchyňskou industrializací taková závodní kuchyně bez chuti jak se dnes všechno vyrábí polohotové. Já si raději hamantašn udělám sám ikdyž spletu dávky a nedám správné přísady a připálím budu aspoň vědět že to dělám tak jak to má být a jak to dělá i maminka a že to jen prostě nevyšlo a budu mít radost protože mi nejde o to jídlo ale o jeho symboliku. Nicméně letos mi žena slíbila že hamantašn dle maminčina receptu udělá sama a tak vše snad bude jak má být. Všem přeji veselí purim a hamantašn z pravých receptů všech maminek. /prosím vzít na vědomí má výtka se týká pouze většiny polohotových výrobků, a to by ještě mnozí byli v údivu jaké přídavky vše obsahuje například chléb dnes může obsahovat až 500 přísad, osobně jsem je pročítal se seznamem, pokrok musí pokračovat vyváženě tedy citlivě jak k tradici jídla tak k zdraví člověka/. :'(
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: lechem kdy 8. Březen 2009, 09:24:57
To Zoom:

Přečetl jsem si doma tu jíšku. Obsahuje pšeničnou mouku, rostlinný tuk a potr. barvivo. To nevím z čeho se dělá. Ale takhle se jeví jako parve. Až půjdu nakoupit, vezmu si sebou silnější brýle a proštuduju i ostatní výrobky tohoto druhu, právě s ohledem na chalav. Proč to musí psát tak malinkým řezem?

Zdravím lechem
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: Vader kdy 8. Březen 2009, 10:41:22
Je to casty nesvar. Nekteri jen omezuji velikost pisma velikosti obalu, jini se mnohdy snazi zakryt milion Ecek ci jinych veci, na ktere by asi zakaznik neslysel.. Osobne vsak povazuji za podraz z nejvetsich, kdyz je 99% plochy vyhrazeno kriklavemu napisu "bez cukru", a pokud nekde vubec najdete nutricni hodnoty (zacaste nebyvaji uvedeny vubec), zjistite z titerneho pisma, ze podil sacharidu je jen o procento nizsi, nez kdyby tam narvali cukr. Jiste, oni nelzou, cukr tam neni, ale je to jako bodnout se plastovou dykou... Ale to uz jsem zabrousil off topic.
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: eleazar kdy 8. Březen 2009, 11:35:06
Zoome, podívejte se mně prosím na složení toho olivového margarínu, zajímalo by mě, jestli je vyroben ze ztuženého olivového oleje, anebo z olivového oleje a ztuženého levnějšího oleje (řepka, soja).
Název: Re: Blíží se PURIM
Přispěvatel: zoom kdy 8. Březen 2009, 11:44:39
Ad jíška: problém je i ten tuk, protože do margarinu se přidává vepř. sádlo. A barviva - může tam být i E120 a to jsou jak známo broučci, které jíst nechceme a ani nesmíme. Zrovna jíšku je přece možné si připravit i do zásoby, zmrazit a víte co jíte.

Ad margarin: Toho olivoveho oleje je tam 8%, nic moc,