fórum komunity Eretz
Judaismus => Recepty => Téma založeno: mattyah kdy 18. Ledna 2012, 11:53:42
-
Vím, že tato otázka nespadá přímo do receptů, ale je to dle mého nejvhodnější sekce.
Jako nepražský rodák jsem nikdy o košer restaurace příliš nezavadil, tak by neškodila menší recenze na ten který podnik či doporučení od vás znalých.
Předem děkuji
Matěj
-
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
(nejdřív jsem se opravdu hodně dlouho a upřímně řehtala..)
Předpokládám, že otázka je mířená na ty, kteří dodržují kašrut. Vzhledem k tomu, že tak činím zatím ještě zcela dobrovolně, není tento zádrhel otázkou přežití. .. (protože to pro nepražského rodáka, když se dokodrcá do matičky z dalekého Slovácka zádrhel být může) .. ale prostá řešení se najít dají. (Ještě jsem se nedostala do situace, že bych musela jíst nekošer proto, že bych neměla vůbec k dispozici žádné košer potraviny.)
Jedním z těchto řešení je (snad) možnost domluvit se s někým z pražské obce a objednat si oběd v jídelně na obci. Předpokládám, že členové mají slevu a že je možné si oběd koupit přes někoho.. normální cena pro nečlena obce 300,- Kč za oběd je pro našince zcela nepoužitelná. (Ještě jsem to nezkoušela.)
O normálních košer restauracích v Praze (jsou tady dvě - King Solomon a Dinitz) bude muset poreferovat někdo jiný.. ;D ;D .. mnohem lépe situovaný :-))))))))))))))
Jinak se stravuju tak, že zajdu do Alberta nebo do Billy, ve většině jejich prodejen mají chleba z pekárny United Bakeries.. z provozovny Pekařská 1, Praha 5 ... který má košer certifikát..
.. no toto!! rohlíky a housky..!!! .. tak vida .. od podzimka i rohlíky a housky.. . a navíc Pat Yisrael.. no to je úžasnééé... (jen , že v Uherském Hradišti to člověk tak úplně nevyužije..)
No a pak v tom samém Albertu nebo Bille zakoupím krabici mlíka.. máslo.. případně olomoucké tvarůžky.. atd.. atd.. přesně podle seznamu (https://www.kehilaprag.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=269&lang=cs).. :-)))))
(https://www.united-bakeries.cz/obrazek_vypis.php?table=2&item=301&subweb=united-bakeries&web=united-bakeries)
-
Se vší úctou, netřeba mě poučovat o kašrutu, seznam košer produktů sleduji každým rokem a sám si uvařit také svedu.
Ptal jsem se cíleně na restaurace či podobné podniky a konkrétní zkušenosti s nimi, ale i tak věřím, že váš příspěvek může být velmi hodnotný pro jiného čtenáře.
Ostatně je škoda, že v České republice najde člověk podobná zařízení jen v Praze, to v zahraničí jsou dle mé zkušenosti vstřícnější, ale to je jistě dáno počtem strávníků, který u nás již příliš narůstat nebude.
Každopádně díky za reakci, například o možnosti stravování přímo na obci jsem zatím neslyšel, ale, jak říkáte, smysl má asi spíše pro členy a to já si vystačím s členstvím v komoře, po dalším členství mé srdce nepláče. A na závěr bych jen uvedl, že košer sleduje dobrovolně dle mého každý :)
-
no to se teda omlouvám.. .. ve zlínském kraji bych fakt nečekala někoho, kdo se vyzná v kašrutu..
.. počet strávníků bude pravděpodobně ubývat
A na závěr bych jen uvedl, že košer sleduje dobrovolně dle mého každý..
O tomto velmi hluboce pochybuji.. respektive vím, že situce je jiná, ba zcela opačná..
-
Netřeba se omlouvat, neznáme se, takže to nemůžete vědět. "Se vší úctou" bylo opravdu míněno se vší úctou :)
Už teď se domnívám, že tyto restaurace živí především zahraniční klientela, česká příliš silnou základnu tvořit nebude. Já sám jsem spíše rodinná renesance.
Vy myslíte, že někdo dodržuje kašrut nedobrovolně? :D Samozřejmě chápu, jak jste to myslela. Já jsem však kladl důraz spíše na dobrovolně než na každý.
-
:D :D .. tak to jo..
No.. dobrovolně bylo myšleno tak, že skutečně dobrovolně.. (Zatím..!)
Když se člověk narodí jako Žid, měl by kašrut dodržovat a má to svým způsobem "nařízené"..
(Hi hi.. znám i osoby, které se tváří, jako že "musí a nějak zvlášť je to nebaví"..)
renesance existují.. víme.. :)
-
V Praze jsou tři veřejně přístupné košer restourace a jedna pro členy pražské a mimopražských obcí a jejich hostů. Během tohoto měsíce redakce chystá podrobnou sondu do všech těchto zařízení, ovšem úroveň kašrutu si musí každý žid pro sebe stanovit a případně i ověřit sám. Téma to není jednoduché a objektivita nikdy není zaručena, protože co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. A také styl jedné restaurace může být pro někoho nepřijatelný a pro jiného zcela běžný. Takže se snad dočkáme nějakého zhodnocení, které by pomohlo v orientaci.
-
A první článek je na světě!
Tímto děkuji redakci a budu se těšit na další ;)