fórum komunity Eretz

Judaismus => Recepty => Téma založeno: Luciana kdy 18. Prosinec 2007, 19:38:14

Název: Halal recepty
Přispěvatel: Luciana kdy 18. Prosinec 2007, 19:38:14
Mám takový jeden dobrý recept. Většina lidí polévku z kapra nejí, připadá jim nechutná, ale mou si většinou přidávali. Ten recept mám od svého otce. Rybí hlavy, pochopitelně zbavené očí a skřelí se vaří dohromady s mrkví, celerem, petrželí a cibulí. Zelenina se vaří vcelku, pouze zbavená slupek. Po povaření se do vývaru přidá slepičí bujón, pepř, sůl, citron, šafrán a zelenina, která se rozmixuje na kašičku a obere se maso z rybích hlav, vše se dále vaří, jíška do polévky se připravuje z rajského protlaku, který se přidá do klasické jíšky z mouky osmažené na oleji. Tuto červenou jíšku pak přidáme do polévky a v závěrečných pěti minutách povaříme několik rozklepnutých a rozmixovaných vajec a jikry a mlíčí. A , ještě bych zapomněla, dochutit trochou cukru. Takto vzniklá rybí polévka je velmi hustá, červená a má sladkokyselou chuť. A nejlepší je druhý den, když se rozleží. Doufám, že v tom není zase něco závadného z hlediska košér stravování.
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: Tomsik kdy 18. Prosinec 2007, 20:41:53
To si zaslouzi jeden potlesk...
Miluji polevku z kapra, i kdyz dle jineho receptu, od maminky na Vanoce nejvetsi pochoutka  :)
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: Vader kdy 22. Prosinec 2007, 17:34:11
Luciano, dekuji mnohokrat. Jsem rozeny mlsoun a tenhle receptu urcite vyzkousim !  ;)
Az budes mit klid v dusicce, tesim se na dalsi halal recepty. Ted uz vis, ze prinejmensim ja a pan kolega Tomsik budeme stastni jako blechy  :D A ostatni urcite take nepohrdnou.
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: Elazar kdy 22. Prosinec 2007, 20:29:47
Uvítám veškeré recepty z arabské kuchyně, neb mám pocit, že ani arabové nemíchají maso a mléko dohromady nebo spíš že to není běžným zvykem) - a vepře také nejedí. A košer amso se už zkrátka nějak sežene. Takže nějakým receptem na dobrý kuskus, falafel či švarmu nic nezkazíte.
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: Vader kdy 22. Prosinec 2007, 23:07:44
Luciana nezavazne slibila, ze jakmile bude moci, pripravi pro vas dalsi recepty, zejmena z oblasti Iraku. Pratele, mame se na co tesit v tom nejlepsim slova smyslu.
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: zoom kdy 30. Prosinec 2007, 11:15:13
Vyborne, ta polevka z kapra je OK mam jenom jednu malou poznamku - kdo to chce koser, nedavat do toho kureci bujon. Protoze ryba a maso se nemichaji. Ani se spolu nejedi ani se spolu nevari. Je to dano tim, ze ryba se muze i s mlekem (coz napriklad sefardi povazuji za zakazane) a tim by mohlo vzniknout omylem nechtene michani. Ale ja si mysli, ze i bez toho bujonu ta polevka je moc dobra, pripomina mi trochu madarskou Halasle, a s tou mam nejlepsi zkusenosti. Iracka kuchyne je velmi mnam, ovsem pracna.
Název: Re: Halal recepty
Přispěvatel: Jicchak kdy 11. Leden 2008, 00:19:30
V iráku jsou taky kapři? Pravda je že zde v Jisraelijsou alekdoví kdy  a jak sem byli přiveženi. Slyšeljsemtakovou zajímavost od rabi doktora Lewingeraokapru lyscovi. Jak je známo takkaždá košer rybamusímít ploutve a šupiny, námznámý kaprlysec mášupin poskrovnu§to nicméně stačí jakuvádí šulchon aruch jouredeokapitola 83 stačí šupina jedna§ a někteří uvádí že pakliže není na určitých místech musí být dvě. Ještějinépravidlo říká že vše co vyšlo z čistéhoječisté, bude li tedy kapr lysec zcela bez šupin jako je v některých oblastech tak jakopotomekkošer kaprůby mělbýt   zcelakošer,nicméně rabi Lewinger mi zdělil,že přesný původ tohoto kapra lysceje genetickou záhadou tudíž nejistota zákazuTory a nesmí se jíst, narozdílod klasického kapra lyscenašeho který jichvždy pár má.