Judaismus > Obecná náboženská debata
Vysoké ceny odrazují Evropany dodržovat kašrut
petahyah:
--- Citace: Elazar kdy 3. Listopadu 2009, 23:22:30 ---Už jsem se začal obávat, že petachju někdo vyměnil, ale kdepak...
Jaké zástupné důvody? V tom článku je to poměrně přehledně vysvětleno.
Halal není košer a košer není halal.
S tou Francií je to pravda, děje se to i jinde, ale také by to takhle nemělo být.
Napadá mě, proč jsi mu vlastně nevynadal, když jsi toho byl svědkem a tady ti to tak jde.
--- Ukončit citaci ---
Popravdě mu není za co vynadat, šochet nic neporušil protože byl u porážky fyzicky přítomný ;D
petahyah:
Zajímalo by mě, kdo z vás by byl ochoten kupovat maso, z rituálně čistých zvířat, která by byla poražena předepsaným způsobem, pouze by neměla oficiální hechšer? Bylo by toto maso košer?
zoom:
Lidičky Petahya otevira kšeft s masem a nemá dohodu s obcí v Praze. No asi by lidem záleželo na tom, kdo za tím stojí, o to přece vždycky jde. A nakolik je to transparentní. >:D
petahyah:
--- Citace: zoom kdy 4. Listopadu 2009, 06:13:14 ---Lidičky Petahya otevira kšeft s masem a nemá dohodu s obcí v Praze. No asi by lidem záleželo na tom, kdo za tím stojí, o to přece vždycky jde. A nakolik je to transparentní. >:D
--- Ukončit citaci ---
Takový blázen zase nejsem, je mi jasné, že bez výpalného pro obec (nebo pro nějaký zahraniční rabinát) by si nezávislý šochet nevydělal ani na slanou vodu.
Jak jsem již psal, hechšer je ekonomická ochrana určitých výrobců, a zdroj příjmu rabínů.
Scooolie:
--- Citace: petahyah kdy 4. Listopadu 2009, 10:57:51 ---
--- Citace: zoom kdy 4. Listopadu 2009, 06:13:14 ---Lidičky Petahya otevira kšeft s masem a nemá dohodu s obcí v Praze. No asi by lidem záleželo na tom, kdo za tím stojí, o to přece vždycky jde. A nakolik je to transparentní. >:D
--- Ukončit citaci ---
Takový blázen zase nejsem, je mi jasné, že bez výpalného pro obec (nebo pro nějaký zahraniční rabinát) by si nezávislý šochet nevydělal ani na slanou vodu.
Jak jsem již psal, hechšer je ekonomická ochrana určitých výrobců, a zdroj příjmu rabínů.
--- Ukončit citaci ---
Je to záruka určité minimální kvality. V podstatě obdoba chráněné obchodní známky v nepotravinářském bussinessu. Sice samozřejmě může dojít k excesu, ale to je výjimka z pravidla.
Když si jdete koupit televizor, koupíte spíš Sony, Panasonic, Philips, Samsung anebo Xintiang, LuXi, TiAy? Obě skupiny mohou mít zcela stejné parametry, mohou být vyrobeny na též výrobní lince v téže čínské továrně, ale u té první skupiny vám prostě držitel té ochranné známky svým způsobem ručí za určitou kvalitu - má se za to, že by své jméno nespojil s něčím zjevně nekvalitním.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi