p., zase přeháníte, člověk je člověk a lze ho kritizovat, ale Talmud je něco jiného. Můžete jistě s ledasčím nesouhlasit, ale nemyslím, že znáte Talmut tak, aby jste si mohl dovolit tvrdit, co je blbost a co není. Na to jsou tu opravdu chytřejší. Takže prosím zpomalte. Také v kritizování musíme být opatrní, abychom se nedopustili lašon ha ra anebo halbanat panim (pomluvy a urážky), protože obojí může končit smrtí.
Talmud obsahuje názory rabínů, tedy lidí a lidé jsou omylní. Těžko po mě někdo může chtít, abych kolem rabínů a jejich Talmudu tancoval jako kolem nějakého zlatého telete, nebo abych si myslel, že rabíni jsou "neomylní" tak jako si to myslí katolíci o papežovi.
Nebo existuje nějaké přikázání nařizující nepřemýšlet nebo přikazující absolutní podřízení se názorům rabínů?
Protože jsem úspěšně absolvoval základní školu (i když už hodně dávno), tak dokážu posoudit, že třeba detailní popis nebe a pekla včetně rozměrů obsažený v Talmudu je úplná pitomost, a že autor byl buď duševně chorý, nebo obelhával své souvěrce.
Opatrná možná musíte být vy, ale proč já?! Já nejsem poddaný rabínů!
Když někdo účtuje 6krát vyšší cenu než je cena běžná, zneužívá své postavení a já ho označím za zloděje, nebo když někdo kšeftuje z lidskými orgány a já ho označím za zločince, je to
lašon ha ra jenom protože zlodějem nebo zločincem je označen rabín nebo někdo z komunity charedim?!