Judaismus > Obecná náboženská debata
Šabat
petahyah:
Můžete mě prosím informovat, kde najdu přikázání nebo nařízení zapalovat šabatové svíce?
Prosím o nějaký konkrétní text?
Dnes mi byl přeposlán zajímavý text na toto téma, a ať hledám jak hledám, nemohu nikde nařízení o zapalování šabatových svící najít. ??? >:( ???
achab:
Pane kolego, a vy je chcete zapalovat, jenom protože je to přikázání anebo nařízení ? To je mi Vás ale maličko líto. (Jako ostatně všech fundamentálů.) Takže, když jste na šábes někde, kde není elektřina, tak prostě vypnete i sebe ? Anebo počkáte, až se zase rozední ? Anebo si povídáte s Nebesy a chválíte Život jen tak od oka - po svém ? (No pokud aspon tak, to je taky legitimní). Já ale docela rád vidím na liturgické a studijní texty i tam, kde světlo nesvítí. Mimoto udělat si takový malý "vánoce" patří prostě k atmosféře šabatu. To mi, prosím, neberte, a těm, kdo jsou na šábes se mnou, taky ne.
No a ted mi poradte, kdybyste náhodou včas podle *zmanim taky zapaloval světlo na šábes, jak z toho aktu chcete udělat to, co stanoví biblický pokyn (tedy micva) - *le-kadšo (abys jej oddělil ke svatosti)? Aby se poznalo, že tohle je už slavnostní šábesová iluminace? Já to řeším s radostí (a pro děcka a přátele klidně i s notnou dávkou tradičního "balastu") patřičným požehnáním a onu Vámi hledanou *micwu spatřuji v tom, jak je napsaná v tóře...
Přeji Vám jednak gut woch, jednak požehnané šábesové chvíle - třeba i bez světel a do budoucna prozíravější otázky, i když i tahle, byla milá - protože dala příležitost přemýšlet.
-acb-
petahyah:
--- Citace: achab kdy 17. Října 2009, 20:40:37 ---Pane kolego, a vy je chcete zapalovat, jenom protože je to přikázání anebo nařízení ? To je mi Vás ale maličko líto. (Jako ostatně všech fundamentálů.) Takže, když jste na šábes někde, kde není elektřina, tak prostě vypnete i sebe ? Anebo počkáte, až se zase rozední ? Anebo si povídáte s Nebesy a chválíte Život jen tak od oka - po svém ? (No pokud aspon tak, to je taky legitimní). Já ale docela rád vidím na liturgické a studijní texty i tam, kde světlo nesvítí. Mimoto udělat si takový malý "vánoce" patří prostě k atmosféře šabatu. To mi, prosím, neberte, a těm, kdo jsou na šábes se mnou, taky ne.
No a ted mi poradte, kdybyste náhodou včas podle *zmanim taky zapaloval světlo na šábes, jak z toho aktu chcete udělat to, co stanoví biblický pokyn (tedy micva) - *le-kadšo (abys jej oddělil ke svatosti)? Aby se poznalo, že tohle je už slavnostní šábesová iluminace? Já to řeším s radostí (a pro děcka a přátele klidně i s notnou dávkou tradičního "balastu") patřičným požehnáním a onu Vámi hledanou *micwu spatřuji v tom, jak je napsaná v tóře...
Přeji Vám jednak gut woch, jednak požehnané šábesové chvíle - třeba i bez světel a do budoucna prozíravější otázky, i když i tahle, byla milá - protože dala příležitost přemýšlet.
-acb-
--- Ukončit citaci ---
Vážený Achabe,
z mého pohledu je problém v tom, že existuje zákaz hoření, spalování, pálení, svícení ohněm (בָּעַר) během Šabatu, který se většinou asi nepřesně překládá jako rozdělávání ohně (ostaní významy se neberou v potaz).
V den odpočinku nerozděláte (תבערו) oheň v žádném svém obydlí. (Ex/Šemot 35:3)
a naopak neexistuje v celé Bibli a nejspíš ani v rabínské literatuře žádný příkaz nebo nařízení zapalovat šabatové svíce.
Když jsem na Šábes někde kde není elektřina, tak nemám volbu, prostě nic nevypnu.
Jako člověk lenivý, spořivý a španě vidící u svíčky nečtu. Pomodlím se dokud je vidět, a když se setmí zalehnu a tak nedělám "žádnou práci".
Dodržování Šabatu je micvou, ale splnění je možné dosáhnout i bez nenařízených svíček, nebo ne?
Kde se vlastně tento zvyk vzal?
Zapalovali snad svíčky Izraelité v době putování pouští, nebo existují informace o zapalování svíček z doby Prvního či Druhého Chrámu?
Když je možné užívání šabatových svící, znamená to, že je možné mít oheň v krbu, nebo kouřit před Šabatem zapálenou vodní dýmku, stejně tak je možné užívat šábes góje aby připaloval cigarety, udržoval oheň....
Proč vlastně byl výše uvedený zákaz dán, když jej můžeme velmi lehce obejít?
V žádném případě Vám nechci brát Vaše malé "vánoce", já jenom chci aby lidé o existenci tohoto problému věděli. ;D >:D ;D
zoom:
Uf, jak Vy to petahya děláte, že tak pěkně umíte šťourat, místo aby jste se radoval. Zažíhání svící lze najít jako příkaz v Mišně Šabat, Masechet šabat 23a,
jedna se o ustanovení našich murdců. Maimonides píše, že tuto micvu je povinnen dodržovat každý žid, i chudý je povinen prosit milodar, aby tuto micvu mohl splnit. Přestože tato micva není uvedena vysloveně v Tóře, přesto říkáme, .... אשר קדשנו במצוותיו וציוונו tato formulace požehnání je stejná jako na příkazy z Tóry, i když příkaz o zažíhání sobotních svíček byl ustanoven učenci, kteří měli pravomoci k tomu dané Tórou (Talmud, Masechet šabat 23a,) a 5 kn. Mojžíšova 17,11. ( to se vztahuje k mudrcům) a v Mišně traktát a Mišna Šabat 2 kapitola.
Elazar:
--- Citace: petahyah kdy 17. Října 2009, 22:23:08 ---z mého pohledu je problém v tom, že existuje zákaz hoření, spalování, pálení, svícení ohněm (בָּעַר) během Šabatu, který se většinou asi nepřesně překládá jako rozdělávání ohně (ostaní významy se neberou v potaz).
V den odpočinku nerozděláte (תבערו) oheň v žádném svém obydlí. (Ex/Šemot 35:3)
--- Ukončit citaci ---
Ten překlad je správně. Sloveso תבערו je v pi’elu, tj. ve vidu dokonavém, nejedná se tedy o pálení, nýbrž o zapálení. Svícení se řekne jinak (proto je možné svítit). Světla (nemusí se nutně jednat o svíčky) se zapalují před šabatem, takže příkaz není porušen. Pokud si postavím před šabatem dům, také jej kvůli šabatu nebudu neužívat nebo ho nezbourám jen proto, že o šabatu se zkrátka domy nestaví.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
Navštívit plnou verzi