Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Popel.

<< < (10/10)

martindeporres:

--- Citace: Vader kdy 31. Srpna 2009, 10:17:01 ---Martin ma pravdu v jednom (kdysi jsem o tom mluvil s ucenym Menagenem) : kdyz bude Hospodin chtit, vrati dusi i do tela po vybuchu vodikove bomby. On muze vechno (ne Menagen, Hospodin). Ovsem netreba Ho zbytecne otravovat tim, ze to budeme delat schvalne (myslim tim tu destrukci tela).

--- Ukončit citaci ---
Tak. :) Uhodil jste hřebíček na hlavičku.
P.S. Víte, co se stane s komunistou  v epicentru výbuchu A bomby? Promění se v radioaktivní spad a škodí dál. Starý vtip, ale dnes by se hodil prakticky na všechny politiky.

kjan:

--- Citace: lechem kdy 31. Srpna 2009, 09:25:47 ---Zdravím,

jó kdyby to mohlo být takhle černobílé. Nezapomínejte, že nemáme jen Ruach, ale i Nefeš a někdo ještě Nešama.
A to se tam ještě nějak motá Chaja a Jechida. Ale to už se mění výklad od výkladu.

Lechem

--- Ukončit citaci ---

Ano, je to trochu složitější.
Poslyšme pasáž z II. Knihy Zohar, fol.141 b
“Tři jména má lidská duše: nefeš, ruach, nešama. A všechny jsou zahrnuty v sobě navzájem, ale jejich mohutnosti se nalézají na třech místech. Nefeš se nachází u hrobu, dokud se tělo nerozpadne v prach. Pak se pohybuje na tomto světě, setrvává u živých, dozvídá se o jejich bolestech a ve chvílích potřeby prosí za ně o slitování. Ruach vystupuje do zahrady země (tj. do rajského Edenu) a tam se formuje do duchovního praobrazu svého lidského těla, do jednoho z oděvů, jež tam existují. A tam se raduje nad září, která zde přebývá. Ale o sobotách, novoluních a svátcích vystupuje vzhůru, raduje se tam a opět se vrací na své místo. Avšak nešama ihned stoupá na svůj stupeň, na místo odkud pochází. A tam je pro ni zapáleno světlo, svítící do výše. Již nikdy nesestupuje dolů. A v ní se sjednocuje vše, shora a zdola. A dokud nešama nevystoupí, aby se spojila s božím trůnem, nemůže ruach v zahradě dosáhnout své plné blaženosti a nefeš nemůže nalézt klidu na svém místě. Ale jakmile nešama vystoupí, vše dosáhne klidu. A jestliže se lidé trápí a jdou na pohřební místa – tu nefeš procitne a odchází, aby probudila ruach. A ruach procitne, vystoupí a vzbudí nešamu. A pak se Bůh, budiž požehnán, slituje nad světem… Avšak jestliže je nešama zadržena při vzestupu na své místo, ruach stojí před vchodem bloudí a není nikoho, kdo by se o ni staral. Také nefeš bloudí světem, hledí na tělo, jež opustila a které požírají červi a truchlí nad ním…A teprve až nešama spočine na svém místě, spočinou na svém místě také ruach a nefeš, neboť všechny tři jsou spojeny v jednotu podle horního vzoru.“

Chaja a Jechida se získávají učením, jednak sebe, jednak druhých.

Fakt je, že některé duše rotují, jiné se vytvářejí nové - jelikož lidí na světě přibývá. A některé tedy z logiky věci nejspíše zanikají.
Kjan

Kjan_:

--- Citace: Vader kdy 27. Srpna 2009, 17:38:17 ---Hugo Haas je v Brne v urne, ve vychodni sekci hrbitova je pak cast, kde jsou jen urny. Otec meho znameho je taky v urne. Na muj dotaz proc, jen pokrcil rameny. Nutno podotknout, ze o jeho tatinkovi nevim nic, ale on sam je sekular jak vysity. Na IS brnenskeho hrbitova najdete krom vseho mozneho i nemozneho mimo jine i to, jestli je clovek v urne. https://cemeteries.zob.cz/brno/index.php?change=cz&
Dluzno podotknout, ze jsem zaprisahly rakvista.

--- Ukončit citaci ---
Jako vyvolatel tohoto tématu musím přiznat, že se mě velmi líbí terminus technicus "rakvista". A jsem rád, že sem již dlouho nikdo nepřispěl (téma se vyčerpalo) a nevznikla tak "přestřelka" mezi zapřisáhlými rakvisty a urnisty na straně druhé. Mám toho dost doma, žena je zapřisáhlá rakvistka a já, jelikož jsem spořínek, jsem tak trochu i urnista.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi