Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Popel.

<< < (5/10) > >>

Vader:
Navrhuju sezehnout Petahyaha v Kostnici nebo Velkych Losinach, a to neprodlene  :D Zpochybnuje dogmata a rype, tudiz je to heretik jak vysity  ;D Na hranici (ze dreva, ne s Madarskem) s nim !  >:D

menagen:

--- Citace: Elazar kdy 27. Srpna 2009, 22:57:32 ---
--- Citace: menagen kdy 27. Srpna 2009, 19:27:30 ---Budete se možná divit, ale ta dvě slova zaměnitelná jsou; vzhledem k tomu, že v hebrejštině je to "efer" a "afar" (אפר a עפר), může snadno dojít k jejich záměně. V Talmudu (tuším tr. Šabat) je debata o nějakém citátu, v němž je psáno אפר, zda je tím myšlen popel, nebo prach. Možná že k podobnému zmatení došlo na uvedených náhrobcích.

Druhé možné vysvětlení je, že ačkoli je kremace zásadně nepřípusná, v případech, kdy už tělo spáleno bylo (třeba při nehodě, nebo je spálili nežidé apod.) umístili potom pozůstalí popel zesnulého na židovský hřbitov. Pak by i nápis byl zcela na místě.

--- Ukončit citaci ---

V hebrejštině či aramejštině určitě, ale v hebrejštině žádný nápis שלום לעפרו , který by takové záměně nasvědčoval, nenacházím a Pulver a Asche si těžko někdo splete. A Hugo Haas při autonehodě neuhořel..

--- Ukončit citaci ---
Pulver? Prášek jsi a v prášek se obrátíš? :D
Ale vážně, spíš jsem měl na mysli, že ty dva pojmy v židovské tradici nejsou od sebe až tak vzdálené, jak by se na první pohled zdálo. Koneckonců i v češtině se říká "prach a popel" jako obrazné vyjádření zkázy a zmaru. Třeba to podobně vnímali i německy mluvící židé.

--- Citovat ---Asi to opravdu bude tak, že se "vesele" spalovalo žehem, byť podle tradiční halachy se to nedělá a dělat nesmí.

--- Ukončit citaci ---
To jsem měl na mysli tím "apod." ... Asi je to pravděpodobnější vysvětlení - mnoho Židů halachu nezná nebo zná leč nedbá, ale uložit popel svého drahého zesnulého na nežidovském hřbitově je jim přece jen proti srsti.

petahyah:

--- Citace: Vader kdy 27. Srpna 2009, 23:00:26 ---Navrhuju sezehnout Petahyaha v Kostnici nebo Velkych Losinach, a to neprodlene  :D Zpochybnuje dogmata a rype, tudiz je to heretik jak vysity  ;D Na hranici (ze dreva, ne s Madarskem) s nim !  >:D

--- Ukončit citaci ---
Jestli si můžu vybrat grilovačku tak v Salemu! Nebyla náhodou hlavní příčinou nepopulárnosti žehu podobnost s pohanskými obřady? Ja zpochybňuji pouze tu část o čase, nedokážu si představit způsob měření!

zoom:
ja samozrejme vim, ze jsem neuvedla preklad, proste jsem nevysvetlila, ze to Friede seiner Asche vychazi z onoho prach jsi a v prach se obratis, tedy jedna se o to z ceho byl clovek stvoren. jak znamo  telo Adama bylo stvoreno z prachu zeme, nemam ted po ruce nemecky preklad Tory, ale pravdepodobne se to tam pise jako Asche, tedy neznamena to, ze se clovek spali, ale ze se obrati zase zpet v ten prach a tomuto prachu budiz mir.

martindeporres:

--- Citace: Elazar kdy 27. Srpna 2009, 22:57:32 ---

--- Citace: martindeporres kdy 27. Srpna 2009, 22:03:59 ---Můžete mi objasnit, jak se na to dívá Talmud. Tedy hlavně proč nežažehovat z pohledu Talmudu? Díky.

--- Ukončit citaci ---

Já slyšel, že to souvisí se zmrtvýchvstáním, které je vzhledem k neexistenci těla (t.č. zpopelněného) velmi nepravděpodobné.

--- Ukončit citaci ---
Jelikož je  Stvořitel, buď pochválen, všemohoucí,  myslím si, že neexistence fyzického těla není pro Něj  při zmrtvýchvstání naprosto žádný problém. Proto tam budou asi ještě další důvody, i když pravděpodobně ne ty, co jsem nadhodil. Asi se toho trochu dotkl petayah. Díky za odpověď.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi