Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Popel.

<< < (4/10) > >>

martindeporres:
Je zajímavá jedna věc. Kdysi jsem slyšel přednášku na které přednášející tvrdil, že duše se od těla odlučuje  40 dní. Pokud je tělo  spáleno, je to pro ni šok, že pak neví, kam jít. Proto není pohřeb žehem to pravé štěstí.  Jaké důvody jsou proti žehu podle Talmudu?

menagen:

--- Citace: kjan kdy 27. Srpna 2009, 13:29:52 ---Jinak ještě k dřívějšímu -
on prach a popel jsou zřejmě jiné materie. Prach  vznikne samovolně dlouholetým rozpadem pozůstatků, kdežto popel vzniká spálením ohněm nebo žárem a taky slova nelze zaměnit. Těžko bychom někde napsali "pokoj jeho prachu".
Fakt je že ta krematoria jsou docela odpudivá zařízení, a v Izraeli obzvláště.

--- Ukončit citaci ---

Budete se možná divit, ale ta dvě slova zaměnitelná jsou; vzhledem k tomu, že v hebrejštině je to "efer" a "afar" (אפר a עפר), může snadno dojít k jejich záměně. V Talmudu (tuším tr. Šabat) je debata o nějakém citátu, v němž je psáno אפר, zda je tím myšlen popel, nebo prach. Možná že k podobnému zmatení došlo na uvedených náhrobcích.

Druhé možné vysvětlení je, že ačkoli je kremace zásadně nepřípusná, v případech, kdy už tělo spáleno bylo (třeba při nehodě, nebo je spálili nežidé apod.) umístili potom pozůstalí popel zesnulého na židovský hřbitov. Pak by i nápis byl zcela na místě.

petahyah:

--- Citace: martindeporres kdy 27. Srpna 2009, 17:48:08 ---Je zajímavá jedna věc. Kdysi jsem slyšel přednášku na které přednášející tvrdil, že duše se od těla odlučuje  40 dní. Pokud je tělo  spáleno, je to pro ni šok, že pak neví, kam jít. Proto není pohřeb žehem to pravé štěstí.  Jaké důvody jsou proti žehu podle Talmudu?

--- Ukončit citaci ---

Nevíte kdo těch 40 dní vypočítal, nebo změřil? Je rozdíl mezi odlučováním duší různých etnik, pohlaví a sexuální orientace?  ;D  ???  ;D  >:D  ;D

martindeporres:

--- Citace: petahyah kdy 27. Srpna 2009, 21:57:01 ---
--- Citace: martindeporres kdy 27. Srpna 2009, 17:48:08 ---Je zajímavá jedna věc. Kdysi jsem slyšel přednášku na které přednášející tvrdil, že duše se od těla odlučuje  40 dní. Pokud je tělo  spáleno, je to pro ni šok, že pak neví, kam jít. Proto není pohřeb žehem to pravé štěstí.  Jaké důvody jsou proti žehu podle Talmudu?

--- Ukončit citaci ---

Nevíte kdo těch 40 dní vypočítal, nebo změřil? Je rozdíl mezi odlučováním duší různých etnik, pohlaví a sexuální orientace?  ;D  ???  ;D  >:D  ;D

--- Ukončit citaci ---
Nevím a ani jsem se tím tehdy nezabýval, tehdy to šlo jedním uchem tam, druhým ven a bylo to hodně dávno, ale když už se tu bavíme o tom žehu, tak se mi to vybavilo a hodil jsem to sem jen jako názor, který jsem slyšel. Můžete mi objasnit, jak se na to dívá Talmud. Tedy hlavně proč nežažehovat z pohledu Talmudu? Díky.

Elazar:

--- Citace: menagen kdy 27. Srpna 2009, 19:27:30 ---Budete se možná divit, ale ta dvě slova zaměnitelná jsou; vzhledem k tomu, že v hebrejštině je to "efer" a "afar" (אפר a עפר), může snadno dojít k jejich záměně. V Talmudu (tuším tr. Šabat) je debata o nějakém citátu, v němž je psáno אפר, zda je tím myšlen popel, nebo prach. Možná že k podobnému zmatení došlo na uvedených náhrobcích.

Druhé možné vysvětlení je, že ačkoli je kremace zásadně nepřípusná, v případech, kdy už tělo spáleno bylo (třeba při nehodě, nebo je spálili nežidé apod.) umístili potom pozůstalí popel zesnulého na židovský hřbitov. Pak by i nápis byl zcela na místě.

--- Ukončit citaci ---

V hebrejštině či aramejštině určitě, ale v hebrejštině žádný nápis שלום לעפרו , který by takové záměně nasvědčoval, nenacházím a Pulver a Asche si těžko někdo splete. A Hugo Haas při autonehodě neuhořel..

Asi to opravdu bude tak, že se "vesele" spalovalo žehem, byť podle tradiční halachy se to nedělá a dělat nesmí.

--- Citace: martindeporres kdy 27. Srpna 2009, 22:03:59 ---Můžete mi objasnit, jak se na to dívá Talmud. Tedy hlavně proč nežažehovat z pohledu Talmudu? Díky.

--- Ukončit citaci ---

Já slyšel, že to souvisí se zmrtvýchvstáním, které je vzhledem k neexistenci těla (t.č. zpopelněného) velmi nepravděpodobné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi