Judaismus > Obecná náboženská debata
Dialogy medzi vierovyznaniami
kjan:
--- Citace: Vader kdy 16. Srpna 2009, 02:07:16 ---
--- Citace: martindeporres kdy 16. Srpna 2009, 01:54:42 ---To je to, co On po nás chce, bez ohledu na vyznání. Ovšem do téhle úrovně už skutečně nedosahuje žádné náboženství.
--- Ukončit citaci ---
Coz takhle dat si Baha'i ?
--- Ukončit citaci ---
Není to špatný nápad, ale má drobnou vadu. Hlásí-li se člověk jako nový do nějaké církve nebo jiné organizace, pak se Vás zeptají, jestli jste v bytě anebo máte svůj RD. Podle toho jsou rádi, anebo jsou ještě radši a věří, že budete přispívat více - na to či ono - penězi, časem. A když nebudete s něčím úplně souhlasit, budete to v sobě tutlat anebo to řeknete a budete se postupně stávat černou ovcí.
Slunce v duši a Šalom
Kjan
Scooolie:
--- Citace: kjan kdy 16. Srpna 2009, 00:22:58 ---Konvergence k horšímu zavání satanismem. Zakonzervování současného stavu neznamená mnoho. Zbývá tedy konvergence k lepšímu. Pokud to nemá žádné náboženství v "programu", mohli bychom se právem domnívat, že jsou zbytečná a slouží pouze jako "berlička" v prekérních situacích jednotlivců. Jinak řečeno, mají-li mít náboženství obecně smysl, musí podporovat a vést k cítění s druhými, k empatii, ke zlepšení vztahů mezi lidmi obecně, k toleranci, ke zlepšení vztahů k jiným živým tvorům a přírodě vůbec atd. Náboženství, které k tomu nevede, je nejen zbytečné, ale i škodlivé a nebezpečné pro ostatní. Příchod Mesiáše by se pak mohl jevit jako vyvrcholení procesu, trochu se mi chce pochybovat o řešení skokem z marasmu do ráje.
Zdraví, Šalom,
Kjan
--- Ukončit citaci ---
To je moc obecné. Co když má smysl jen jedno jediné nebo několik málo náboženství a naopak drtivá většina smysl nemá?
Scooolie:
--- Citace: kjan kdy 24. Srpna 2009, 13:21:17 ---
--- Citace: Vader kdy 16. Srpna 2009, 02:07:16 ---
--- Citace: martindeporres kdy 16. Srpna 2009, 01:54:42 ---To je to, co On po nás chce, bez ohledu na vyznání. Ovšem do téhle úrovně už skutečně nedosahuje žádné náboženství.
--- Ukončit citaci ---
Coz takhle dat si Baha'i ?
--- Ukončit citaci ---
Není to špatný nápad, ale má drobnou vadu. Hlásí-li se člověk jako nový do nějaké církve nebo jiné organizace, pak se Vás zeptají, jestli jste v bytě anebo máte svůj RD. Podle toho jsou rádi, anebo jsou ještě radši a věří, že budete přispívat více - na to či ono - penězi, časem. A když nebudete s něčím úplně souhlasit, budete to v sobě tutlat anebo to řeknete a budete se postupně stávat černou ovcí.
Slunce v duši a Šalom
Kjan
--- Ukončit citaci ---
Pak je v onom nově příchozím příliš mnoho submisivity a pokory. Vstup do společenství musí být v duchu "tak mě tu máte a doufám, že jste rádi, nebo já zase klidně můžu jít jinam, kde si mě budou považovat víc" ;D
kjan:
--- Citace: Scooolie kdy 24. Srpna 2009, 15:46:59 ---
--- Citace: kjan kdy 16. Srpna 2009, 00:22:58 ---Konvergence k horšímu zavání satanismem. Zakonzervování současného stavu neznamená mnoho. Zbývá tedy konvergence k lepšímu. Pokud to nemá žádné náboženství v "programu", mohli bychom se právem domnívat, že jsou zbytečná a slouží pouze jako "berlička" v prekérních situacích jednotlivců. Jinak řečeno, mají-li mít náboženství obecně smysl, musí podporovat a vést k cítění s druhými, k empatii, ke zlepšení vztahů mezi lidmi obecně, k toleranci, ke zlepšení vztahů k jiným živým tvorům a přírodě vůbec atd. Náboženství, které k tomu nevede, je nejen zbytečné, ale i škodlivé a nebezpečné pro ostatní. Příchod Mesiáše by se pak mohl jevit jako vyvrcholení procesu, trochu se mi chce pochybovat o řešení skokem z marasmu do ráje.
Zdraví, Šalom,
Kjan
--- Ukončit citaci ---
To je moc obecné. Co když má smysl jen jedno jediné nebo několik málo náboženství a naopak drtivá většina smysl nemá?
--- Ukončit citaci ---
Já jsem to tak trochu proto i napsal. Sám s tím problém nemám, pro mne je zde b.h jediný, ten starozákonní, hebrejský, zcela zřetelně svojí přítomností identifikovatelný a jeho desatero, které se velmi často nedodržuje. A když tak koukám kolem, tak to vypadá, že napřed musíme chtít my a pak většinou příjde pomoc. Jakoby měl pravdu Bajnyš Zisovič, když prohlásil, že b.h to řídí tak z 10%, a všechno ostatní je v lidských hlavách (které nám b.hem byly dány, naplněné šedou kůrou mozkovou ;D).
Šalom a slunce v duši
Kjan
Vader:
--- Citace: kjan kdy 25. Srpna 2009, 09:01:47 ---Jakoby měl pravdu Bajnyš Zisovič, když prohlásil, že b.h to řídí tak z 10%, a všechno ostatní je v lidských hlavách (které nám b.hem byly dány, naplněné šedou kůrou mozkovou ;D).
--- Ukončit citaci ---
Jooo, Bajnys, kteremu to myslelo, ale na sabat domu prinesl cibuli a 3 redkvicky... (Teda ne ze by pro mladeho nestradal na studia) Nejen Slovem B-zim ziv je clovek, ja treba potrebuju aspon dve brambory denne :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi