Judaismus > Obecná náboženská debata
Dialogy medzi vierovyznaniami
kjan:
Domnívám se, že dialog by byl žádoucí, a to mezi lidmi, kteří to nemyslí dobře jen se sebou samými, ale i s těmi druhými.
Bohužel v současné době je to jen utopie. Žil jsem mezi muslimy 2 roky a trochu bych se zde chtěl zastat těch obyčejných lidí, kteří tak jako všichni bojují s existencí, nemocemi atd. , jen v pátek se na rozdíl od jiných vypraví do mešity. Setkal jsem se s příkladnou a nezištnou pomocí muslima křesťanským dětem a nepochybuji o tom, že by neváhal pomoci kterýmkoli dětem, bez ohledu na jejich víru. Nejsem muslim a nikdy jsem o to neusiloval. Promiňte jen, prosím, že se snažím o nadhled a hledání toho dobrého, v čemž různá náboženství jistě mají mnoho společného. Na straně druhé bohužel existuje zneužívání náboženství - myslím, že aktivity Al Kajdy nemají s muslimskou vírou nic společného.
Domnívám se, že dialog by byl žádoucí, a to mezi lidmi, kteří to nemyslí dobře jen se sebou samými, ale i s těmi druhými.
Vader:
Byl jsem kdysi ve spitale (prekvapko, co ?) a oddeleni je jedna dlouhatanska chodba, sesterna deli muzskou a zenskou cast. Byla tam postarsi pani, se kterou jsem se "skamaradil". Byla to chorvatska muslimka, moc hodna pani. Porad mi dodavala nadeji a ja ji. Porad mne ujistovala, jak jsem moc hodny, a ze takovym u nich rikaji andel (ne ve smyslu spiritualnim). Jmenovala se Fehrizada. Prijmeni neumim napsat, zatracene jizni slovanske jazyky. Za valky v Jugoslavii ji povrazdili sakum prask celou rodinu. Dlouho jsme spolu chodili do nemocnicni kavarny na late a jine mlsy. Dlouho jsme spolu chodili do "skryse" kourit a bafat. Az jednou zadul vitr, rozevlal mi zupan a na sternu se objevil stribrny Magen David. Pani Fehrizada, distingovana dama, vytrestila oci a zarvala "Ty ruzan jebanje jevrejin !", mrskla dlouhym damskym cigarem o mne a uz se mnou nepronesla ani slovo. Pritom pochybuju, ze by ji kdy ublizil nejaky zid...
Toz tak.
martindeporres:
Kjan: můžu vám jen ocitovat znalce na korán na slovo vzatého, ajatolláha Chomejního.- Kdo si myslí, že islám je mírumilovné náboženství, ten nepochopil islám.
Vader: toť ukázkový příklad mezináboženského dialogu. :D P.S. že vy jste jí nechtěl dát recept na macesy? ;D
gvodrazka:
"Ty ruzan jebanje jevrejin !"
Co to vlastně řekla, ta dobrá muslimka? Nevyjadřovala její slova, že je alergická na stříbro? (Například mně při styku s mincovním zlatem zelenají prsty). ;D
Elazar:
Co je to "ruzan"? Těm dalším výrazům myslím rozumím dobře... :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi