Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy

SEMICHA LE-RABBANUT - ordinace rabína a zrušení tohoto jmenování

<< < (6/13) > >>

Scooolie:
Kjan: Souhlasím. Stačí se rozhlédnout po bažině katolické či třeba československé-husitské a srdce zapláče nad tím, kdo se ocitl na některých místech duchovních předáků.

gvodrazka: Můj pohled na svět byl sněhobílý snad někdy v útlém dětství. Dávno již není. U lidí neočekávám automaticky vysoké mravní zásady a nejsem překvapen, když je nenajdu.
Co se Madoffa týče je to prostě obrovský zloděj. Zda těmi penězi i někomu pomohl je celkem jedno. Nemám rád tu idealizaci lumpů, kteří kradou a nasazuje se jim svatozář za to, že něco z nakradeného dají na charitu či pomoc potřebným. Jánošík zcela správně visel. Nikola Šuhaj si zasloužil svůj osud. Madoff vlastně dopadl naprosto luxusně...
Obdobný názor mám na Sorose. Je to člověk, který zbohatl na tom, že uvrhl obrovské množství lidí do bídy. V Asii umělými měnovými útoky vyvolal málem kolaps několika ekonomik, v Indonésii na něj byl vydán - mám pocit, že stále platný - zatykač. Z peněz, které takto "získal", pak občas pohodí nějaké drobky potřebným a tváří se jako dobrák. Po světě financuje převraty podle toho, jak se mu kde nelíbí politici u moci a tuší kšefty s těmi, které chce dosadit. Je to člověk stejného ranku jako třeba Arkadij Gajdamak - obchodník se zbraněmi a příležitostný filantrop. Jistě také dělal ledacos dobrého, ale za peníze z tak nečistých zdrojů, že je z toho blivno. Je to obdoba toho, kdy kolumbijská narkomafie staví kostely, sirotčince a nemocnice z výnosů z drog...

Netvrdím, že ti rabíni museli být vědomí lumpové. Je možné, že se prostě jen nevyznali v daňových věcech (což je ovšem neomlouvá z hlediska zákona) a někomu vyhověli na základě jeho prosby, že to potřebuje kvůli úřadům. Jste si jistý, že třeba v ČR by se dnes (nebo nějaký ten rok zpátky) nenašel rabín, který by nevyhověl prosbě o pomoc a nepřemýšlel příliš o zákonech, když výnos z toho nebude malý a případně jej může použít i na dobrý účel?

S tím načasováním ovšem souhlasím. Věc se může potichu vyšetřovat léta a pak přijde pokyn shora "pusťte to ihned ven." A pustí se. Stejně jako v ČR krátce po nástupu současné Fischerovy vlády přišel úder proti neonacistům. Znamená to, že policie celou dobu na to kašlala a najednou zázračně zapracovala? Jistě ne. Probíhala sledování, shromažďování podkladů, aby toho bylo co nejvíc a bylo to neprůstřelné. A do toho přišel politický příkaz shora - pusťte to ven ihned....

Elazar:
 ;) Do hlavy nikomu nevidím, takže těžko budu dělat psychologické rozbory zúčastněných - ale Gugiho odpověď je místy dost obecná, takže si obecnou reakci můžu dovolit  ;)

--- Citace: gvodrazka kdy 27. Července 2009, 15:59:12 ---včetně předpokládané bezúhonnosti některých elitních (co do vzdělání, víry a etiky) příslušníků našeho národa. Jen tak íchile míchile prohodit něco o „prolezlosti“ HaRabanut HaRašit LeJisrael korupcí je dost odvážné tvrzení, ale budiž – hypoteticky je to však doma a bejn lanu.

--- Ukončit citaci ---

Elitními příslušníky si představuji někoho jiného. Elitou nemusí být ještě někdo, kdo získá tituly ze všech možných univerzit a ješiv. Pokud je někdo zločinec, nebude pro mě elitou, i kdyby to byl rabín z Poněvež, Lublin nebo Mir ješivy.

--- Citace: gvodrazka kdy 27. Července 2009, 15:59:12 ---Že Bernie Madoff … no dobrá – líbily se mu prachy a nebyl asi příliš dati, všechno přiznal, vzal všechno na sebe a nikoho „nepráskl“, takže někoho kryje, protože se a) buď bojí, nebo b) doufá, že mu ten koho kryje, pomůže… (navíc nikdo ještě nezodpověděl otázku, kam se všechny ty miliardy poděly a třeba se ukáže za 30 let, že to byl větší filantrop, než Sőros nebo Armand Hammer).

--- Ukončit citaci ---

Je to zloděj. A to, zda byl nebo nebyl dati s tím žel nemá nic společného. Určitě nebyl opravdu a cele zbožný  ;), to ano, jinak by to udělat nemohl.

--- Citace: gvodrazka kdy 27. Července 2009, 15:59:12 ---Ale že by rabbim, kteří mají přímo v „popisu práce“ chovat se vzorově, nezavdávat podněty k chilul ha-šem, nezavdávat příčiny nenávisti nochrim vůči nám, správně konzultovat našince ve věcech jejich všemožných a pestrých dotazů ohledně každodenního dodržování micvot,  tak dalece zapomněli na svoji odpovědnost, kterou mají vůči Am Jisrael… to mi prostě moje mešigene kop nebere…

--- Ukončit citaci ---

B-hužel Gugi, velké, velké zklamání. Rabíni nemají v popisu práce chovat se vzorově. Ne víc, než jakýkoli jiný slušný člověk. Rabín neslibuje a neuvaluje se svým titulem na sebe o nic víc povinností, než každý jiný člověk. Jsou rabíni, kteří se nechovají vzorově, jsou i tací, kteří zavdávají podněty k chilul ha-šem a jsou i tací, kteří pro mamon zapomenou na odpovědnost, kterou vůči nám mají.

--- Citace: gvodrazka kdy 27. Července 2009, 15:59:12 ---Siddur v ruce není zajisté důkaz, ale je známkou něčeho.

--- Ukončit citaci ---

Není známkou vůbec ničeho, když vím, kdo všechno sidur do rukou bere a koho všechno jsem s ním za svůj život viděl  ;) Jistě rozumíš.

--- Citace: gvodrazka kdy 27. Července 2009, 15:59:12 ---a s tímhle svinstvem na duši si myslíte, že předstupovali před Ha-Šem po deset Jom Kippurim ? Ani při obrovské míře tzv. mentální rezervace je to nepravděpodobné.

--- Ukončit citaci ---

Znám lidi, kteří předstupovali na mnohé jamej kipurim s mnohem větším svinstvem na duši, než tito lidé (samozřejmě pouze pokud se toho skutečně dopustili, což nevíme). A je pravda, že nevím, co všechno měl ten který konkrétní obviněný způsobit. Jestli někdo byl nastrčený bílý kůň na vyprání špinavých peněz, věřil bych Scooolieho hypotéze, pokud to někdo oragnizoval, měl by být možná na orgány rozprodán rovněž.. :)
Ohledně konspiračních teorií - kdo ví. Nikdo z mých příbuzných v NSA nepracuje - nebo o tom minimálně nevím  :D takže se můžu domnívat leccos.

zoom:
Rabíni mají větší odpovědnost, protože mají větší znalosti Zákona, než běžný člověk, důkaž pro to nalezneme i v díle ŠAAREJ TŠUVA od r. Jona z Gerondy, trest za hřích je u "učeného" 7 krát větší než u prostého žida. Problém je, že jak se posunují morální hodnoty u populace a tak se mění i u duchovních (musí se přece přilížit průměru). Někdo se mě nedávno ptal jak je to s kouřením na hřbitově, že si myslel, že se to nesmí, ale viděl tam rabína kouřit. Dotazem u znalců halachy jsem se dozvěděla, že to je otázka, ke které se halacha nevyjadřuje, protože to není třeba, každý přece ví, že je nedůstojné na hřbitově kouřit. No a vidíte, jsou tací, kteří vycházejí z toho že pokud to halacha výslovně nezmiňuje je to povolené. Chybí tedy ten cit pro situaci, řekněme Kinderstube anebo Fingerspitzengeful. Halacha se také nestaví k různým situacím, které jsou velmi daleko od židovského pojetí a to neznamená, že jsou povolené. No a ukázka z civilních soudů - v Izraeli nebyl zákon proti neonacistům, nikdo to nepovažoval za nutné dokud ..... A pak tedy narychlo šili zákon. Takže možná že někteří rabíni si myslí že pokud se halacha přesně nestaví k nějakému problému, není co řešit ...

Vader:

--- Citace: Elazar kdy 27. Července 2009, 22:25:58 ---Elitou nemusí být ještě někdo, kdo získá tituly ze všech možných univerzit a ješiv. Pokud je někdo zločinec, nebude pro mě elitou, i kdyby to byl rabín z Poněvež, Lublin nebo Mir ješivy.

--- Ukončit citaci ---

Ne ze by byl Kevin Mitnick rabinem, ale zustava pro mne top elitou  :)

gvodrazka:
 :)
Tvrdá a nelítostná slova… zahnali jste mne do kouta, čerti.  ;D
Asi je to realita, asi Vám Vaše špatné zkušenosti dávají zapravdu, nicméně někde na dně mé psychiky se s touto realitou nemohu smířit. A proto neustále dobromyslně a iracionálně pošilhávám po happyendech… Situace je skoro zralá na sázku.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi