Zamyšleně pročítám, pánové Scooolie, Elazar, petahya, Vaše reflexe a zdá se mi, že zkaženost světa poněkud pošpinila sněhobílé košile Vašeho původního, liliově nevinného náhledu na dění kolem Vás, včetně předpokládané bezúhonnosti některých elitních (co do vzdělání, víry a etiky) příslušníků našeho národa. Jen tak
íchile míchile prohodit něco o
„prolezlosti“ HaRabanut HaRašit LeJisrael korupcí je dost odvážné tvrzení, ale budiž – hypoteticky je to však doma a
bejn lanu.Že Bernie Madoff … no dobrá – líbily se mu prachy a nebyl asi příliš
dati, všechno přiznal, vzal všechno na sebe a nikoho
„nepráskl“, takže někoho kryje, protože se
a) buď bojí, nebo
b) doufá, že mu ten koho kryje, pomůže… (navíc nikdo ještě nezodpověděl otázku, kam se všechny ty miliardy poděly a třeba se ukáže za 30 let, že to byl větší filantrop, než Sőros nebo Armand Hammer).
Ale že by rabbim, kteří mají přímo v
„popisu práce“ chovat se vzorově, nezavdávat podněty k
chilul ha-šem, nezavdávat příčiny nenávisti
nochrim vůči nám, správně konzultovat našince ve věcech jejich všemožných a pestrých dotazů ohledně každodenního dodržování
micvot, tak dalece zapomněli na svoji odpovědnost, kterou mají vůči
Am Jisrael… to mi prostě moje
mešigene kop nebere…
Siddur v ruce není zajisté důkaz, ale je známkou něčeho. Když se dívám na rabi Saula Kassina (87), uvědomuji si, že vše je jen biologie: jinak uvažujete ve dvaceti a jinak v osmdesáti. Staří lidé se pomalu připravují na vyrovnaný odchod z tohoto světa a většina má v úmyslu odejít se ctí, s čistým svědomím. Myslíte si, že ten starý muž si skoro těsně před koncem vezme na svědomí něco podobného?
Daú lifnej mi atem omdim… a s tímhle svinstvem na duši si myslíte, že předstupovali před
Ha-Šem po deset
Jom Kippurim ? Ani při obrovské míře tzv. mentální rezervace je to nepravděpodobné.
Ano, není to určitě náhoda a někdo si tenhle zádrhel (pozor, neříkám: kriminální případ!) šetřil jako trumf v rukávu po dobu 10 let. Bizarní na tomto případě je, že zasahuje nejen
datim, ale zároveň zahrnuje pojem „Izrael“, který je vnímán spíše sekulárně. A tak si myslím, že tento případ by měl spíše být jednotícím prvkem mezi religiózní diasporou a Izraelem a zároveň příkladem toho, že
„někdo nahoře“ v U.S.A. roztáčí proti nám kampaň bez ohledu na denominaci či zaměření.