Judaismus > Obecná náboženská debata

Kámen.

<< < (5/6) > >>

Scooolie:
Vaše víra je značně jiná než moje. Věřím Bohu stejně jako třeba své ženě, že mi je věrná. Pokud bych měl pochybnosti, zda mi je věrná, dalo by se snad říci, že jí věřím?  :o

daniel lehotsky:
teoreticky mi moze byt verna(mozem verit),prakticky mi moze byt verna s pol Europou(taktiez nemusim mat problem s verenim vo vernost). ;)

kjan:

--- Citace: Helois kdy 18. Července 2009, 11:22:19 ---kjan: jistotu mohu i já druhým jen tiše závidět...a když už o tom člověk mluví (hodnocení zda je to dobře či špatně může být velmi relativní), vždy s tím zůstane vposledku "sám", jen s Nejvyšším; to velmi jednoduše mnou řečeno (za což se omlouvám), neboť to ve skutečnosti je tou nejtěžší a nejzákladnější otázkou... 

--- Ukončit citaci ---
Souhlasím s tím velmi - nejsa žádnou autoritou - subjektivně a sám za sebe.
Šalom a pěkný den,
Kjan

Scooolie:

--- Citace: daniel lehotsky kdy 19. Července 2009, 20:51:01 ---teoreticky mi moze byt verna(mozem verit),prakticky mi moze byt verna s pol Europou(taktiez nemusim mat problem s verenim vo vernost). ;)

--- Ukončit citaci ---

To ale není podstatné. Podstatné je, že pokud/dokud jí věřím, tak pochybnost nemám. Pokud vám soukromě půjčím peníze a budu vám věřit, že mi je vrátíte, pak nepotřebuji žádné písemné potvrzení, že jsem vám peníze půjčil ani žádné svědky. Pokud něco takového požaduji, pak prostě vám nevěřím. Zřejmě to mám za pravděpodobné (jinak bych vám nepůjčoval), ale víra, že mi peníze vrátíte tam chybí.

Moje víra může být samozřejmě vyvrácená,mohu o ni přijít, pokud zjistím něco, co je s ní v hrubém nesouladu. Třeba, že žena má známost nebo že vy mi peníze prostě nevrátíte.

daniel lehotsky:
Samozrejme mate pravdu,v tom pohlade ako ste to ilustroval.Ale nemusi to byt okamzite ne viera,ale pochybnost,prekazka(s nevedomosti,neznalosti).Na ilustraciu sa mi zda primerany,,skandalon"Petra pri prvom oznameni utrpenia.A nasledne neskorsim ,,zapretim"sa zrejme upevnil tak ako bolo treba pre dany ,,ukol."S pozdravenim.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi