Judaismus > Obecná náboženská debata
odpuštění hříchů
achab:
Možná by ze všeho nejdříve stálo za to definovat si *oběť a *korban. A pokusit se ve vlastní mysli zjistit, jestli mezi těmi pojmy (tak jak jsou dnes obecně vnímány) není náhodou zatracenej rozdíl.
Potom bych hledal *pšat (tedy ten nejprvoplánovější překlad) pojmu a kategorie *tešuva.
Nu a pak bych si přečetl první tři kapitoly z Berešit...
Ono se to propojí...
-acb-
martindeporres:
--- Citace: Vader kdy 19. Června 2009, 14:54:55 ---
--- Citace: bortus kdy 19. Června 2009, 13:14:03 ---...Zda je legitimní považovat pouhé pokání za dostatečné k odpuštění...
--- Ukončit citaci ---
Nemam nic proti vasim vyrokum, ale tohle me tak trochu "koplo" jako staticky vyboj.
Tsuva v plnem rozsahu bud je, nebo neni. Ja ji povazuji za binarni - 1 nebo 0. A co me tak nadzvedlo ? To slovo "pouhe". Znam lidi, kteri nejsou tshuvy, pokani ci jakkoliv to chete nazvat, vubec schopni.
Shabat shalom a krasny vikend :)
--- Ukončit citaci ---
Hodil bych jako argument ten známý Davidův žalm ( Smiluj se nade mnou..). Mám za to, že pokání je v první řadě otázkou určitého vnitřního postoje a poznání. Ta oběť, náhrada škody, snaha o vnější urovnání už je důsledek a vnější projev toho, co se odehrálo v nitru člověka a připomenutí i pro něj, že " Himmel ist nicht billig" a následné vymazání záznamu o hříchu. Jsem sice přesvědčen o tom, že Nejvyšší odpouští už v první fázi, ovšem i když řeknu milionkrát " B.že odpust" a nepokusím se ani částečně o nápravu svých chyb a svého jednání, stále někde zůstane záznam o tom, co jsem provedl a je otázkou, jestli jsem ty svoje prosby o odpuštění myslel skutečně upřímně. Z toho důvodu myslím, že není dobré ty dvě části pokání trhat od sebe. Ale je to můj názor a já jsem v otázkách víry tak trochu šťoura a vždycky se nějak snažím dospět i k rozumovému odůvodnění proč co jak funguje a má být.
Otázka pro gvodrazku: pokud poškozený neodpustí, nedopouští se náhodou toho, že si ten hřích přetahuje na sebe a de facto ho stále na sobě nese se všemi jeho důsledky?
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi