Judaismus > Obecná náboženská debata
Sabatai ben Meir HaCohen.
kjan:
Děkuji všem, moc jsem se poučil a jsem rád, že tady mohu pobývat a číst.
Šalom,
Kjan
Helois:
Zdravím,
další informace o Šabtaji ben Meir ha Kohenovi naleznete mimo níže uvedených stránek Olamu
https://olam.cz/aktuality/sabtaj.html, www.olam.cz/aktuality/sidry/5767/vajikra/tazria.doc,
i v publikaci Židovské památky Holešova od Ing. arch. J. Klenovského. Z obsahu knihy především
J.Richter - "Šabtaj ben Meir ha-Kohen a jeho doba"
"Legendy o rabí Šabbatai ha-Kohenovi, zvaném Šach"
A jak jsem se dozvěděla, ohledně významné osobnosti ŠACHa, co se týče uvedených pramenů, dělali rešerši v Národní knihovně v Jeruzalémě, dále ŽMP a některé rabínské autority z řad ortodoxů i chasidů.
sad:
Vazeny Scooolie,
uz jen tim, ze zlo personifikujete (pripadne mu dopravate velke pismeno), dokazujete, ze Vase vira neni vubec prosta, ale velmi, velmi slozita.
Coz je z hlediska zidovstvi vzdy problem (nebot Hospodin je ECHAD a tim je receno vse). B-h pravi (Iz 45:7), ze cini pokoj (tj. integrita, celistvost, dokonalost) a tvori zlo (nedokonalost, fragmentalnost atp.). Je-li neco stvoreneho Samojedinym B-hem, neni duvodu, aby se takove nesamostatne entite dostalo velkeho pismene... Ostatne, sam jste se vyjadril ve smyslu, ze B-h je Absolutni.
Zidovstvi a krestanstvi se neshodnou na pojeti B-zi Jedinosti, a tudiz se nemohou shodnout ani na pojeti fenomenu B-hem stvorenych.
Hezky den vsem.
daniel lehotsky:
Mila Sad,akoze si potom vysvetlime,,..ked uznas,ze Nebesia vladnu nad vsetkym."Dn4,23. ;)
martindeporres:
Co se týče zla, je tato zásadní otázka. Jak ho vlastně nadefinovat. Obecně. Nejvyšší je nejen Stvořitelem, Prvopočátkem, ale i Udržovatelem celého vesmíru a všeho co stvořil a univerzálním a absolutním dárcem energie. Všechny bytosti, kterým dal možnost svobodné volby, mají možnost v rozhodování jestli se přikloní k Němu nebo ne. Ty, kteří se k Němu obrátí, zahrnuje svou láskou (rozuměj energií) a je pro ně de facto přímým dodavatelem a pokud je bytost k Němu opravdu obrácena, nepotřebuje energii získávat jinde. Pokud se od něj bytost odkloní, přesto energii potřebuje. Tudíž nezbývá nic jiného, než ji nějakým způsobem ukrást těm, kteří jsou na Nejvyššího napojeni. V úrovních duchovní jsou proto tvořeny celé systémy, zaměřené na tuto krádež energie, navenek se projevující jako modloslužba, černá magie, nejrůznější duchovní hnutí, kde princip je stále se opakující a stejný. Něco málo lákavě nabídnout a všechno sebrat, včetně celého sytému bytí té dotyčné bytosti. (Povšimněte si, že Nejvyšší toho na první pohled tolik nenabízí.) V úrovních pozemských už národ židovský mnohokrát tvrdě poznal zač je toho loket být napojen na Nejvyššího a mít s ním Smlouvu. Dovoluji si proto zlo definovat jako nedostatek, a sice nedostatečné (nebo dokonce žádné)napojení na Nejvyššího tam, kde by toto napojení být mělo. Bytost, která opravdu miluje svého Stvořitele a je s ním spojena, se snaží dělat to, co je dobré, neboť On sám je nejvýš dobrý.
Chápu, že jsem podal opět rozbor víceméně technický, odpusťte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi