Judaismus > Obecná náboženská debata

Sabatai ben Meir HaCohen.

<< < (3/11) > >>

achab:

--- Citace: Marcela kdy 14. Června 2009, 23:32:47 ---Obraťte se na Jiřího Richtera olam@olam.cz, dostane se vám vyčerpávajících informací..

--- Ukončit citaci ---

Vyčerpávajících rozhodně, otázkou maličko zůstává, zda budou relevantní. Jste ale svobodná bytost a každé lidské bytosti  je nejen povoleno, ale dokonce uloženo (krom šabatu) třídit....
Tak radost z poznávání  :o))
-acb-

Vader:

--- Citace: martindeporres kdy 15. Června 2009, 09:56:13 ---
--- Citace: Vader kdy 14. Června 2009, 21:11:26 ---To mi, pri vsi ucte, zavani tak trochu modlarinou  :(

--- Ukončit citaci ---
Proč?  Za živa byl rabbi  tím, kdo svou moudrostí spojoval lidi se Stvořitelem. Vidíte nějaký důvod, proč by to nemohl dělat i po smrti?

--- Ukončit citaci ---

IMHO je ve stavu, o kterem (v parafrazi ovsem) Kohelet rika mrtvy prd vi. A V Zalmech mame plno mist, kde se rika, ze kdyz je nekdo fakt mrtvy, tak nezmuze nic. Ani volat k Sefovi. Proste NIC.
Nebo se zacnem klanet socham a obrazum ?

martindeporres:

--- Citace: Vader kdy 15. Června 2009, 15:46:02 ---
--- Citace: Vader kdy 14. Června 2009, 21:11:26 ---To mi, pri vsi ucte, zavani tak trochu modlarinou  :(

--- Ukončit citaci ---
Proč?  Za živa byl rabbi  tím, kdo svou moudrostí spojoval lidi se Stvořitelem. Vidíte nějaký důvod, proč by to nemohl dělat i po smrti?

--- Ukončit citaci ---

IMHO je ve stavu, o kterem (v parafrazi ovsem) Kohelet rika mrtvy prd vi. A V Zalmech mame plno mist, kde se rika, ze kdyz je nekdo fakt mrtvy, tak nezmuze nic. Ani volat k Sefovi. Proste NIC.
Nebo se zacnem klanet socham a obrazum ?

--- Ukončit citaci ---
Duše je věčná.  A o jaké smrti to píší žalmy? Jedná se o smrt fyzickou, nebo smrt duchovní ve smyslu věčného zavržení? V tomto stavu se fakt nedá už nic. A docela by mě zajímal výklad na toto téma. Co se soch a obrazů týče, má to svoji logiku se jim neklanět. A současně má i svoji logiku se jim klanět. Osobně jsem přesvědčen, že když vidím, jak lidi někde v kostele klečí před nějakou sochou svatého, kdyby ta socha mohla mluvit, tak by jim možná pověděla něco ve smyslu: "Co to tu melete, co tady klečíte, támhle je oltář a tam si povídejte  s Hospodinem, toho máte uctívat, já jsem jen člověk." Leč je to otázka typu spirituality  nekdo to prostě v určité fázi potřebuje.  Prostě se snaží jak umí nebo jak ho to někdo naučil. Kojenci taky nikdo nedá  ogrilovaný steak  a pivo. Všechno chce svůj čas. A ani není tak důležité kde se modlím, ale jak se modlím. Jestli do toho dám všechno, co jsem schopný dát.

Elazar:

--- Citace: Vader kdy 15. Června 2009, 08:52:05 ---
--- Citace: Elazar kdy 15. Června 2009, 08:45:29 ---

--- Ukončit citaci ---

Já bych to nazval jinak...  :)

--- Ukončit citaci ---

Jakpak ?  :o

--- Ukončit citaci ---

Chtěj mi snad dát ban za vnesení trejfe hovězího do diskuze, Vader?  ;)

Elazar:

--- Citace: Vader kdy 14. Června 2009, 21:11:26 ---To mi, pri vsi ucte, zavani tak trochu modlarinou  :(

--- Ukončit citaci ---
Proč?  Za živa byl rabbi  tím, kdo svou moudrostí spojoval lidi se Stvořitelem. Vidíte nějaký důvod, proč by to nemohl dělat i po smrti? Máte plno poutních míst kde skutečně k uzdravení došlo. Kdo z nás může vědět, co a jak se odehrává mezi nebem a zemí. I kdyby jediné uzdravení na rabbiho hrobě přivedlo člověka k obrácení k Nejvyššímu, má to svůj  obrovský význam.

--- Ukončit citaci ---

Obávám se, že tu jde o něco jiného. Ty ruce jsou na Šachově náhrobku proto, že byl kohen. Pokud někdo věří, že když na ně položí ruce, uzdraví se, je to stejná pověra, jako když někdo věří, že se uzdraví políbením ostatku svatého.

--- Citace: achab kdy 15. Června 2009, 13:45:22 ---
--- Citace: Marcela kdy 14. Června 2009, 23:32:47 ---Obraťte se na Jiřího Richtera olam@olam.cz, dostane se vám vyčerpávajících informací..

--- Ukončit citaci ---
Vyčerpávajících rozhodně, otázkou maličko zůstává, zda budou relevantní.

--- Ukončit citaci ---

Co máte na mysli konkrétně, milý achabe?  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi