Judaismus > Obecná náboženská debata

Schrána Smlouvy

<< < (2/6) > >>

Elazar:

--- Citace: bortus kdy 12. Června 2009, 12:25:45 ---Pokud ještě mohu dvě otázky - jak se řešila otázka Dne smíření, pokud nebyla v druhém Chrámu Schrána smlouvy?

--- Ukončit citaci ---

Podle traktátu Joma se to řešilo jednoduše. Velekněz vstoupil do velesvatyně a namísto mezi tyče archy stříknul krev oběti na "základní kámen".

--- Citace: bortus kdy 12. Června 2009, 12:25:45 ---Jak řeší tento problém Židé, kteří by rádi obnovili Chrám?

--- Ukončit citaci ---

Buďto ho neřeší, neboť se spoléhají na zmíněný text mišny, nebo se spoléhají na mesiáše, který tu schránu najde :)

--- Citace: bortus kdy 15. Června 2009, 15:05:06 ---To, že oboje zničení Chrámu bylo Božím trestem, je jasné. V tomto smyslu chápu, že Bůh se bez Chrámu a Schrány obejde. Rozumím tomu tak, že tyto věci neexistovaly kvůli Němu, ale kvůli nám.

--- Ukončit citaci ---

Nenapsal bych to lépe.

--- Citace: bortus kdy 15. Června 2009, 15:05:06 ---Možná je ta moje otázka o celkové transformaci z obětí za hřích a vůbec a všeho, co se týkalo Chrámu do stavu, kdy nic z toho nefunguje. Jak se řeší odpuštění hříchů, pokud je to podle Smlouvy vázáno na oběti?

--- Ukončit citaci ---

S neexistencí obětí se židé vyrovnali velmi záhy, už za dob prvního vyhnanství. Už Izajáš i další bibličtí proroci jsou občas polemikou proti chrámovému kultu a jeho smyslu. Stejně tak diskuze v gemaře a samozřejmě práce rišonim, hlavně Maimonida. Ti všichni se snažili na tuto otázku najít odpověď a víceméně ji našli.

achab:
Jsem zvyklý odpovídat otázkami - pokud to jen jde.
Tedy 1/ a jak to řešil a řeší křestanský svět ?
2/ A hlavně - uvědomujeme si vůbec, co to je *korban
(překládá se často jako obět ...
3/ Do jaké míry je odpuštení vlastně závislé anebo spojené s obětí ....

daniel lehotsky:
to Bortus)..Boh bez Chramu se obejde..To Elazar)..nenapsal bych to lepe...,,A Jozef padol bratovi Benjaminovi okolo krku a rozplakal sa." V hebrejskom texte znie,,vraj" mnozne cislo cavarej-krky.(mnozne cislo)A le v Piesni je pisane ,,TVoj krk je ako veza Davidova",zeby nase krky boli Chramy??? ;)
To dear Achab)AD1,ako to riesi jidiskejt?napr.Dt21 (napr.)A tu vyvstava aj otazka na tretiu otazku. ;)

Scooolie:

--- Citace: achab kdy 15. Června 2009, 16:54:46 ---Jsem zvyklý odpovídat otázkami - pokud to jen jde.
Tedy 1/ a jak to řešil a řeší křestanský svět ?
2/ A hlavně - uvědomujeme si vůbec, co to je *korban
(překládá se často jako obět ...
3/ Do jaké míry je odpuštení vlastně závislé anebo spojené s obětí ....

--- Ukončit citaci ---
ad 1) + 3) křesťanský svět říká, že obětí závěrečnou a nejvyšší byla smrt Ježíše-Beránka bez viny na kříži, který zemřel za hříchy všech lidí i těch budoucích jako smírčí oběť. Tak aby nebylo popřeno slovo, že porušení Zákona bude trestáno, a přesto byla možná cesta milosti...

(Nemyslím, že by Vám tenhle koncept byl neznámý, i když těžko s  ním budete asi souhlasit)

achab:
to Scoolie - koncept mi znám je, dokonce ho respektuju, jenom mi nepřipadá jako řešení oné otázky.
Neptal jsem se tak docela na koncepty, ale právě na řešení toho, jak si z toho pomáhá svět krestanský.
Shodneme-li se na tom, že Vznešemu na nějakém Kostelíku vůbec nesejde, tak se objevují i trhliny v konceptu.
Proto jsem chtěl znát, to co jsem chtěl znát :o))
A někteří mi dokonce i odpovídají tak, že mne to obohacuje.
Vypadá to, jakoby Chrám byl tady pro nás, ne pro Vznešeného. A víme všichi, že žádnej chrámek neodpouští ani nespásá.
Haleluja.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi