Všeobecná kategorie > Všeobecná diskuse

Antisemitismus - antijudaismus

<< < (6/17) > >>

martindeporres:
Elazar. Nepřu se o tom, že neplatí, zkušenost lidu izraelského je v tomto směru bohatá.   :(  Spíš pořád se kojím nadějí, že na podkladě té jiskry, kterou nám dal Stvořitel někam hluboko do duše se můžeme mít všichni navzájem rádi jako lidi bez ohledu na rasu, národnost, vyznání. Takže si myslím, platnost postulátu  Esav sone et Jaakov  nemusí být trvalá, na rozdíl od vzorce H2O.  Jenže jsou taky lidi, kterým můžete tisíckrát nabízet lásku, milosrdenství, smíření a stejně vás okradou, vrazí kudlu do zad.  K těm je nutno se chovat tak, jak si zaslouží a mluvit k nim jazykem, kterému rozumějí. Prostě nedospěli na určitou úroveň poznání, tak je zbytečné je cpát násilím někam výš, kam zatím nemají šanci dosáhnout. Čímž ovšem naprosto není vyloučeno, že jednou tam  dosáhnou. Každý dar, který člověk dostane shůry z prostoru, přichází tehdy, když je člověk připravený ho přijmout.

daniel lehotsky:
to Olam)Neviem ci Ester sa da  naviazat na antisemitizmus(antijudaizmus).Sice pouzije,,,,existenciu rozptyleneho a odlisneho ludu",ale do popredia potom nam vystupuje obnos 10.OOO talentov striebra.(Alexander ked dobyl Susy,zisk podla Strabona bol  49.000 talentov).Dovodom by mala byt nabozenska odlisnost,ale su obvineni predovsetkym z politickeho postoja(...a kralovske zakony nedodrzuju...).Kral sa ani nepyta o Aky LUD ide(ze by talenty boli rozhodujuce?cize uz spominana ekonomika?)V linia Hamana sa treba zamysliet ci nechcel len zakamuflovat sukromny spor mezdi nim a Mordechajom,preto zo sporu spravil spiknutie proti,,zakladom statu.",,,,,si vsimol.ze si neklaka..a toho tak rozhnevalo,ze mu pripadalo MALO vztiahnut ruku na Mordechaja....umyslel si,ze vyhladi vsetkych Zidov,,."A treba si vsimnut ,,ulohu "Adaru(nisanu).S pzdravenim.

daniel lehotsky:
To Elazar)Ps.prehliadol som dovetok  Mrtdps,nieco podobne prezivam dokonce viackrat za den,ale neodpovedam si na to Esav sone et Jaakov.Lebo v tom nevidim pociatok,ten je podla mna este dalej(hlbsie),ale samozrejme da sa aj takto.Takze mate(ciastocne pravdu :)).

Scooolie:

--- Citace: Elazar kdy 26. Května 2009, 14:27:11 ---Ať už si o tom koncepu myslíte cokoliv, nelze popřít, že zkrátka platí a je s ním stále nutné počítat. I když žijeme v době, kdy jsou vztahy křesťan a židů poměrně dobré, každý žid mi dá za pravdu, že se setkal alepsoň jednou v životě s něčím, na co nenalezl jinou odpověď, než že Esav sone et Jaakov. Je to smutné, ale je to tak.

--- Ukončit citaci ---

Já vám nevím. Přijde mi to dost podobné tomu, jako když křesťan má v dnešní době normální vztahy s židy a pak ho jednou jeden žid nějak napálí, oklame či jinak zklame (což se prostě čas od času stane ve vztahu ke komukoliv, je to otázka pravděpodobnosti, kdy s ohledem na jisté zastoupení lumpů v každé populaci k tomu jednou za čas dojít musí). A onen křesťan to smete větou: "Prostě žid."

Mám tyhle bonmoty rád pro jejich vtipnost, pro ono zjednodušení a vtipně dovozený výsledek podle toho, jak to odpovídá předem připravenému (tedy předsudečnému) názoru mluvčího. Ovšem jsou-li míněny jinak než jako vtip, tedy vážně, pak mi přijdou poněkud zkratkovité a nevýstižné.

Vader:
Lec tak, jak to chapu ja, nejde vubec o maieutiku, ale terminus technicus a o miru anticipace (podlozene Torou) vetsi nez malou. Tolik k tomu heslu o Esauovi z me strany. Prepinam.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 
Navštívit plnou verzi