Judaismus > Rabín odpovídá na Vaše dotazy
Víno.
Elazar:
Jen bacha na červíky..
kjan:
Díky všem, hodně jsem se dověděl, především jsem netušil, že není kvašené jako kvašené.
Vzpoměl jsem si na vtípek z Ruska, kdy jeden z těch carů (moc se v nich nevyznám) zakázal alkohol. A přišel ruský námořník k židovskému obchodníkovi aby mu nějaký prodal. Nic v domě není pane, máme svátky Pesach. Tak to je zvláštní, řekl námořník. Náš car vydá nějaký příkaz a nikdo ho neplní a vám Mojžíš něco zakázal před pár tisíci lety a dodržujete to dodnes. Jste "nebezpečný" národ, uzavřel námořník.
Teď už vím, že kdyby nechtěl vodku, nemusel (teoreticky) odejít z prázdnou.
I já jsem moravský patriot a fakt je, že v Čechách je snad nějaká minioblast kolem Mělníka, ale co to je proti naší jižní Moravě ? A ten folklor - ten propastný rozdíl v lidové muzice ? Píše o tom Ludvík Vaculík v knize "Polepšené pěsničky". Zkrátka když se tvořila moravská písnička (patří neodmyslitelně k vínu), šel okolo cigán. A když se tvořila česká - seděl vedle u stolu Němec. připadá mě to výstižné. K té knize je CD nazpívané Ludvíkem Vaculíkem osobně s cimbálovou muzikou Jana Rokyty - moc moc pěkné.
Taky třešňovice je vynikající. Jen s těmi červíky - to bych si asi nevěděl rady - i když ten červík se živí výhradně tou třešní !
Slivovice na Moravě převládá spíš tam, kde už se vínu moc nedaří - směrem severním. Na jihu je víc meruňkovice i broskvovice, taky jsem nedávno pil mandlovici, moc jsem tomu nevěřil ale byla vynikající, spec. recept chlapců z Krumvíře.
kjan:
Je taky pravda o tom lokálním víně, má-li člověk dobré známé, může získat víno, které si vinaři dělají "pro sebe", nikoliv na kšeft. A je to dost rozdíl a za dobrou cenu.
Děkuji panu Vaderovi za kontakt na prodejnu pod Petrovem, jsem sice brňák ale nevěděl jsem to. Už jsem se díval na nabídku, je tam opravdu pěkný výběr izraelských vín košer i ne, v cenách cca 150 -300 Kč. Brzy tam zavítám. Je to i pěkný dárek pro různé příležitosti. Jsou tam taky ochutnávky při cimbálu - např. pozítří.
Všechny zdraví
šalom
Kjan
Vader:
Uvnitr uvidite jeste dalsi lahudky, nez jen z e-shopu. Doporucuji dve veci : zacit v regalu nalevo hned od vchodovych dveri, za druhe se poradit s pani vedouci nebo prave pritomnou prodavackou. Navic jsou damy ochotne objednat vam vino na zakazku, takze kdyz kuprikladu budete chtit urcitou odrudu a rocnik z Golan, ktere nemaji skladem, vzdy je tu reseni.
BTW maji bezva vyber trapistickych piv, olizoval jsem se az za usima (pivo slovanskeho typu nemuzu jinak ani citit). Pouze upozornuji, ze dve tri tretinky piva quadruple z vas udela usmivajiciho se clovicka bez kousky chuti ke svaru - tedy nevhodne piti k diskusi 8)
Dotaz pro znale trapistickych piv i halachy : muze se to vubec pit ?
Tamar:
--- Citace: Zina kdy 25. Května 2009, 21:33:06 ---Ja se narodila na Moravě a tam se pije slivovice. Existuje vůbec košer slivovice?
--- Ukončit citaci ---
;D ;D
https://img3.rajce.idnes.cz/d3/0/981/981087_b8bcd6700844f7bd9b1a0832efbf8bd4/images/P8010025.JPG
https://img3.rajce.idnes.cz/d3/0/981/981087_b8bcd6700844f7bd9b1a0832efbf8bd4/images/P8010033.JPG
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Navštívit plnou verzi