Díky všem, hodně jsem se dověděl, především jsem netušil, že není kvašené jako kvašené.
Vzpoměl jsem si na vtípek z Ruska, kdy jeden z těch carů (moc se v nich nevyznám) zakázal alkohol. A přišel ruský námořník k židovskému obchodníkovi aby mu nějaký prodal. Nic v domě není pane, máme svátky Pesach. Tak to je zvláštní, řekl námořník. Náš car vydá nějaký příkaz a nikdo ho neplní a vám Mojžíš něco zakázal před pár tisíci lety a dodržujete to dodnes. Jste "nebezpečný" národ, uzavřel námořník.
Teď už vím, že kdyby nechtěl vodku, nemusel (teoreticky) odejít z prázdnou.
I já jsem moravský patriot a fakt je, že v Čechách je snad nějaká minioblast kolem Mělníka, ale co to je proti naší jižní Moravě ? A ten folklor - ten propastný rozdíl v lidové muzice ? Píše o tom Ludvík Vaculík v knize "Polepšené pěsničky". Zkrátka když se tvořila moravská písnička (patří neodmyslitelně k vínu), šel okolo cigán. A když se tvořila česká - seděl vedle u stolu Němec. připadá mě to výstižné. K té knize je CD nazpívané Ludvíkem Vaculíkem osobně s cimbálovou muzikou Jana Rokyty - moc moc pěkné.
Taky třešňovice je vynikající. Jen s těmi červíky - to bych si asi nevěděl rady - i když ten červík se živí výhradně tou třešní !
Slivovice na Moravě převládá spíš tam, kde už se vínu moc nedaří - směrem severním. Na jihu je víc meruňkovice i broskvovice, taky jsem nedávno pil mandlovici, moc jsem tomu nevěřil ale byla vynikající, spec. recept chlapců z Krumvíře.